Premierul Victor Ponta şi miniştrii sănătăţii şi finanţelor au discutat, ieri, la sediul Guvernului, pe marginea taxei de clawback din industria farmaceutică. La discuţie a participat şi noua conducere a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
În dimineaţa zilei de ieri, producătorii de medicamente au solicitat, public, într-o conferinţă de presă, implicarea primului ministru în rezolvarea problemelor aduse de instituirea taxei clawback. Atât producătorii de inovative, cât şi cei de medicamente generice, au atenţionat autorităţile că, dacă nu va fi anulată plata taxei de clawback aferentă primului trimestru din acest an, o serie de produse vor fi scoase de pe lista de compensate, urmând ca unele companii să intre în insolvenţă sau chiar să-şi înceteze activitatea din ţara noastră.
Valoarea acestei taxe, la nivel de industrie, în primele trei luni ale lui 2012, se ridică la 400 de milioane de lei, adică 33,6% din întreaga valoare a medicamentelor compensate consumate în perioada respectivă. Reprezentanţii domeniului susţin că această sumă este nesustenabilă pentru bugetele lor: "Încercarea de a forţa industria de medicamente să finanţeze întregul deficit din sistemul de sănătate nu poate duce decât la dis-trugerea acesteia, în detrimentul pacienţilor şi al economiei româneşti. Producătorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimes-trul întâi al acestui an, perioadă pentru care încasează banii în prima parte a anului 2013".
Ministrul sănătăţii Vasile Cepoi a anunţat, ieri, într-un comunicat, că se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme din sistemul sanitar, moştenită de la fostele guverne.