Partidul Social Democrat (PSD) va publica, la finalul lunii august sau începutul lunii septembrie a acestui an, o serie de măsuri şi paşi de parcurs care să asigure trecerea pieţei noastre de capital, care se află în prezent în categoria pieţelor de frontieră, la statutul de emergentă, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul unei conferinţe de presă.
Domnia sa a punctat că subiectul "pieţei de capital" a fost abandonat în ultimii ani de clasa politică, dar că se va reveni asupra sa în viitorul apropriat.
Teodorovici a declarat: "Există o propunere facută de şeful bursei (n.r. Adrian Tănase). Veţi vedea o serie de măsuri pe care le vom adăuga programului de guvernare în august-septembrie, care va conţine şi un pachet în sensul acesta, să devenim piaţă emergentă".
Domnia sa a subliniat că, printre măsurile avute în vedere sunt incluse şi listări ale unor companii din portofoliul statului.
În prezent, cel mai avansat proiect din acest punct de vedere este al producătorului de energie Hidroelectrica. Totuşi, Bogdan Badea, directorul general al societăţii ne-a declarat recent că listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu se poate suprapune cu menţinerea unui preţ reglementat la care compania va trebui să vândă până la 65% din producţia de energie electrică, obligaţie impusă pentru următorii doi ani, prin reglementările secundare.
Potrivit analiştilor din ţara noastră, odată cu trecerea BVB în categoria pieţelor emergente, o serie de investitiori instituţionali străini vor începe să cumpere acţiuni listate la Bucureşti, ceea ce va duce la creşterea lichidităţii pieţei, dar şi a preţurilor titlurilor.
Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, ne-a declarat la începutul lunii aprilie a acestui an: "Sunt mult mai multe fonduri care replică pieţele emergente decât cele care le replică pe cele de frontieră şi, dacă România va deveni piaţă emergentă, acele fonduri vor începe să cumpere acţiuni româ-neşti, ceea ce va crea cerere suplimentară. Aşa s-a întâmplat când, după ce obligaţiunile României au fost incluse în indicele pentru pieţe emergente al JP Morgan, a apărut o cerere masivă de obligaţiuni româneşti. Odată ce va apărea presiune la cumpărare pentru acţiuni listate la BVB, automat vor creşte multiplii de piaţă".
Şi Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, ne-a precizat, în luna septembrie a anului trecut că, dacă piaţa noastră de capital va deveni emergentă, probabil va apărea un influx important de capital la BVB, ceea ce ar duce la o evoluţie favorabilă a preţurilor acţiunilor, faţă de cea obişnuită pentru o piaţă de frontieră şi la o creştere importantă a lichidităţii.
Pe de altă parte, Andre Cappon, preşedintele Grupului CBM, Inc. New York, susţine că trecerea unei pieţe de capital dintr-o categorie în alta nu garantează creşterea rulajelor.
Într-un interviu acordat Ziarului BURSA în luna septembrie a anului 2017, domnia sa a subliniat că, valorea de piaţă a companiilor din ţara noastră, de circa 20 de miliarde de euro, este foarte mică (în comparaţie cu cea a altor pieţe emergente).
"Drept urmare, investitorii globali în pieţe emergente pot foarte uşor să performeze în linie cu referinţele pentru pieţele emergente fără să se deranjeze să investească în România. Volumul poate chiar să înregistreze o supraperformanţă - un entuziasm iniţial în anticiparea tranziţiei de la piaţă de frontieră la emergentă, urmată de o scădere", a spus Andre Cappon.
Domnia sa a adăugat că a realizat o scurtă cercetare asupra tranziţiilor de la piaţă de frontieră la emergentă, iar în acel moment, pentru cei zece ani anteriori, existau doar trei astfel de reclasificări.
"În cazul Pakistanului (iunie 2017), media zilnică a tranzacţiilor era de 102 milioane de dolari înainte şi 81 de milioane de dolari după", a spus Andre Cappon, adăugând: "În Qatar (mai 2014), media zilnică a tranzacţiilor a urcat de la 43 milioane de dolari la 51 de milioane de dolari, iar în Emiratele Arabe Unite (mai 2014), a scăzut de la 760 de milioane de dolari, la 436 milioane de dolari".
În ceea ce priveşte Bursa de Valori Bucureşti, rulajul zilnic înregistrat în acest an se ridică la 10,23 milioane de dolari, în timp ce anul trecut a fost de 11,69 milioane de dolari.
La finalul lunii martie a acestui an, FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, a anunţat că menţine ţara noastră în categoria pieţelor de frontieră, cu o posibilă reclasificare la statutul de emergentă secundară.
FTSE a menţionat că piaţa noastră de capital nu îndeplineşte condiţia de lichiditate, astfel încât să poată susţine investiţii globale considerabile.
"România este păstrată pe Watch List (n.r. Listă de monitorizare) ca piaţă de frontieră, statut ce urmeaza să fie reanalizat în vederea unei posibile reclasificari ca piaţă emergentă în luna septembrie 2019", se arată în raportul agenţiei de evaluare.
Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a FTSE Russell în septembrie 2016, clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index fiind evaluată în mod constant.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 26.07.2019, 01:31)
Hmm ... sa inteleg ca urmeaza ordonanta 115 pentru a sublinia vointa politica din capmania electorala, care va rezolva toate problemele bursei din pix?
2. Las-o moarta
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 26.07.2019, 07:12)
Orlando neicusorule ai stricat deja destul asa ca mai bine las-o moarta.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2019, 13:25)
Revine in atentia factorilor politici cu ocazia apropierii mascaradei numite alegeri, si dispare dupa. Ca orice mahmureala.Si Conform traditiei. Deocamdata, PSD a crescut taxarea veniturilor din investitii. In contra promisiunii impozitului 0 pe dividende. Dovada clara de (lipsa)caracter. Nici o noutate(reforma) pe frontul politicii baci(li)lor mioritici din tot spectrul autothton.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de actionar în data de 26.07.2019, 13:43)
un agarici.orlando.sa imispuna ce actiuni avea cind citea el prev.oug 114.habar nu are cu ce se maninca piata de capital.elcrede probabil ca o fi vreo discoteca.e o asemanare ca intri cind vrei si pleci tot cind vrei.diferenta o fac nervi si bani ca daca se trezeste un idiot cu oug 114 bis investitorul o beleste.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2019, 22:40)
Fără stat nu se poate, ce mai tura-vura. În România nu sunt companii din mediul privat suficient de mari care sa îndeplinească condițiile de lichiditate. Odată cu trecerea BVB la emergenta de catre FTSE cresc șansele ca și MSCI sa ne pună pe watchlist. Fondurile care urmăresc MSCI administrează active mai mari decât cele care urmaresc FTSE.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2019, 12:49)
Povestea cu emergenta chiar este interesanta. Niste baietasi ajung la conducerea bursei si spun ca o fac ei emergenta msci. Dupa catva timp spun ca de fapt o vor emergenta ftse. Mai precis secondary emergent. Un fel de play out. Iar acum spun ca ei nu sunt in stare de nimic si ca numai orlando chiparosul o poate face. Si cel mai funny este ca baietasii aia si-au tras in fiecare an bonusuri de performamta. Nu sun f sigur de asta, dar se poate verifica.Tot Statul saracul este ultima sansa.
5. :)
(mesaj trimis de Vali în data de 28.07.2019, 15:12)
pana nu pleaca de la putere si in general din viata publica fortele de stanga (PSD, ALDE, Pro Romania) nu putem vorbi de cresterea BVB ...
5.1. Eliminati stanga (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vali în data de 28.07.2019, 15:15)
stanga trebuie sa dispare din Romania pentru vreo 60-70 de ani pentru a contrabalansa stanga impusa dupa 1945 Romaniei ... m-ati auzit carcalaci rosiatici ? Neocomunistii si neobolsevicii trebuie eliminate si ucisi ...sa nu li se mai stie urma!
Sa moara toti neocomunistii si puii lor nascuti din pacate vii!