Nu există instituţie financiară care să nu fi întâmpinat un incident cibernetic major, a afirmat, ieri, Teodor Cimpoeşu, senior manager al Deloitte, în cadrul conferinţei "Cyberthreats & Cybersecurity Day".
Domnia sa a explicat că sectorul online nu prezintă siguranţă completă, apreciind că departamentele de securitate informatică nu ar trebui doar să prevină atacuri cibernetice, ci şi să protejeze datele, atât de furt, cât şi ca acestea să nu fie alterate. "În acest sector, lipseşte conştientizarea riscurilor şi implementarea planurilor", a declarat domnia sa.
Mircea Grigoraş, director general adjunct la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), a precizat că, în ultimii 3-4 ani, fenomenul de economie digitală s-a dezvoltat intens, pe seama sprijinului sistemului bancar pentru tranzacţii online.
Potrivit domniei sale, majoritatea dispozitivelor din categoria Internetul Lucrurilor nu oferă securitate. Domnul Grigoraş a declarat: "Avem, în momentul de faţă, posibilitatea să conectăm la internet aproape orice tip de dispozitiv din casă, respectiv cafetiere, sisteme de climatizare, camere de supraveghere, sisteme de supraveghere, alarme, uşi. Există uşi care folosesc conexiunea bluetooth pentru a deschide proprietarului în momentul în care acesta se apropie şi are telefonul în buzunar (...) Este un lucru extraordinar să ai confort, dar, în acelaşi timp, trebuie să fii foarte conştient că atunci când pui lucruri pe internet măreşti suprafaţa de atac".
Ionel Niţu, analist în cadrul New Strategy Center, a consideră că securitatea cibernetică nu mai este un subiect exotic, iar noi nu mai suntem observatori, ci suntem implicaţi direct şi putem fi chiar ţinte ale atacurilor cibernetice.