Teodor Ancuţa, Sibex: Câştigătorii alegerilor au fost SIF-urile şi HTI

Adina ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2010

Teodor Ancuţa, Sibex: Câştigătorii alegerilor au fost SIF-urile şi HTI

Câştigătorii alegerilor pentru Consiliul de Administraţie al Sibex (n.r. desfăşurate săptămâna trecută) au fost societăţile de investiţii financiare, SIF3 şi SIF4, care au câte un reprezentant în CA, precum şi societatea HTI care a câştigat la rândul ei un loc, potrivit lui Teodor Ancuţa, reconfirmat în funcţia de preşedinte al bursei sibiene. Domnia sa ne-a acordat cu amabilitate un interviu, în urma alegerilor, pe care le-a caracterizat drept dificile.

Cu circa două săptămâni înainte de AGA, Cristian Sima, împreună cu Alexandru Elian, de la Delta Valori Mobiliare, au cerut revocarea Consiliului de Administraţie al Sibex şi alegerea unuia nou, sperând că vor reuşi să îşi trimită proprii reprezentanţi în CA şi să îl înlocuiască pe Teodor Ancuţa de la conducerea bursei.

Cel mai important obiectiv al Sibex rămâne listarea "Romgaz"

Reporter: Domnule preşedinte, cum caracterizaţi adunarea generală din această săptămână (n.r. săptămâ­na trecută)?

Teodor Ancuţa: A fost o Adunare Generală dificilă, prin prisma problemelor aflate pe ordinea de zi, dintre care cea mai importantă a fost propunerea de revocare a Consiliului de Administraţie şi alegerea unuia nou. Respectiva propunere m-a mirat la început întrucât anul acesta, la Sibex, am avut realizări importante, cum ar fi lansarea pieţei spot, listarea societăţii pe propria piaţă, implementarea unor produse noi de succes cum sunt derivatele pe Dow Jones şi aur denominate în lei, listarea Prodplast Imobiliare pe ATS-ul Sibex care a devenit astfel primul sistem alternativ de tranzacţionare funcţional din Româ­nia. De asemenea am implementat o platformă nouă, cu nume. Fiind însă o propunere venită din partea unor acţionari semnificativi, ea a trebuit dis­cutată, întrucât noi, la Sibiu, am res­pectat întotdeauna opiniile acţionarilor. În plus, după listare, au avut loc importante mişcări în structura acţionariatului şi s-a considerat că acestea trebuie să se reflecte în componenţa CA. Prin urmare, cu peste 80% din voturi, vechiul consiliu a fost revocat, şi pe perioada de mandat rămasă, a fost numit un nou CA, a cărui componenţă aţi anunţat-o deja. Din vechiul consiliu au fost reconfirmaţi doi membri, anume domnul Anton Iones­cu, preşedintele SSIF Broker Cluj, şi eu. Câştigătorii alegerilor au fost societăţile de investiţii financiare, SIF3 şi SIF4 care au câte un reprezentant în CA, precum şi societatea HTI care a câştigat la rândul ei un loc. Faptul că acţionarii m-au reconfirmat în CA şi în funcţia de preşedinte dovedeşte că am acţionat mereu cu bună credinţă, corect şi transparent, în folosul societăţii. De altfel, în pofida zvonurilor care au circulat în mass-media, că această propunere viza schimbarea mea, nu m-am temut nicio clipă de asta. Au existat speculaţii cu privire la şansele unor candidaţi consideraţi favoriţi, dar noi nu am comentat, am aşteptat desfăşurarea AGA, iar acţionarii au decis. S-a dovedit că zvonurile nu au avut fundament real şi scopul lor a fost doar de a crea presiune pe umerii acţionarilor.

Teodor Ancuţa: În acest moment, faptul e consumat şi nu mai este nimic de adăugat. În ceea ce priveşte celelalte hotărâri ale AGOA şi AGEA au fost de natură administrativă vizând tarife şi comisioane, schimbări de regulament precum şi aprobarea noii sigle şi a noi denumiri a societăţii care va fi S.C. SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE SA.

Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru noul mandat?

Teodor Ancuţa: Îmi doresc ca pe perioada de mandat rămasă să reuşesc, împreună cu ceilalţi membri ai CA, să dezvoltăm piaţa spot Sibex, întrucât aceasta este decisivă pentru societate. Este important să găsim companii care să intre pe bursă, să le convingem că piaţa de capital este cea mai bună variantă pentru obţinerea de finanţare. Pentru ca mediul privat să aibă încredere în piaţa de capital trebuie însă ca statul să dea un exemplu şi să listeze marile companii la care este acţionar. În acest sens, cel mai important obiectiv al Sibex este listarea ROMGAZ, aşa cum am mai declarat. Cred că Guvernul ar da astfel o şansă acestei pieţe să se dezvolte, aducând credibilitatea de care avem nevoie pentru a stimula oamenii de afaceri români să-şi aducă afacerile la bursă. Pentru noi, această listare este o imensă ocazie să ne continuăm ascensiunea. Fie că vom face listarea ROMGAZ singuri, fie că va fi una dublă la Sibiu şi Varşovia cred că realizarea ei ar duce la apariţia a 10.000 de noi conturi, s-ar pune bazele unei alte imagini pentru piaţa de capital.

De asemenea, un alt obiectiv major este de acela de a readuce lichiditatea de pe segmentul derivatelor la nivelul din anii precedenţi, după ce criza financiară globală s-a resimţit în reducerea volumelor. În acest sens vizăm atât produse derivate noi, dar şi intensificarea eforturilor educaţionale şi de marketing. Cred că principala problemă cu care ne confruntăm este lipsa culturii investiţionale la români şi dorim să schimbăm acest lucru.

Reporter: Vă menţineţi decizia de a demisiona în cazul in care ROMGAZ nu se va lista la Sibex?

Teodor Ancuţa: Aşa cum v-am mai declarat, listarea ROMGAZ este foarte importantă atât pentru mine cât şi pentru societate. Vom încerca să ducem la capăt acest proiect şi aşteptăm rezultatele concrete ale demersurilor noastre. Într-un interviu anterior am expus exact paşii pe care i-am făcut. De atunci a apărut şi un element nou, în sensul că, după ce am solicitat Guvernului modificarea deciziei de listare a ROMGAZ pentru ca statul să organizeze o licitaţie de selectare a Bursei şi după refuzul executivului, am cerut recent în instanţă anularea hotărârii de Guvern prin care s-a decis listarea ROMGAZ la Bursa de Valori Bucureşti. Concret, am realizat depunerea cererii de chemare în judecată a Guvernului României, cerere ce a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIlI-a. Vom aştepta ca justiţia să-şi urmeze cursul si după o decizie clară în acest sens, vom vedea ce este de făcut. Cred însă cu tărie în reuşita acestui proiect. Am declarat că dacă nu voi reuşi mă voi retrage şi îmi menţin punctul de vedere.

Reporter: Luaţi în consideraţie faptul că există acţionari nemulţumiţi de prestaţia Consiliului de Administraţie?

Teodor Ancuţa: Da, bineînţeles că iau în calcul şi acest fapt. Consiliul de Administraţie îi reprezintă pe toţi acţionarii, indiferent dacă sunt cei care l-au votat sau cei care au avut o altă opţiune. Ne bazăm pe dialog, şi dacă există nemulţumiri, căutăm cele mai bune soluţii ca acestea să fie remediate. Este un exerciţiu democratic. Majoritatea acţionarilor au încredere în noul CA - este o evidenţă rezultată în urma votului. Aşa cum şi consiliul anterior a acţionat tot mandatat de acţionari şi cred că prestaţia sa a fost una bună, având în vedere realizările pe care vi le-am menţionat la început.

Reporter: Cristian Sima se va mai implica în executivul Sibex (oferta de noi produse - opţiuni pe Dow Jones)?

Teodor Ancuţa: Domnul Cristian Sima este, prin societatea WBS România, unul din acţionarii semnificativi ai Sibex şi cred că interesul său, ca om de afaceri, este dezvoltarea societăţii, chiar dacă şi-a pierdut locul în CA. Orice acţionar poate veni cu propuneri constructive de produse noi sau de modalităţi conexe de dezvoltare. Noi vom continua şi proiectele anterioare şi vom demara şi altele noi. Timpul ne va arăta dacă domnul Sima doreşte sau nu să ne sprijine în continuare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu Cocosul Galic pe post de manechin la sefia Bursei de Valori Bucuresti si sub supravegherea celor din "afara" in cel mult un an BVB va disparea si din pacate va lua si Sibexul dupa ea. Pacat ca ardelenii chiar muncesc.Totul se vinde in tara asta? Ce facem de Craciun cu acest cocos galic?

    1. Pe Sima l-a vrut Ancutza...de Sima o sa ''piara''...avetzi doar putintica rabdare....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb