Tensiuni pe piaţa petrolului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 26 martie 2012

Tensiuni pe piaţa petrolului

Preţul petrolului a crescut, vineri, la bursele din New York şi Londra, după apariţia unei informaţii potrivit căreia exporturile de petrol iranian vor scădea cu 300.000 de barili pe zi, luna aceasta, ca urmare a înăspririi sancţiunilor internaţionale asupra Teheranului.

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate cu livrare în luna mai a urcat cu 1,52 dolari (1,4%) la New York Mercantile Exchange, ajungând la 106,87 dolari/baril. Pe parcursul zilei de 23 martie, preţul a crescut până la 108,25 dolari barilul, acesta fiind cel mai ridicat nivel "intraday" atins după 2 martie. Pe întreaga săptămâ­nă trecută, preţul barilului de petrol a pierdut 0,2%, iar de la începutul anului a câştigat 8,1%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolul Brent cu livrare în mai a crescut cu 1,99 dolari, (1,6%) vineri, la 125,13 dolari/baril.

În ultima zi a săptămânii trecute, agenţia Reuters informa, citând compania elveţiană de consultanţă "Petrologis­tics", că exporturile de ţiţei din Iran ar putea scădea la 1,9 milioane de barili pe zi, în martie, ştire care a generat tensiuni pe piaţa de profil.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Iranul a exportat mai puţin de 2 milioane de barili pe zi, în luna februarie, comparativ cu 2,6 milioane de barili pe zi, în noiembrie 2011. Conform AIE, livrările de petrol ale Iranului se vor reduce cu cel puţin 800.000 de barili pe zi, la momentul la care sancţiunile împotriva Teheranului vor intra pe deplin în vigoare.

La data de 20 martie, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat că regatul său şi-ar putea majora producţia de ţiţei cu 25%, ceea ce a determinat declinul cotaţiilor petrolului în primele zile ale săptămânii trecute. Arabia Saudită are o capacitate de producţie de 12,5 milioane de barili/zi. În martie şi aprilie, regatul are o ţintă de extracţie de 9,9 milioane de barili ţiţei brut pe zi, conform spuselor lui al-Naimi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb