Tentaţia putinizării României

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 6 iunie 2022

CRISTIAN PÎRVULESCU

În România, democraţia pare că apune înainte de a fi ajuns la zenit. Profitând de contextul geopolitic tensionat agravat de invazia Ucrainei de către Rusia, serviciile de informaţii româneşti testează reacţia opiniei publice lăsând să circule ştiri - provenite din surse parlamentare - privind iminenţa aprobării unui pachet de legi privind siguranţa naţională. Ar fi vorba de un pachet de legi care ar urma să fie aprobate de Guvern şi din care ar face parte legile care vizează reorganizarea instituţiilor de forţă (SRI, SIE, CSAT, a Ministerului de Interne), precum şi legile securităţii cibernetice şi securităţii naţionale. Iar informaţiile făcute publice trimit către un model putinist de organizare, cu servicii de informaţii ieşite complet de sub supravegherea parlamentară şi dispunând de puteri sporite care ar face trecerea către o fază post-democratică de control social şi politic. Aşa cum s-a întâmplat în Ungaria lui Viktor Orban, care a aplicat cu rigurozitate principiile putiniste de guvernare în inima Europei.

Chiar dacă, în forma lor finală, legile - care au ambiţia de a controla într-o manieră de-a dreptul totalitară societatea şi economia - dezvăluite de presă nu vor fi adoptate, simplul fapt că au fost redactate - căci în această privinţă nu există niciun dubiu - este deja un simptom al degringoladei putiniste din lumea serviciilor de informaţii româneşti.

Numai faptul că au încercat să testeze reacţia opiniei publice spune mult despre continuitatea ideologică - în direcţia naţionalismului radical, a antioccidentalismului şi iliberalismului care îşi au sursa de inspiraţie în naţional-comunismul ceauşist - a vechii Securităţi şi actualele servicii de informaţii. Dacă ar fi să dăm doar un exemplu, cel al obligaţiei cetăţenilor şi a firmelor de a colabora cu serviciile de informaţi la solicitarea acestora, observăm deja tendinţa de desconsiderare a libertăţilor fundamentale şi drepturilor omului în favoarea unui interes naţional definit în cea mai nedemocratică şi iliberală formă.

Reacţia partidelor aflate la guvernare este însă cea mai îngrijorătoare câtă vreme acestea, fie prin vocea preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, fie prin cea a purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, refuză să critice prevederile apărute în presă. Din contră, aceştia afirmă că răspunderea privind adoptarea pachetului de legi revine guvernului, în cazul primului menţionat, sau, cum se întâmplă în cazul celui de-al doilea, acuză presa că distribuie mesaje alarmiste pentru că ceea ce există (se pare că preşedintele Camerei Deputaţilor a neglijat acest aspect, trecând totul pe seama guvernului) nu reprezintă o "formă matură" a propunerii legislative. Singurul care fost relativ critic, fără însă să recunoască existenţa textelor, a fost vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, care se poziţionează astfel - deloc surprinzător - în postura de candidat al aripii liberale pentru investitura PNL pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024.

Dar, dacă tentaţia putinistă nu este nouă în România, cu ea cochetând partidele şi politicienii, faptul că acum serviciile de informaţii preiau acest mesaj este dovada controlului pe care acestea cred că-l au asupra unei părţi a "societăţii civile" - de fapt a societăţii necivile, create ca alternativă la societatea civilă liberală care a fost, tot după model putinist, marginalizată, dar nu încă total distrusă - a partidelor, instituţiilor publice şi presei.

Dar acest pachet de legi nu este singur, în acelaşi timp desfăşurându-se, pe mai multe fronturi, o ofensivă împotriva statului de drept, unde reformele propuse nu merg în sensul creşterii independenţei justiţiei, ci dimpotrivă, a creării unui protecţii speciale pentru politicieni. Deşi poate părea un paradox, tentaţia putinistă şi buna imagine de care dispune Viktor Orbán în clasa politică românească - de la AUR la PSD şi PNL, ca să nu mai vorbim de UDMR - se transformă în politică de stat chiar în momentul în care Putin este înfrânt iar Orbán izolat. Dar, cum toată atenţia lumii este centrată pe războiul din Ucraina, unii încearcă să profite de neatenţia publicului şi să dea lovitura decisivă străveziei democraţii româneşti. Oare de data aceasta vor reuşi?

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Acuma se face dreptate si ziaristul parvulescu nu intelege nimica. sa se dea legi ca nu mai putem. cum sa trăiești cu pensie mică de 8000 de lei pe luna doar? am muncit o viata intreaga la MAI adica ministerul afacerilor interne sa se știe. Acuma vine ziaristul si critica. atuncea era prins si nu mai critica el. noi am muncit si ce e corect? am fost subofițer toata viața.

    1. Ce scoala ai absolvit acuma, ca sa stim si sa o ocolim ca scoate nimica, adica analfabeti?

      Esti pur si simplu idiot ! Pensia ta ar trebui redistribuita celor care au suferit pentru ca tu, din calitatea de subofiter MAI, ai permis cresterea criminalitatii in Romania. Deci nu o meriti !

    Ma rog, unii tot despre pensii cred ca se vorbeste.... Poate doar o modalitate de a muta discutia?

    Pe de alta pare autorul este o persoana care chiar merita ascultata. Unul dintre putinii comentatori de pe aici care are un punct de vedere articulat.

    Cam multe zvonuri despre servicii in ultimul timp. Servicii in sus, servicii in jos, am ajuns sa avem un fel de aristrocratie la care toti politicieni aspira sa ajunga. Rezultatul legilor astea care confera drepturi serviciilor? Nici unul bun pentru cetatean, unul foarte bun pentru "insideri" care le conserva avantajele de milione de EUR in fiecare an.  

    Semnalul public a fost dat de cand s-a declarat ca Romania e stat esuat.

    Ala a fost momentul cand s-a dat goarna ca e liber la consolidarea puterii in orice chip pentru ca nu mai exista nici un stavilar. 

    1. Nu sunt de acord cu ce spune colegul meu ca trebuie pensii. Noi avem pensii de ofiter si nu ne plângem. Daca se da mai mult bine, ca doar nu o sa refuzam, dar mai important este sa avem alte avantaje cum ar fi scaderea varstei de pensionare care acum este prea mare. Eu am fost maior si m-am pensionat la 54 de ani, cand altii la opera balerini sunt deja pensionati. Nu este normal sa stam atât, dar nici sa cerem mereu.

      "Pensionarul " sufocat cu pensie de "doar 8000 de lei pe luna " este ,probabil un mistocar ! Asa ca interventia lui poate fi citita ca o aprobare ,de fapt , a textului articolului .

    Pretinsele modele liberale si cele iliberale se aseamana foarte mult si utilizeaza masiv propaganda si ne explica cum sistemul propus face bine prostilor incapabili sa descopere adevarul suprem.

    Ambele au ca scop controlul prostimii si aplica cenzura asupra subiectelor care nu le convin. 

    Diferenta ar fi ca iliberalii par mai brutali, in timp ce liberalii sunt mai vicleni si isi pregatesc actiunile dinainte cu mai multa abilitate.  

    Cenzura pe care am vazut-o in ultimii ani prin lumea liberala pe subiecte precum imigratia si violentele pe care le aduce, vaccinarea obligatorie si sechestrarile aferente, impunerea de minoritati nechemate si altele, sunt asemanatoare cu actiunile bolsevice pe care putin, chinezii si altii le aplica, fiecare cu particularitatile proprii, functie de interese si context. 

    La noi, dupa 1989 s-a instituit o zona de experimente sociale sub obladuirea bolsevico-progresistilor, care in timp au reusit sa scoata zona de sub influenta ramurii estice bolsevice si aduca tara in zona lor de influnenta. 

    In opinia mea, legile respective nu sunt de emanatie locala, ci impuse din afara sub forma unor amenintari si conditionari diverse, ce vor fi adoptate de politicienii locali, in contul carora vor fi trecute toate neajunsurile acestor legi si Romania va fi din nou etichetata ca stat nefunctional.

    Psd este la putere, ati uitat?

    Domnule,

    Acum in lume tarile par sa se regrupeaze si Nato nu face nimic spre a opri acest fenomen.  

    De o parte in mod evident este SUA, Germania, Anglia, Spania, Canada, Australia, N. Zeelanda, Japonia, Polonia, Pakistan si desigur tarile puternic sprijinite de americani, Coreea de Sud si Israel. Mai sunt de acesta parte tarile mai mici, de sub scutul american, printre care si Romania. 

    In tabara a opusa, nu neaparat adversa, dar care are alte interese si abordari, se afla Franta, Italia, Rusia, Ungaria, Yugoslavia, China, probabil India si Turcia, Iran, Siria si desigur alte tari care astazi sunt retinute in privinta razboiului din Ucraina.  

    In acest context, in Romania, nu se manifesta o tendinta "putinista". Este mai rau. Asa ca in 1944, in Romania se pregateste un fel de insurectie, o miscare ce-i drept nearmata, dar care are drept scop trecerea in tabara opusa, Franco-Rusa, a Romaniei si oprirea influentei americanilor in aceasta zona.  

    Interesele sunt clare si printre ele sunt interese economice, ca este clar, cu americanii aici nu se va mai putea jefui ce a mai ramas, apoi, Romania cu americanii aici se va redresa economic si forta de munca se va intoarce cu efecte in multe tari, apoi ambitiile celor care vor modificari teritoriale ale Romaniei cu americanii aici sunt cu siguranta desarte . Si alte si alte planuri ale prietenilor nostrii, precum si a tradatorilor de neam si tara se vor naruii sub americani.  

    Asa ca nu este un parcurs spre putinism planul sesizat, este un fel de "insurectie" secreta. Pentru care tot romanii vor plati.

    Si da, oare vor reusi sa ne infranga din nou si sa ne ia libertatea? 

    1. Aveti multa imaginatie !

    Sorosizarea Romaniei este mai buna .

    1. Cel putin la fel de toxica, daca nu mai rea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb