Titus Corlăţean: "Simţim interesul unor investitori străini de a fi prezenţi în România"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2013

Titus Corlăţean: "Simţim interesul unor investitori străini de a fi prezenţi în România"

Ministerul Afacerilor Externe a primit semnale din partea unor investitori străini care ar dori să intre în ţara noastră, a declarat Ministrul de resort, Titus Corlăţean, cu ocazia unei conferinţe având ca temă investiţiile străine în ţara noastră. Domnia sa a precizat că unul dintre imperativele mandatului instituţiei pe care o conduce este să promoveze interesele ţării noastre de a atrage investiţii străine directe. Titus Corlăţean a continuat: "Diplomaţia europeană a devenit în această perioadă un joc de competenţe şi o competiţie pentru accesul la resurse. Pentru ca România să fie atrăgătoare pentru investitorii străini, trebuie să prezinte o imagine de predictibilitate şi transparenţă. Între avantajele comparative ale ţării noastre se numără faptul că suntem un pol de stabilitate în regiune, existenţa unui sistem bancar şi a unei monede solide, deficitul bugetar scăzut şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale. Toate acestea sunt instrumente utile pentru promovarea externă a României". La finalul acestei luni, Ministerul Afacerilor Externe şi Comisia Europeană organizează intrarea noastră în "Forumul Strategiei Dunării", ceea ce reprezintă o bună ocazie pentru a accesa instrumente financiare oferite de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de navigaţie a comerţului şi a turismului pe acest fluviu, potrivit lui Titus Corlăţean. De asemenea, în luna noiembrie ar urma să aibă loc la Bucureşti o reuniune multilaterală a statelor din Europa Centrală şi de Est cu un partener economic "important", a afirmat Ministrul Afacerilor Externe, fără să ofere detalii suplimentare.

Şeful diplomaţiei româneşti a subliniat că o pârghie pe care ţara noastră trebuie să o utilizeze este prezenţa sa la frontiera estică a Uniunii Europene şi a NATO. "Tot ce se întâmplă la est de această frontieră ne interesează în mod direct, iar summit-ul de la Vilnius (programat pentru 28 - 29 noiembrie) va oferi oportunitatea unei asocieri între Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, pe de altă parte, asociere care include şi o componentă economică, faţă de care România se află în prima linie pentru a profita", a conchis Titus Corlăţean.

Adrian Vasilescu: "Investitorii străini nu ştiu că România este un foarte bun platnic"

Investitorii străini se află în expectativă în această perioadă, aşteptând o îmbunătăţire a perspectivelor economice, fără să ştie însă că ţara noastră se numără în rândul statelor foarte bune platnice, a afirmat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), cu ocazia aceluiaşi eveniment. Domnia sa a precizat: "Investitorii străini se comportă precum bancherii, care oferă umbrele atunci când e soare şi le iau atunci când începe ploaia. Toţi aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească. Ceea ce nu ştiu însă investitorii este că România este o ţară foarte bună platnică intrând în încetare de plată de doar două ori în istoria sa, în 1931 şi 1981".

Ciclul economic actual este unul cu trei faze spre deosebire de cele clasice care conţineau două, este de părere Adrian Vasilescu. "În prezent ne aflăm între două cicluri, unul care se încheie şi unul care nu a început încă, într-o fază de tranziţie de la recesiune la revenire", a declarat oficialul BNR. Stocul investiţiilor străine directe în ţara noastră era la sfârşitul anului trecut de 60 miliarde euro, dintre care 60% s-au îndreptat către sectorul industrial, potrivit lui Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului Băncii Centrale consideră că acest lucru, precum şi faptul că 85% din exporturile ţării noastre sunt realizate de industria prelucrătoare demonstrează că ideea potrivit căreia ţara noastră nu mai are industrie este eronată. Adrian Vasilescu atrage însă atenţia că aportul capitalului autohton la exporturi este unul scăzut, 70,3% dintre firmele care exportă având o pondere a capitalului străin de cel puţin 10%.

Varujan Vosganian: "Fără investiţii străine, România nu ar fi arătat aşa în prezent"

În absenţa investiţiilor străine, ţara noastră nu ar fi ajuns la gradul de dezvoltare din prezent, iar multe industrii riscau să fie "nimicite", susţine senatorul Varujan Vosganian. Domnia sa a invocat drept argument faptul că mai multe sectoare strategice din ţara noastră, precum cel al construcţiei de automobile, cel siderurgic, cel bancar şi cel al asigurărilor, sunt deţinute în proporţie de 90% de capital străin. Fostul ministru al Economiei precizează însă că această dependenţă de investiţii străine duce şi la o serie de vulnerabilităţi, fapt ce a fost evidenţiat de oprirea finanţării sectorului bancar, după declanşarea crizei. "Avem nevoie ca investiţiile străine să conlucreze cu capitalul autohton, acesta din urmă e cel care realizează mutaţii sociale, creând clasa de mijloc a unei ţări", a declarat Varujan Vosganian. Parlamentarul vede patru direcţii în care autorităţile noastre trebuie să acţioneze pentru creşterea atragerii de investiţii străine, şi anume eliminarea instabilităţii legislative, refacerea structurilor instituţionale responsabile pentru relaţia cu investitorii străini, respectarea angajamentelor luate faţă de aceştia şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. "În absenţa investiţiilor străine şi a fondurilor europene România nu poate avea o creştere anuală a PIB-ului mai mare de 4%, ceea ce nu ne va permite să reducem decalajul faţă de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană", a concluzionat fostul ministru al Economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb