Televiziunea şi radioul publice sunt obligate să acorde gratuit spaţiu publicitar pentru spoturile video-audio ale filmelor româneşti

R.P.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 16 august 2006

Societatea Română de Televiziune (SRTV) şi Societatea Româ-nă de Radiodifuziune (SRR) sunt obligate, prin lege, să acorde gratuit spaţiu publicitar pentru spoturile video, respectiv audio, ale filmelor româneşti produse în condiţiile legii pentru aprobarea OG privind cinematografia.

Cele două instituţii trebuie să rezerve în grila de programe spaţiul necesar promovării premierelor cinematografice româ-neşti. Modalităţile şi spaţiul acordat le stabilesc, în baza unui protocol, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) cu SRTV şi cu SRR.

Despre aceste aspecte, dar şi despre alte noutăţi incluse în legea, de curând publicată în Monitorul Oficial, au vorbit marţi, la conferinţa de presă, ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor Ioan Onisei. Ei s-au referit la faptul că, pentru prima oară în România, cinematografia este definită ca fiind "o industrie culturală de interes naţional".

Adrian Iorgulescu a adus în atenţie faptul că a fost reorganizată Arhiva Naţională de Filme (ANF), care, dincolo de resursele alocate prin bugetul de stat, va "beneficia, prin lege, de 3% din Fondul cinematografic, procent folosit exclusiv la conservarea, restaurarea şi valorificarea filmelor româneşti. Minis-trul a subliniat faptul că Fondul cinematografic instituit pe baza unor taxe nu va primi fonduri de la bugetul de stat. Noile surse al Fondului cinematografic for fi obţinute astfel: 1% - din veniturile lunare ale agenţilor economici pentru retransmisia prin cablu, prin satelit şi prin retransmisie digitală; 4% - din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc; circa 20% va fi sursa din veniturile obţinute din privatizarea sălilor de cinema. Alte 15% sunt prevăzute din veniturile proprii realizate din publicitate de către SRTV şi SRR. O altă sursă - de 4% - este cea obţinută din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de televiziuni.

Ioan Onisei s-a referit şi la concursul de proiecte cinematografice, la înfiinţarea Consiliului de Administraţie al CNC, care alocă creditele şi finanţările nerambursabile. Onisei a explicat că, de asemenea pentru prima dată în România, potrivit noii legi, se va acorda credit direct pentru dezvoltare de proiect, precum şi sprijin financiar nerambursabil pentru succes de public, calitate artistică a filmului, distribuire de filme, dar şi pentru cinematograful de artă.

Despre sumele pentru concursul de proiecte cinematografice ce urmează să se desfăşoare în toamnă, Ioan Onisei a spus că faţă de anul 2005 acestea s-au dublat, iar faţă de anul 2000 sunt de 12 ori mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb