"Termoelectrica" - salvarea sistemului nostru energetic naţional

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iulie 2007

"Termoelectrica" - salvarea sistemului nostru energetic naţional

Până la jumătatea lui august nu sunt preconizate probleme de producţie a electricităţii l Producţia termo pe gaz şi cărbune va suplini lipsa de energie hidro şi nuclearoelectrică în caz de secetă prelungită

Sistemul energetic naţional trece, în aceste zile, printr-o situaţie fără precedent din cauza temperaturilor de 40 de grade celsius care se menţin, de câteva zile, pe un teritoriu întins al ţării noastre. Cererea de energie a explodat, iar reţeaua de dis­tribuţie rezistă cu greu la vârfurile de sarcină. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri că producţia de energie electrică este suficientă pentru acoperirea vârfurilor de consum. Momentan, nu se pune problema opririi reactorului de la Cernavodă şi nici a producţiei hidro, care a scăzut semnificativ în acest an, din cauza secetei.

Domnia sa a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă: " Lipsa de energie hidro din această perioadă este acoperită de capacităţi de producţie termoelectrice pe bază de gaze şi cărbune. Dacă seceta va fi prelungită şi nivelurile lacurilor de acumulare şi al Dunării vor scădea dramatic, abia atunci se pune problema opririi Unităţii 1 de la Cernavodă şi a producţiei . O asemenea problemă ar putea apărea după jumătatea lunii august. Cantitatea de energie necesară va fi acoperită tot de unităţile termo. Iată, deci că este pilonul strategic al funcţionării sistemului energetic naţional".

Ministrul Vosganian a făcut apel, cu această ocazie, la parlamentari pentru a aproba proiectul de lege privind ştergerea datoriilor istorice în valoare de circa 1,2 miliarde de euro ale "Termoelectrica" şi aprobarea planului de restructurare a societăţii. Proiectul datează de la finele anului trecut şi a stârnit vii controverse printre parlamentari, deşi există acordul Consiliului Concurenţei şi al Comisiei Europene.

Mulţi dintre demnitari consideră că societatea trebuie să fie desfiinţată, mai ales că unităţile de producţie au durata de viaţă depăşită, iar costurile energiei sunt foarte ridicate. Varujan Vosganian consideră că situaţia prin care trece acum sistemul energetic naţional demonstrează clar rolul cheie al unităţilor termo în acoperirea necesarului de consum.

Ministerul Economiei şi Finanţelor şi responsabilii din sistemul energetic au anunţat ieri şi care sunt măsurile adoptate pentru siguranţa în alimentarea cu energie electrică. În primul rând, a fost redusă cu o cincime cantitatea de energie electrică livrată pe piaţa liberă, pe bază de contracte bilaterale, în vederea acoperirii integrale a pieţei reglementate şi aprovizionării populaţiei. Dacă seceta se prelungeşte şi nivelurile lacurilor şi debitele vor continua să scadă, Camera de Comerţ şi Industrie va declara "forţa majoră". Atunci, vor fi suspendate contractele bilaterale de pe piaţa liberă pentru o perioadă limitată de timp.

Varujan Vosganian a mai spus: "Dacă seceta continuă, va exista un risc pe care trebuie să îl acoperim prin capacităţi suplimentare. Vor începe licitaţiile pentru aceste capacităţi, astfel încât o parte din costuri să fie preluate de piaţă. Pentru unităţile termo, vor fi asigurate cantităţile de cărbune şi de gaze necesare acestei perioade. Înmagazinările de gaze naturale ale sunt în prezent de 2,4 miliarde mc, cantitate ce poate fi folosită pentru producerea de energie în cazul în care va fi oprită Unitatea 1 Cernavodă şi producţia hidro. Şi este pregătit să facă faţă cererii şi am discutat deja schema de finanţare".

La rândul său, Dan Pazara, directorul de comunicare al "Petrom", a declarat: "Compania a suplimentat deja cantităţile contractate de cu circa 30 milioane mc. Totodată, suntem în discuţii avansate cu pentru creşterea cantităţilor de gaze furnizate".

Totodată, după experienţa secetei din anul 2003, "Hidroelectrica" s-a pregătit pentru perioada caniculară prin asigurarea rezervei de apă în lacurile de acumulare. Astfel, în prezent, apa din lacuri asigură producţia pentru circa două luni. Domnul Vosganian a menţionat că a avut deja loc o schimbare importantă în ceea ce priveşte ponderea, între "Hidroelectrica" şi "Termoelectrica" în totalul producţiei. "Termoelectrica" a preluat o parte din capacităţi (4-500 MW), pentru ca "Hidroelectrica" să îşi conserve rezerva din lacuri.

"Transelectrica" şi societăţile de distribuţie a energiei electrice nu vor mai face manevre pentru reparaţii şi astfel de investiţii în această perioadă caniculară.

Canicula nu scumpeşte, în acest an, energia pentru populaţie, a anunţat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Pierderile cauzate de înlocuirea energiei ieftine din surse hidro, cu una mai scumpă, pe bază de gaze şi cărbuni vor fi suportate de producători, a subliniat domnia sa. Cu alte cuvinte, pierderile se vor regăsi la "Hidroelectrica", iar populaţia şi alţi consumatori captivi nu vor resimţi această creştere conjuncturală a preţului energiei.

Dar specialiştii din domeniul energetic atrag atenţia că se repetă experienţa după seceta din 2003. "Hidroelectrica" a raportat pierderi uriaşe de peste 3.000 de miliarde de lei vechi la data respectivă. Însă aceste pierderi au fost recuperate prin tarifele practicate de societate în următorii doi ani. Majorările de preţ la consumatorii finali au venit, astfel, gradual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb