Scăderile salariale din sistemul de sănătate sunt doar situaţii punctuale, nefericite, pe baza cărora nu se poate face o generalizare, a afirmat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Sindicatele din sănătate au declanşat proteste, susţinând că unele categorii din sistem primesc mai puţini bani faţă de luna trecută, ei ameninând cu greva generală, dacă situaţia nu va fi rezolvată.
Teodorovici susţine că scăderile salariale sunt doar cazuri izolate.
"Există astfel de situaţii punctuale unde au fost situaţii nefericite. (...) Când discutăm însă de un cadru medical dintr-un anume spital, ar fi bine să vedem toţi angajaţii acelui spital. Nu doar un singur caz, ci toţi angajaţii, doctori, asistente. Atunci vom vedea diferenţele care sunt în creştere (..). Dar nu putem să generalizăm şi să spunem că asta e situaţia, de scădere. Cel mai bine vorbim punctual, pentru fiecare caz în parte", a afirmat Teodorovici, la Antena 3.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.
Guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.