Un şef de Serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a fost reţinut pentru 24 de ore după ce a solicitat diferite sume de bani, drept mită, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, pentru mai multe persoane care nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste documente, scrie News.
Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara, bărbatul reţinut pentru 24 de ore este Laszlo Andras Lihor - Laza, şef Serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P) Timiş.
"În perioada 2015-2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul D.G.A.S.P Timiş, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi. Pe parcursul investigaţiei au fost identificate până în acest moment aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2000-5000 de euro de persoană, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obţinerea indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în data de 4 octombrie a.c. Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1.600 de euro şi produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap pentru două persoane, iar în 8 noiembrie a primit, ărintr-un alt intermediar, 2000 de euro şi 1900 lei, pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judeţ.
"Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş, pentru a putea obţine un astfel de certificat (ex. din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud). Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an. De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă) persoane care ar fi obţinut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud) documentaţia necesară şi pentru obţinere de facilităţi acordate pentru prevenirea şi combaterea infectării cu virusul "SARS-CoV2", se mai arată în comunicat.
Lihor-Laza Laszlo Andras a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.