Revocarea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost anunţată joi de către ministrul justiţiei Tudorel Toader, la sediul Ministerului, după ce a prezentat motivaţia deciziei, organizată în douăzeci de puncte, ocazie cu care a informat că a fost şef de promoţie, ceea ce a surprins pe toată lumea, căci pe nimeni nu interesau performanţele sale şcolare.
"DNA nu se identifică cu procurorul şef, ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia, prin exces de autoritate, comportament discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, contestarea deciziilor CCR", a tras concluziile Tudorel Toader, anunţând: "Pentru aceste acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA".
Procedura presupune, conform cu ceea ce a precizat ministrul, ca Raportul său, însoţit de propunerea de revocare să fie transmis secţiei de procurori a CSM şi preşedintelui României, pentru analiză şi ca să decidă "în raport cu competenţele constituţionale" (ministrul propune, dar nu el este cel care hotărăşte).
În cursul zilei de ieri, raportul ministrului justiţiei, Tudorel Toader a fost publicat site-ul ministerului, în acel moment site-ul conţinând doar acel document.
Iohannis a reacţionat la raportul lui Toader şi a declarat că nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate şi de temeinicie, el spunând că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea.
Klaus Iohannis a afirmat: "Asta este o procedură care va mai dura (n.r. procedura de revocare a şefei DNA). M-am exprimat şi aseară instituţional, cum au constatat mai mulţi analişti. Da, asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni, pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit de temenicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea".
De asemenea, Comisia Europeană a reacţionat, ieri, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, arătând că urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii.
Într-un comunicat pentru Digi24, instituţia a precizat: "Comisia urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta efectiv împotriva corupţiei sunt elemente fundamentale pentru o Românie puternică în cadrul UE, aşa cum au reamintit şi preşedintele CE, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene în declaraţia lor comună de luna trecută. Comisia va urmări evoluţiile procedurilor declanşate împotriva şefei DNA".
În cele din urmă, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a primit, ieri după-amiază, raportul ministrului Justiţiei, reprezentanţii acestuia precizând că după analiza documentului va fi stabilită data şedinţei Secţiei de procurori pentru emiterea avizului consultativ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2018, 10:28)
Din titlu rezulta ca se va prezenta oricand este nevoie. Dar la Parlament de ce nu s-a prezentat. Ea stabileste cand este sau nu nevoie? O mincinoasa!
1.1. Voi urma procedura legala (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Axa în data de 24.02.2018, 11:02)
trebuie sa vezi care e procedura legala.
La parlamentul infractorilor chiar nu vad necesar sa se prezinte. Ce sa afle de la acestia, ca ar tb sa o lase mai moale, sau sa mai slabeasca latul ca se sugruma zdraknea?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de zaza în data de 24.02.2018, 11:40)
..Da asa este...Din nefericire Parlamentul si mai ales Comisiile Parlamentare sunt echivalente unor "triburi" cu o conduita necivilizata ......si probabil ca aceasta a determinat-o pe Kovesi sa raspunda in scris.
Pe de alta parte am inteles ca CCR in ani trecuti ar fi afirmata ca nu exista obligativitatea ca un magistrat sa se prezinte......si pe urma au intors-o ca vezi ca trebuie.
Stiti cum e si acesti CCR sunt numiti tot politic si fac uz de functii cu decizii care sunt mult discutabile...A se vedea OUG 13.......
1.3. Interventia politicului e dezastroasa (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Axa în data de 24.02.2018, 13:54)
Din pacate. Nu numai in justitie, ci si in economie - managementul intreprinderilor in care statul e majoritar e catastrofal, numai numiri politice, fara dram de competenta sau responsabilitate
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2018, 14:02)
Manipularea de pe computergames stagnează?
Ai ieșit să-ți împrăștii viziunile securiste?
Cum rămâne cu prescrierile din dosarul Microsoft? Tot Parlamentul penal a băgat denunțul lui Sandu împotriva ambsadorilor americani sub calorifer?
Hai, bagă o manipulare în stilul tău, dar să fie de dreapta rău.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2018, 14:40)
Poate a surprins performantele scolare ale ministrului justiei pe aceia care au luat examenele cu plicul.