Există transmitere comunitară accentuată care se traduce în sute de persoane confirmate cu COVID-19, dar o analiză făcută de epidemiologii din Buzău arată că terasele nu reprezintă un pericol în creşterea numărul de infectări.
Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, care s-au reunit astăzi, 3 august, pentru a analiza dacă şi Buzăul trebuie să urmeze exemplul altor judeţe şi să restricţioneze programul teraselor, cluburilor şi a barurilor după ora 23.00.
Şi surpriză. Analizele efectuate până în prezent au determinat autorităţile judeţene să nu recurgă la măsura restrângerii activităţii localurilor între anumite intervale orare, întrucât cei mai mulţi buzoieni confirmaţi cu coronavirus nu sunt tineri, ci persoane trecute de 40 de ani.
Leonard Dimian, prefectul Buzăului, a declarat: "După şedinţa de lucru desfăşurată sâmbătă, 1 august, Direcţia de Sănătate Publică a întocmit o analiză a cazurilor de infecţie cu SARS CoV-2 înregistrate la nivelul judeţului Buzău. Astfel, din totalul celor 1375 de cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe sunt la categoria de vârstă 41-50 de ani (336 de cazuri), iar în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de Covid-19, cei mai afectaţi au fost pacienţii cu vârste cuprinse între 71-80 de ani. În acest context şi analizând oportunitatea restrângerii activităţii între anumite intervale orare de către operatorii economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile, se consideră că această măsură nu se impune momentan".
Amintim că în urmă cu o lună tot prefectul Leonard Dimian trimitea echipele de control la toate terasele din judeţ pentru a verfica dacă sunt respectate măsurile impuse de pandemie, iar rezultatele au arătat că situaţia este departe de a fi una conformă cu regurile scrise pe hârtie. Mai exact, din totalul celor 12 terase deschise la acel moment (n.r luna iunie 2020) opt au fost sacnţionate. În total, au fost aplicate sancţiuni de 38.600 de lei, amenzile variind de la un agent economic la altul, de la 3000 de lei şi până la 10.000 lei, maximul aplicat. Mai mult decât atât, situaţiile găsite de inspectorii trimişi în control au fost strigătoare la cer. De exemplu, la unele terase, mesele erau înghesuite una lângă cealaltă, astfel că nu era asigurată distanţa de minimum 2 metri între mese şi nici participarea a maxim 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, aşa cum e legea. La alte terase, nu erau delimitate traseele de acces ale clienţilor spre grupurile sanitare. În alte locaţii, nu existau în stoc substanţe dezinfectante. La alte patru terase nu exista registrul de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât să conţină date concrete pe baza cărora să poată fi efectuate anchete epidemiologice. Iar în altă locaţie, inspectorii au nimerit chiar în timpul unei petreci unde 27 de copii erau prinşi într-o horă. La acel moment, după aplicarea sancţiunilor, prefectul Leonard Damian declara: "Siguranţa cetăţenilor este prioritară şi astfel de acţiuni vor avea loc permanent. Cerem buzoienilor să respecte măsurile de protecţie şi distanţarea socială pentru a se proteja pe ei şi pe cei din jur chiar şi atunci când ies să se relaxeze. De asemenea, solicităm agenţilor economici să protejeze sănătatea clienţilor, dar şi angajaţilor. Să pună în practică toate măsurile trasate de autorităţi pentru prevenirea îmbolnăvirilor".