În opinia şefului Executivului sînt doar pure speculaţii cele ce vizează relaţia acestuia cu Traian Băsescu. "Nu este nici o situaţie tensionată între mine şi preşedintele Băsescu", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, exemplificînd prin participarea domniei sale la discuţiile de la Cotroceni privind DNA.
Premierul nu vrea să se facă speculaţii de nici un fel pe acest subiect, deşi chiar ieri domnia sa a continuat declaraţiile în contradictoriu cu Preşedintele statului în cadrul raportului Ministerului Public.
Cînd vine vorba de foşti sau actuali reprezentanţi ai Coaliţiei de la guvernare, Premierul crede că: "Guvernul nu poate stabili dacă aceştia sînt vinovaţi sau nu şi doar justiţia poate să stabilească acest lucru". Fie că face referire la Dinu Patriciu care şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte PNL Prahova, fie că este vizat vicepremierul Gheorghe Copos, toate cercetările în care sînt implicaţi aceştia trebuie să implice potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu "prezumţia de nevinovăţie".
Primul ministru are simpatii şi din tabăra opoziţiei deoarece domnia sa afirmă că l-a aplaudat pe Sorin Oprescu, senator PSD în intervenţia acestuia privind moţiunea de cenzură din Sănătate "pentru că îl stimez ca doctor şi ca politician".
Faptul că primul-ministru pare că este "pe val" îl demonstrează şi fermitatea cu care se opune statutului parlamentarilor. "Am mari rezerve faţă de statut în forma actuală şi de aceea la nivelul Alianţei şi Coaliţiei voi propune o discuţie serioasă pentru a nu da impresia că parlamentarii îşi fac loc la privilegii necuvenite", a declarat şeful Guvernului.
Urmînd această situaţie nu mai putem fi siguri de cordialitatea relaţiilor premier-preşedinte, deoarece Călin Popescu Tăriceanu intră şi în acest domeniu peste capitole la care Traian Băsescu a luat bonus la imagine. Chiar dacă legea pe care Băsescu a retrimis-o în Parlament nu a avut efectul scontat pentru că demnitarii au reexaminat proiectul de lege în şedinţă comună fără a opera mari modificări, preşedintele a făcut mult zgomot pe tema "privilegiilor exagerate ale demnitarilor". Acum, premierul îi ia pîinea de la gură şefului statului (cum a făcut în ultimul timp şi în discursuri ce vizau corupţia) şi spune că "în momentul de faţă ar fi nevoie din partea Coaliţiei să propună suspendarea aplicării acestor prevederi şi să existe o comunicare publică pe acest subiect".
Aceste măsuri sînt în opinia lui Călin Popescu Tăriceanu menite să reclădească încrederea în Parlament, chiar dacă din punct de vedere legislativ nu este cunoscută încă soluţia care va îmblînzi pretenţiile parlamentarilor.
Deşi parlamentarii au renunţat la paşaportul diplomatic pentru soţii şi la legitimaţia de parlamentar după încetarea mandatului, pensia rămîne punctul nevralgic al statutului. Cu toate acestea, premierul consideră că "în momentul de faţă nu parlamentarii au cele mai multe privilegii legat de pensii, ci magistraţii şi angajaţii forţelor armate şi ai forţelor de ordine".