Accesul neîngrădit al oamenilor la reţelele de socializare reprezintă o problemă pentru multe guverne, inclusiv unele care susţin că sunt democratice. Exprimarea liberă intră adesea în contradicţie cu ceea ce se susţine la nivel oficial despre un eveniment sau altul, aşa că se încearcă plasarea unor bariere.
Agenţia de reglementare a pieţei de media din Rusia, Roskomnadzor, a cerut Google să îi împiedice pe utilizatorii YouTube să mai publice informaţii des-pre protestele politice neautorizate, iar în caz contrar guvernul va lua măsuri împotriva companiei americane. Cererea vinde după săptămâni de demonstraţii legate de alegerile pentru consiliul municipal al Moscovei. Zeci de mii de demonstranţi au participat la al patrulea weekend de proteste, provocate de excluderea unor candidaţi independenţi şi din opoziţie de la alegerile locale. Peste 200 de oameni au fost arestaţi sâmbătă, după ce unii participanţi la demonstraţii au mutat protestul din locul autorizat în centrul capitalei Rusiei. Spre deosebire de demonstraţiile din cele două săptămâni anterioare, când poliţia a arestat câte 1.000 de oameni, organizatorii au avut autorizaţie la evenimentul de sâmbătă. Roskomnadzor a scris la Google în legătură cu "structuri" nespecificate care şi-au folosit conturile de pe YouTube pentru a trimite notificări despre adunări neînregistrate, inclusiv despre unele menite să afecteze alegerile regionale şi federale. Dacă Google nu va rezolva acestă problemă, Rusia va avea dreptul să reacţioneze, potrivit unui comunicat al agenţiei: "În eventualitatea în care Google nu va lua măsuri reactive, Federaţia Rusă va considera acest lucru o intervenţie în afacerile suverane ale statului, ostilă şi care afectează alegerile democratice din Rusia şi îşi va rezerva dreptul la o reacţie adecvată".
Rusia a adoptat în ultimii ani o serie de măsuri pentru a creşte controlul asupra internetului. O lege adoptată în acest an cere ca traficul pe internet să aibă loc prin servere ruseşti, măsură despre care criticii afirmă că ar putea conduce la un fire wall similar cu un sistem din China, care blochează conţinutul politic şi împiedică utilizatorii chinezi să folosească site-uri precum Facebook, Twitter şi Google.