Ţinta deficitului de cont curent pusă la îndoială de către analişti

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2005

Finanţarea deficitului prin investiţii de portofoliu nu este dezirabilă

Deficitul de cont curent din 2005 este estimat de reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) între 6,8% - 7,0% din produsul intern brut. Spre deosebire, la nivelul anului 2004, estimările arată că soldul negativ al deficitului de cont curent ar putea atinge 7,7% din PIB. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explica, la sfîrşitul săptămînii trecute, că reducerea deficitului de cont curent va fi realizată pe baza micşorării celui generat de sectorul bugetar. Astfel, în 2004 deficitul sectorului neguvernamental este estimat la 6,5% din PIB care, adăugat la cel de 1,2% din deficit bugetar, conduce la soldul negativ al contului curent. "Dacă vrem să îl reducem pe 7,7%, trebuie să mergem la 1,2%. Să nu atacăm prea tare deficitul sectorului neguvernamental, iar Guvernul sa mai strîngă şi el cureaua", spunea Mugur Isărescu. Adică reducerea cu 0,7 - 0,8 puncte procentuale a deficitului bugetar, în condiţiile menţinerii deficitului din sectorul neguvernamental, ar putea conduce la diminuarea soldului negativ al contului curent.

Mihail Ion, şeful departamentui cercetare din Trezorerie "Raiffiesen Bank", ne-a declarat: "Ni se propune o reducere a deficitului de cont curent pe seama scăderii deficitului fis-cal. Calculul matematic ar spune că lucrurile sînt posibile". Însă, economic vorbind, consumul va continua să creas-că în 2005 pe baza venitului disponibil mai mare. În plus, evoluţia cursului de schimb, prin aprecierea monedei naţionale, va amplifica importurile, în detrimentul exporturilor. "Dim-potrivă, cred că deficitul de cont curent va fi mai mare decît cel din 2004", a adăugat Mihail Ion.

Liviu Voinea, director de cercetare în cadrul Grupului de Economie Aplicată, ne-a declarat: "Deficitul de cont curent va fi de 7% din PIB, poate şi mai mult. Problema principală este cum îl finanţăm". Investiţiile străine directe sînt imposibil de previzionat, în condiţiile în care au mai rămas puţine privatizări. "Investiţiile directe vor trebui să se bazeze pe cele de tip green-field, care sînt imposibil de estimat", adaugă Liviu Voinea. Domnia sa consideră că, în 2005, este posibil ca investiţiile de portofoliu să creas-că foarte mult, în special din luna aprilie, cînd ar trebui anunţată o nouă etapă din liberalizarea contului de capital. "Investiţiile de portofoliu nu sînt dezirabile pentru finanţarea deficitului de cont curent", adaugă domnul Voinea. O parte din aceste fonduri pot fi speculative, putînd să iasă din ţară în orice moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb