Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat astăzi, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţia va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, prevcizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.
"Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite", a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că "atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţiN în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite".
"La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG", a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.
"Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte", a argumentat ministrul Justiţiei.
"M-am referit la toate cauzele pronunţate de către complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Condamnaţi sau achitaţi, procesele desfăşurate în faţa uneor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. O stare de aşteptare vor avea cei condamnaţi, sperând la o altă soluţie dar, în opinia mea, pot şi trebuie să fie procupaţi şi cei achiitaţi de complete nelegal constituite. În situaţia aceasta poate face contestaţie cel care l-a trimis în judecată , procurorul", a spus Tudorel Toader, conform News.ro.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat duninică, la România TV că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI.
Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru "repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.
"Avem pregătită OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei, conform romaniatv.net.
De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că o variantă similară există şi în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, asupra cărora s-a pronunţat Curtea Constituţională.
1. Mai porcilor,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 21.01.2019, 09:18)
prin ceea ce faceti zi de zi darmati toti pilonii de stabilitate ai tarii.
Infractori au fost condammnati de judecatori si asa trebuie sa ramina.
Daca ati ajuns la concluzia ca judecatorii sunt anormali, faceti altii, mai buni, dar nu darmati tara. Porcilor!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 10:04)
dreptul la justitie echitabila se face prin distribuirea aleatorie
romania nu are justitie si nici nu a avut
poate de acum inainte, incepand cu aceasta oug
BRAVO
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Om în data de 21.01.2019, 10:10)
Ai calcat vreodata intr-o sala de judecata? Sau o arzi asa, doar cu interes?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 12:00)
Tu ai calcat? Eu da si mai bine nu mai intru niciodata.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 16:27)
Uh, încă un mesaj cu limbaj decent. Redacția e fericită! :))))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 11:17)
Văd că nu se ia nicio măsură împotriva d-nei Tarcea care a creat această bulversare în justiție și a dat posibilitatea lui Dragnea sa mai dea o lege ca sa scape și de condamnarea pt referendum
3. fără titlu
(mesaj trimis de ?????? în data de 21.01.2019, 12:28)
Opinați că prejudiciile ar trebui plătite de vinovați și acordate și despăgubiri ?
Totuși cei prejudiciați au fost și mulți încă mai sunt în funcțiile de decizie, de elaborare de acte normative, de punere în aplicare a lor, ? Opinați că ar putea să își voteze și despăgubiri ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 14:38)
Ar putea fi transferați bani pentru despăgubiri din bugetele DNA-SRI.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 12:48)
AR TREBUI SA FIE PREOCUPATI SI CEI ACHITATI
Atentie Ponta ca tu urmezi la puscarie. Ce daca te-au achitat niste securisti care controlau judecatorii. Si te-au achitat pentru ca ai jucat in sceneta "Grindeanu, Ponta si guvernul sechestrat in birou". Acum dosarul tau va fi redeschis si vei infunda puscaria asa cum trebuia. Si tu, si Sova.
5. Tepes
(mesaj trimis de John în data de 21.01.2019, 13:06)
Unde esti tu Tepes doamne sa faci putina dreptate, ca justitia noastra este doar un parazit al societatii care o duce bine mersi pe spinarea poporului.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 16:56)
Bravo Dle Minisru!Vad ca sunt( probabil fosti securisti sau procurori),foarte suparati ca nu accepati sa fie asa cum au vrut ei.Pana acesti indivizi sunt suparati ,insamna ca aveti dreptate.