TĂRICEANU: "Majorarea pensiilor ar avea un efect pozitiv în economie pentru că stimulează consumul"

J.P.
Politică / 17 septembrie 2020

"Majorarea pensiilor ar avea un efect pozitiv în economie pentru că stimulează consumul"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se declară satisfăcut de faptul că miercuri, în Parlament, la Comisia de buget-finanţe, a fost modificată prevederea de majorare a pensiilor cu 14% şi s-a adoptat "ceea ce este prevăzut în lege şi obligatoriu, adică majorarea pensiilor cu 40%", el arătând că o astfel de majorare ar avea un impact pozitiv în economie, conform Agerpres.

"Am văzut ieşirea de ieri foarte disperată a lui Orban, nu înţelege economie nici cât un elev de şcoală. Majorarea pensiilor are un efect pozitiv în economie, pentru că stimulează consumul. Toate ţările din lume, în această perioadă de criză, au adoptat o conduită care este diametral opusă faţă de aceea ce s-a întâmplat în anii 2009 - 2010, când s-a mers cu măsuri de reducere extraordinară a cheltuielilor. Toate economiile au căzut şi a trebuit ani de zile să îşi revină. De data aceasta au înţeles, se stimulează consumul. În America au dat câte 1.000 dolari pentru fiecare persoană pentru consum, în Germania acelaşi lucru au făcut", a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a afirmat că pensionarii "nu depun banii la bancă, îi vor consuma pe alimente, pe lucruri de necesitate şi banii se întorc în economie".

"Parlamentul a luat ieri o decizie corectă, aştept votul final", a spus aceasta, adăugând că ALDE va susţine în continuare majorarea cu 40% a pensiilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Molicene, indiferent ce ai mai face, esti terminat dpdv politic si nu numai, esti deja pe farasul istoriei... Pacat de Loredana ca e fata buna, tu in niciun caz! Te-ai inhaitat de cand te-ai nascut cu persoane dubioase, cu bani si ai cautat sa sugi cat mai mult de la ei. In loc sa ne vorbesti de majorare de pensii, actiune cu care NU ATI FOST DE ACORD cand erati la guvernare, ce-ar fi sa ne povestesti cum ai facut tu banii la listarea Rompetrol pe baza informatiilor primite de la Patriciu?

    Domnule,

    Vorbiti de efectele benefice asupra economiei generate de cresterea veniturilor si implicit a consumului, in cazul de fata de majorarea pensiilor cu 40 %.  

    Vorbiti despre influenta benefica asupra consumului ca motor de dezvoltare economica, a unor asemenea masuri si de urmarile negative declansate de o proasta guvernare, de unii guvernanti, care din lipsa de "intelegere a economiei " promoveaza masurile de austeritate, restrictive, care dimpotriva, zadarnicesc, blocheaza redresarea sau cresterea economiei. 

    Domnule,  

    In anul 2016, Romania a inregistrat o crestere economica semnificativa, in anul 2017 deasemenea, inflatia a fost in acei ani mica sau negativa.  

    Ca urmare Guvernul Romaniei a dispus masuri de stimulare a cresterii economice, adica majorari de pensii si salarii.  

    Deasemenea si pentru pensionarii militari au fost dispusa marirea pensiilor astfel: 

    Prin OUG nr 57/2015, in vigoare de la 11 dec 2015: ART. 14 ... (2) Prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în anul 2016 pensiile militare de stat se majoreaza cu 5%. 

    Prin ORDONANTA DE URGENTA Nr. 99/2016 din 15 decembrie 2016 ART. 12 ... (2) În anul 2017, pensiile reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 5,25%, potrivit art. 59 alin. (1) din actul normativ mentionat. 

    Desigur ca si aceste majorari au fost dispuse si faceau parte din categoria masurilor (benefice) de care vorbiti pentru stimularea consumului si a cresterii economice a Romaniei.  

    Insa, acordarea acestor mariri de pensii, destinate cresterii puterii de cumparare a pensionarilor militari, din lipsa de "intelegere" (de data aceasta nu numai a economiei ci si a legii) a fost , conditionata de autoritatile care au artibutiuni in domeniul pensiilor militare.  

    Astfel, desi prevederile legilor de mai sus sunt clare si toate pensiile militare trebuiau marite, prin diferite interpretari ale legii Casele sectoriale de pensii ale MAI si MApN. au stabilit ca acordarea acestor mariri se face - "NUMAI DACA ", " NUMAI CELOR" , " NUMAI IN SITUATIA IN CARE". 

    Mai grav este ca in urma nemultumirilor create de aceasta ilegala situatie, in urma unui control, autoritatea cu atributiuni in domeniu, CC, a ajuns la aceiasi concluzie.  

    In acest fel o masura benefica economiei, o masura necesara, luata de guvern prin Ordonantele amintite, in ce priveste pensionarii militari a fost combatuta, zadarnicita, anulata.  

    Marea majoritatea a pensionarii militari nu au beneficiat de cresterea puterii de cumparare aferenta maririlor de pensii din anii 2016 si 2017, desi prin lege s-a dispus aceasta. 

    Domnule, daca si la pensii se gaseau oameni de care vorbiti, care din "nepricepere economica" blocau cresterile majorarile... si daca si la salarii s-ar fi gasit unii, desigur nu ar fi fost de mirare daca tara mergea prost.  

    Dar cred ca la pensiile militare nu este numai nepricepere. Ca legea este lege pentru toti. Si: " numai daca", "numai acelor" ," numai in situatia" si alte scorneli nu pot fi adaugate de nimeni la o lege.  

    Daca aveti bunavointa, iutati-va si in curtea celor de care am vorbit. Macar sa va amuzati. Cu toate ca pentru fostii militari nu este de ras.

    Cu respect.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb