Taxe şi penalităţi pentru fermierii care nu lucrează pământul

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 9 iunie 2009

Cu toate că nu şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat până în prezent, şeful statului Traian Băsescu anunţă că va prezida o comisie de specialitate pe agricultură care ar putea deveni funcţională din primăvara lui 2010

Prezent la "Ziua Câmpului", eveniment ce a avut loc, vineri, în Insula Mare a Brăilei, şeful statului Traian Băsescu s-a declarat extrem de nemulţumit de faptul că potenţialul agricol al ţării noastre este insuficient exploatat şi a propus introducerea de taxe şi penalităţi pentru producătorii agricoli care nu-şi lucrează pământul.

Traian Băsescu a punctat că, anul trecut, au rămas nelucrate 3,5 milioane de hectare de teren arabil, în condiţiile în care, ţara noastră importă, în proporţie de 70%, produsele alimentare necesare pentru consum.

În cadrul vizitei, preşedintele a precizat că "fără a fi agricultori", a sesizat că în ţara noastră "în general, pământul este prost lucrat" şi s-a arătat dezamăgit de faptul că "România are cea mai slabă producţie agricolă medie la hectar din UE".

În acest sens, şeful statului a dat exemplul Israelului, stat care reuşeşte să facă agricultură performantă în deşert: "Israelul exportă legume produse în deşert, pentru că a folosit înaltă tehnologie şi irigaţii, în timp ce ţara noastră importă 70% din alimente. Cu toate că România are un potenţial agricol foarte bun, nu îl foloseşte".

Pentru a stimula producţia agricolă, şeful statului a opinat că sunt necesare o serie de stimulente fiscale şi nu "demagogia politicii".

Şeful statului a dat de înţeles că introducerea de taxe şi penalităţi pentru fermierii care nu lucrează pământul este necesară întrucât, mulţi dintre aceştia încasează subvenţia pe suprafaţă, dar nu exploatează terenul în scop agricol din cauză că, fie nu rentează (cheltuielile la hectar fiind prea mari), fie o fac în scop imobiliar.

Reprezentanţii producătorilor agricoli confirmă această ipoteză şi sunt de acord cu introducerea unor sancţiuni financiare pentru acest gen de fermieri, cu toate că admit că, în condiţiile actuale de secetă, costurile la hectar sunt din ce în ce mai greu de suportat.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a declarat că, în condiţiile unei posibile crize alimentare, ideea introducerii de taxe şi penalităţi pentru fermierii care nu lucrează terenul este una bună.

Conform spuselor sale, în condiţiile actuale de secetă costurile de întreţinere a unui hectar au crescut, iar pentru mulţi dintre fermieri este mai rentabil să încaseze plata la suprafaţă şi să nu lucreze terenul, decât să investească în sporirea producţiei la hectar.

Spre exemplu, fermierii beneficiează de o subvenţie de circa 110 euro, dar, la ora actuală, costurile unui agricultor cu un hectar de grâu depăşesc 450 de euro.

Comisie prezidenţială pe agricultură

Şeful statului nu şi-a anunţat până în prezent candidatura pentru un nou mandat, dar le-a promis agricultorilor că, în situaţia în care aceştia o vor cere, va conduce o comisie prezidenţială, pe termen lung, "independentă politic", pentru a elabora o strategie pe agricultură.

"Sunt gata să patronez o Comisie prezidenţială pentru elaborarea unei strategii pe termen lung privind agricultura", le-a spus şeful statului agricultorilor prezenţi, menţionând că va face acest demers la cererea fermierilor.

Băsescu a opinat că această comisie ar putea fi funcţională până la începutul primăverii sau până la următoare ediţie a evenimentului la care a fost prezent.

Strategia ar urmări să rezolve una dintre problemele majore ale agriculturii naţionale, cea referitoare la corelarea producţiei agricole cu producţia alimentară.

Conform spuselor sale, ţara noastră are o mare problemă din cauză că agricultura se opreşte la produsul agricol brut şi nu îşi continută circuitul comercial în producţia alimentară şi ulterior, la comercializare, în rafturile magazinelor.

Şeful statului a arătat că România are o mare problemă pşi nu merge mai departe, spre producţia alimentară, astfel ca finalitatea agriculturii să fie produsele care se găsesc pe rafturile hipermarketurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb