Testul de stres, eliminat pentru creditele garantate imobiliar

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 ianuarie 2009

BNR a eliminat din calculul gradului maxim de îndatorare a populaţiei, în cazul creditelor ipotecare, tes­tul de stres care presupunea aplicarea riscului valutar, de dobândă şi a eventualelor modificări de comis­ioane şi cheltuieli administrative, arată regulamentul publicat în Monitorul Oficial.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, joia trecută, modificarea regulamentului de creditare a populaţiei, în sensul relaxării condiţiilor aplicate de bănci în cazul împrumuturilor "garantate cu ipoteci asupra proprietăţilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane".

Modificarea permite stabilirea "nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferenţiat pe categoriile de clientelă, pe destinaţia creditului (de exemplu, credit de consum, credit ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare sau, după caz, de indexare, de tipul dobânzii, respectiv fixă sau variabilă, de termenul de acordare a creditului şi de comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei)", se arată în documentul publicat, ieri, în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, restricţiile impuse în vara anului trecut, prin aplicarea testelor de stres, se păstrează în cazul creditelor de consum.

Prin regulamentul modificat, băncile trebuie să stabilească din nou un nivel minim al avansului pentru credite, respectiv "limita maximă admisă pentru valoarea finanţării în raport cu valoarea imobilului ipotecat".

Noile norme "intră în vigoare din data transmiterii la BNR, direcţia supraveghere, în vederea validării", se mai arată în actul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb