Teodorovici: "Autorităţile vor definitiva structura noii bănci pentru dezvoltare în acest an"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 februarie 2018

Teodorovici: "Autorităţile vor definitiva structura noii bănci pentru dezvoltare în acest an"

Ministrul finanţelor: "Orice creştere de inflaţie, ROBOR şi curs de schimb reprezintă îngrijorare, vom discuta cu guvernatorul BNR săptămâna viitoare"

Autorităţile vor definitiva structura noii bănci pentru dezvoltare în acest an fiind, de fapt, o bancă de promovare, a declarat miercuri Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la Palatul Parlamentului.

Acesta a spus: "Este un concept mai vechi, bancă de promovare, cum este cunoscută la nivel european. Sunt 6 state membre la nivel european care au un astfel de concept de bancă. Nu este o nouă bancă. Sunt anumite atribuţii care, în sistemul nostru de astăzi, având două bănci, o serie de atribuţii care vor fi alipite. Vor fi câteva zone prioritare precum infrastructură, agricultură, IMM-uri, energie, sănătate, către care această bancă se va îndrepta cu precădere".

El a precizat că în Parlament sunt două proiecte cu privire la o Bancă pentru Dezvoltare: "Sunt modele la nivel european. Sunt două proiecte în Parlament, unul fiind deja la Camera Deputaţilor. Ideea e să avem un singur document la ieşirea din Parlament, care să reglementeze modul în care această bancă va trebui să îşi desfăşoare treaba la nivelul pieţei. În 2018 definitivăm ca structură".

Ministrul Finanţelor a mai spus, ieri, că orice creştere de inflaţie, ROBOR sau curs de schimb reprezintă o îngrijorare.

Domnia sa a declarat, potrivit Agerpres: "Orice creştere, că vorbim de inflaţie, de ROBOR, cursul de schimb reprezintă o îngrijorare. Discuţia va avea loc săptămâna viitoare cu domnul guvernator (Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, n.r.) pentru a vedea exact modul în care acţionăm împreună". El a precizat că inflaţia este influenţată atât de factori interni cât şi externi: "Sunt şi factori interni şi externi, dar discuţia trebuie să aibă loc înainte de a ne pronunţa şi noi şi cei de la Banca Naţională. Inclusiv creşterea salarială poate să fie un element, dar avem şi factori externi, că vorbim de creşterea preţului barilului, creşterea preţului produselor din afara României, automat poartă un anumit rol în ceea ce se întâmplă la nivel naţional".

Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor la credite: "Eu sunt adeptul pieţei libere"

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost întrebat, miercuri, ce părere are despre proiectul privind plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum, el precizând că este adeptul pieţei libere, în care statul să nu intervină.

"Daţi-mi voie să nu mă pronunţ pe acest subiect. Eu nu am fost prezent la discuţii, am fost la Bruxelles. E o discuţie, haideţi să vedem care va fi votul final pe această speţă. Eu sunt adeptul pieţei libere, piaţa să fie cea care are mecanismele necesare pentru a se regla. Cererea şi oferta sunt regulile de joc în piaţă şi statul nu trebuie să intervină pe cât posibil, bine ar fi deloc, să nu intervină în piaţă decât atunci când sunt să spunem derapaje într-un fel sau altul", a afirmat Eugen Teodorovici, potrivit News.ro.

Comisiile reunite - economică, pentru buget şi juridică - din Senat au aprobat marţi plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi de consum şi au votat pentru reintroducerea dreptului debitorului de a-şi răscumpăra un bun de la firma de recuperare.

Astfel, comisiile au aprobat o măsură prin care dobânda maximă pentru creditele ipotecare nu poate depăşi de mai mult de 2,5 ori dobânda de referinţă, de 2,25%, anunţată de Banca Naţională a României (BNR), potrivit senatorului PNL, Daniel Zamfir.

"Dobânda maximă pentru creditele ipotecare nu poate depăşi mai mult de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare. Cum dobânda legală e astăzi 2,25%, s-ar ajunge la un maxim de 5,62%. Rezonabil, nu?", a scris Zamfir, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, potrivit senatorului PNL, în cazul creditelor de consum, dobânda va fi plafonată la 18% pe an. În plus, comisiile reunite au votat pentru reintroducerea dreptului debitorului de a-şi răscumpăra un bun de la firma de recuperare cu dublul preţului cu care a fost achiziţionat de recuperator.

"Am avut în vedere limitarea profitului firmei de recuperare. Dublul sumei pe care recuperatorii îl percep mi se pare absolut rezonabil", a declarat senatorul PNL.

Debitorul are astfel drept de preempţiune, iar această măsură nu ar încuraja neplata ratelor, ci recuperarea bunurilor de la recuperatori, potrivit lui Zamfir.

"Nu s-ar încuraja deloc, pentru că această prevedere nu face altceva decât să readucă în piaţă acele bunuri, pentru că dacă recuperatorul a cumpărat un imobil la 5-10% din valoare, cred că sunteţi cu totul de acord că nu acela era preţul real al pieţei. Ori dacă debitorul va avea posibilitatea să plătească dublul sumei cu care recuperatorul a cumpărat de la bancă, eu vă asigur că banca nu va mai vinde firmelor de recuperare, care de cele mai multe ori sunt vehiculele băncilor, nu va mai vinde la acel preţ de 10%. Cred că un preţ normal pe piaţă al oricărui imobil atunci când vrei să vinzi cu discount, poate fi undeva la 30%", a afirmat senatorul PNL.

Potrivit lui Zamfir, recuperatorii cumpără în prezent cu 10% din valoarea reală.

"Este o datorie pe care debitorul o are de plătit deşi preţul, aşa cum vă spuneam, nu este unul real, este unul rezultat din acel aranjament bancă-executor-recuperator de creanţe", a afirmat Zamfir.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Excelent, in loc de spaga, vom avea credite rapide pentru clientela politica, de nevoi personale sau de grup.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb