• Lăzescu: "Nu mai putem face premiere, trecem pe reluări"
• Şeful TVR nu ia în calcul demisia
Televiziunea publică va îngheţa producţia, începând de săptămâna viitoare, dacă Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) nu-i va debloca conturile, pe care a pus poprire zilele trecute pentru a-şi recupera creanţele, a declarat, ieri, câtorva ziarişti, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR. Acesta a subliniat: "ANAF a mai blocat conturile Televiziunii Române, dar nu în totalitate şi nu în plină campanie electorală".
TVR datorează statului 308 milioa-ne de lei, datorii cumulate încă din anul 2005, circa o treime din acest total reprezentând penalităţi, după cum a precizat domnul Lăzescu. Operaţiunea de blocare a conturilor este un pas incipient din procedura de executare silită, Fiscul urmând să pună seches-tre pe bunurile instituţiei, în cazul în care aceasta nu-şi va plăti datoriile. Însă, nici terenul şi nici clădirile nu aparţin televiziunii, potrivit şefului instituţiei: "TVR nu prea are ce vinde. Tot ce avem este în comodat, nu avem proprietate nici asupra terenului, nici asupra clădirilor. Nu avem nici cu ce să garantăm vreun împrumut la bănci; doar cu echipamentele şi intrările din taxă".
Blocarea conturilor televiziunii de stat va conduce atât la pierderi din publicitate, cât şi la afectarea transmiterii Jocurilor Olimpice, a Campionatului European de Fotbal şi a campaniei electorale, a precizat Alexandru Lăzescu.
Conducerea televiziunii a trimis, ieri, o solicitare către ANAF pentru încheierea unui acord de eşalonare a plăţilor restante către stat. Alexandru Lăzescu este de părere că Fiscul ar putea acorda televiziunii de stat o perioadă de graţie, urmând ca plata datoriilor să se facă eşalonat, în tranşe reduse, pe o perioadă îndelungată. Totodată, domnul Lăzescu intenţionează să negocieze ştergerea penalităţilor, fiind de părere că, în circa şase luni, ar putea fi identificată, la nivel politic, o nouă formulă pentru finanţarea TVR, cum ar fi indexarea taxei TV sau extinderea aces-teia la anumite categorii de persoane care sunt scutite, în prezent, de plata abonamentului TV.
În cazul în care ANAF nu va debloca conturile instituţiei, televiziunea publică nu va mai putea produce, potrivit preşedintelui TVR: "Nu mai putem face premiere, trecem pe reluări".
Acest mod de funcţionare poate fi instituit, însă, doar pe termen scurt. Domnul Lăzescu nu a spus care ar putea fi soluţia pe termen lung, în cazul în care nu va ajunge la o înţelegere cu ANAF.
Situaţia este contradictorie. Pe de o parte, întrucât nu va mai dispune de niciun ban, instituţia nu va mai putea funcţiona, fapt care, în mod normal, ar duce la faliment orice corporaţie. Pe de altă parte, TVR func-ţionează în baza unei legi speciale care nu permite falimentul, Constituţia noastră şi Tratatul de Amsterdam interzicând închiderea televiziunii de stat.
Şeful televiziunii publice a spus că, în ciuda situaţiei financiare critice în care se află instituţia şi a faptului că "nu prea" mai are susţinere în Consiliul de Administraţie, nu intenţionează să demisioneze: "Nu am luat în calcul posibilitatea unei demisii, pentru că nu mă simt responsabil pentru situaţia în care se află instituţia. Tehnic, nu văd cum s-ar putea rezolva problema televiziunii prin dis-pariţia mea de la conducerea ei. Dacă, însă, mesajul ANAF este unul politic, cine doreşte demisia mea trebuie să-şi asume şi costurile".
Alexandru Lăzescu a invocat din nou "cocoaşa de datorii moştenită" de la vechile conduceri, menţionând că a renegociat unele contracte încheiate de foştii preşedinţi ai TVR pe sume colosale, respectiv cele cu European Broadcasting Union (EBU) şi distribuitorul de filme NBC Universal şi a întrerupt colaborarea "păguboasă" cu Splendid Media. De asemenea, când ANAF a blocat conturile, televiziunea publică era pe punctul de a încheia renegocierea contractului cu UEFA Champions League, potrivit lui Alexandru Lăzescu. Domnia sa a precizat că, în timpul mandatului său, a redus unele cheltuieli, subliniind, însă, că asupra costurilor salariale nu a putut să intervină foarte mult, întrucât nu permite Contractul Colectiv de Muncă. În schimb, în ultimul timp, la TVR au fost făcute circa 50-60 de angajări.
Domnul Lăzescu consideră că este necesar un post de ştiri al televiziunii publice, dar că TVR3 nu ar fi trebuit să existe: "Mai bine am avea un post de copii". Domnia sa a adăugat că televiziunea de stat va trebui restructurată cu totul, pentru a se adapta realităţii: "Cadrul legislativ este depăşit cu totul. Permite un amestec politic generos în activitatea instituţiei. (...) Sunt decis ca, la sfârşitul mandatului meu, să pun pe masă lucrurile care ar trebui făcute în mod real. Trebuie punctate zonele critice şi ceea ce ar trebui făcut. În cinci ani de acum înainte televiziunea va fi cu totul alta. Felul în care se va uita lumea la TV, interfaţa, totul se va schimba. Dacă nu se va conforma realităţii, va fi greu ca televiziunea publică să fie relevantă".
Şeful TVR a mai anunţat, ieri, că, atât la cabinetul său, cât şi la Parlament, a fost depus un raport întocmit de Curtea de Conturi pe ultimii cinci ani, care relevă situaţia de la TVR: "Este o radiografie corectă făcută de o instituţie publică abilitată".
Televiziunea Română se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor depuse de televiziune la Parlament.
Anul trecut, veniturile totale ale TVR s-au cifrat la aproximativ 583 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale au fost de aproximativ 744 milioane de lei. Veniturile din publicitate înregistrate în 2011de Televiziunea Română au fost cu 24,06% mai mici faţă de cele din 2010, potrivit Raportului TVR.
Creanţele instituţiei au ajuns, anul trecut, la circa 120 milioane de lei, iar datoriile pe termen scurt au însumat 531 milioane de lei. Datoriile care trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an însumează 22,78 milioane lei. În prezent, pe lângă cele 308 milioane lei pe care le datorează statului, televiziunea publică înregistrează datorii către alte instituţii de circa 120 milioane - 130 milioane de lei, potrivit lui Alexandru Lăzescu.
La finalul anului trecut, disponibilităţile băneşti în conturile societăţii erau de 7 milioane de lei.
1. Politica
(mesaj trimis de Obama în data de 25.05.2012, 11:53)
Avand in vedere ca TVR este singura televiziune cat de cat obiectiva si ca USL-ul si-a pus om la ANAF, cred ca putem banui de unde vine aceasta poprire a conturilor.. Mai ales in campanie electorala!!!
Iar acest lucru a fost declarat chiar in saptamana cu numirea lui Ponta premier, cand la TVR Info a fost invitat un domn de la PNL din comisia buget-finante care a spus ca o sa faca si o sa dreaga in privinta TVR.
E adevarat, datoriile sunt imense, s-ar putea sa aiba cam multe posturi pentru astfel de timpuri (ar putea regrupa emisiunile importante si interesante de la mai multe posturi intr-unul singur), dar per total ramane o televiziune cu un rol educativo-cultural, emisiuni de bun simt, filme bunicele (fara violenta excesiva), fara publicitate excesiva. Cel putin pe mine nu ma deranjeaza sa dau 4 lei pe luna sau cat mai e taxa aia pentru TVR. Ce dreaq inseamna 4 lei?! Macar primesc ceva de calitate, evident conform standardelor mele.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2012, 15:11)
O alta poanta de-a liu Ponta!.