Actualizare - Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului, cu 73 de voturi "pentru", în timp ce Alina Gorghiu a obţinut doar 59 de voturi
---
Actualizare - Senatorul PNL Alina Gorghiu, care candidează la şefia Senatului, consideră că PSD ar fi putut oricând să propună un candidat din partid la conducerea Camerei Superioare, nu pe senatorul ALDE Teodor Meleşcanu.
Gorghiu a declarat: "Dacă astăzi preşedintele PSD, premierul României, şi-ar fi dorit cu adevărat să ne convingă de buna sa credinţă şi de respect pentru români şi pentru votul lor, s-ar fi abţinut să vină cu această propunere neinspirată din surse externe, de la ALDE. Este un gest sfidător şi mă miră pentru că prima sfidare, în afară de electorat, este la adresa celor din PSD. Aveţi în PSD propuneri civilizate. Aveţi în PSD oameni care ar fi putut oricând să ocupe acea poziţie. Evident că pentru dvs. primează cumpărarea de voturi şi nimic altceva. (...) Cum să pui un şef la Senat un om care a nenorocit un guvern prin votul din diaspora - de două ori, nu o dată?".
---
Actualizare - Iani Popa a anunţat că senatorii ALDE o vor susţine în turul doi pe Alina Gorghiu.
Preşedintele Senatului trebuie ales de majoritatea senatorilor prezenţi. La şedinţa de azi au venit 134 din cei 136 de aleşi, ceea ce înseamnă că succesorul lui Tăriceanu va fi cel care va întruni minimum 68 de voturi.
---
Actualizare - Senatorul Teodor Meleşcanu a obţinut marţi cele mai multe voturi - 67 - pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Alina Gorghiu a obţinut 49, urmând să se organizeze un tur doi, transmite G4media.
---
În cursa pentru şefia Senatului, loc rămas vacant după demisia lui Călin Popescu Tărceanu, s-au înscris Teodor Meleşcanu - susţinut de PSD, Alina Gorghiu - propusă de PNL şi Ion Popa de la ALDE.
Grupul PSD, care numără 68 de membri, l-a susţinut pe senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, potrivit unor surse citate de G4media.
Alina Gorghiu, propusă de grupul liberalilor, a fost susţinută de senatorii PNL (25), de cei de la USR (13) şi UDMR (9).
La rândul său, Ion Popa, propus pentru această funcţie de ALDE, a fost susţinut de cei 11 senatori ai grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, cărora li s-au adăugat 3 senatori ai PRO România.
Liderul grupului senatorial al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că propunerea făcută de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, încalcă Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului.
"Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea Regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură, vă rog să luaţi act de acest lucru", a spus Tăriceanu în plenul Senatului.
Senatorul PNL Iulia Scîntei le-a cerut celor de la PSD să îşi desemneze un candidat din propriul grup.
La rândul său, Teodor Meleşcanu a declarat că şi Tăriceanu, a fost propus de către grupul PSD la şefia Senatului şi ales preşedintele acestui for legislativ, transmite G4media.
"Nu e vorba de nicio afiliere, aduceţi-vă doar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului, în 2016, şi vă rog să vă aduceţi de asemenea aminte că, atunci când şi-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului", a spus marţi Meleşcanu, la Senat, întrebat dacă un grup parlamentar, ALDE, poate avea doi candidaţi şi dacă se va afilia grupului PSD.
Meleşcanu a menţionat că nu a mai vorbit despre candidatura sa la şefia Senatului cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi că rămâne candidat susţinut de PSD.
Întrebat dacă îşi asumă excluderea din ALDE mergând mai departe cu candidatura susţinută de PSD, Meleşcanu a spus: "Să vedem ce se întâmplă în sală, care va fi rezultatul votului".
Funcţia de preşedinte al Senatului a rămas vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma retragerii ALDE din coaliţia de guvernare.
PSD a anunţat ulterior că îl susţine pe Teodor Meleşcanu, membru ALDE, pentru a ocupa această funcţie.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, săptămâna trecută, că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse, potrivit sursei citate.
Ulterior, Teodor Meleşcanu a declarat că este membru ALDE şi îşi doreşte să rămână în formaţiune, menţionând că a fost "relativ surprins neplăcut" de propunerile privind excluderea acelor parlamentari care ar participa la alegeri pentru funcţiile din Parlament.
"(...) eu doresc consolidarea şi succesul ALDE. Din acest punct de vedere am acceptat propunerea de a candida la preşedinţia Senatului. Pot să vă spun foarte direct că, la vârsta mea, experienţa mea politică, funcţiile nu prezintă pentru mine nicio atracţie. Dacă însă voi fi ales, am acceptat această candidatură, dacă voi fi ales de către colegii mei şi senatori preşedinte al Senatului, voi aduce experienţa mea, echilibrul şi continuarea proiectului ALDE, început în 2016 cu Partidul Social Democrat", a spus Meleşcanu.
Luni seară, premierul Viorica Dăncilă a reiterat că PSD susţine în continuare candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului.
"Îl susţinem în continuare pe domnul Teodor Meleşcanu şi cred cu tărie că mâine va fi ales preşedintele Senatului", a declarat, luni seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă.