TOATĂ LUMEA LA REGIM DE SLĂBIRE... Mâncarea e otrăvitoare!

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 martie 2013

Mâncarea e otrăvitoare!

Cristian Pârvan, AOAR: "Mâncăm, riscăm"

Şeful ANSVSA, demis de Victor Ponta

Scandalul alimentelor contaminate cu diverse substanţe dăunătoare sănătăţii oamenilor a determinat, ieri, demisia şefului Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.

Într-o perioadă foarte scurtă de timp, românii au fost asaltaţi cu ştiri "bombă" despre alimente infestate cu diverse substanţe - pesticide în legume şi fructe, pui infes-taţi cu Salmonella, lapte contaminat cu aflatoxină, carne de curcan cu reziduuri de antibiotic.

Isteria populaţiei a atins cote alarmante, vânzările de alimente fiind în scădere în această perioadă.

Multe voci se întreabă de ce nu cunoaştem brandurile alimentare cu probleme. Autorităţile sus-ţin că legea europeană le interzice dezvăluirea companiilor suspectate.

Pe de altă parte, însă, legis-laţia europeană prevede că, dacă păstrarea confidenţialităţii unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice.

Există, însă, şi voci care susţin că valul scandalurilor alimentare este generat de interese economice din afara ţării noastre, România fiind exportator important în domeniul agro-alimentar.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că atitudinea care se impune în această perioadă trebuie să fie cumpătată şi echilibrată: "În toate ţările, jucătorii care au încălcat regulile sunt sancţionaţi. Iar atunci când ai cazuri de carne suspectată că ar conţine reziduuri de antibiotic, înseamnă că actul a fost intenţionat. De aceea, organizaţiile statului trebuie să se sesizeze şi să-şi facă treaba până la capăt".

Domnia sa a mai precizat că ins-tituţiile acreditate trebuie să dea dovadă de maturitate şi promptitudine în rezolvarea acestor situaţii: "Trebuie să se efectueze controale, fără isterie, iar atunci când sunt des-coperite astfel de nereguli, cei implicaţi trebuie pedepsiţi chiar cu desfiinţarea afacerii".

Totodată, domnul Pârvan a menţionat că populaţia nu trebuie să cadă pradă isteriei pe fondul ultimelor ştiri în-trucât factorul de risc din industria alimentară nu este prezent doar în ţara noastră, ci la nivel global.

Cristian Pârvan a adăugat: "Să nu uităm cazul celor zeci de ferme agricole germane suspectate că au vândut ouă bio, deşi acestea nu respectau specificaţiile. Ce s-a întâmplat atunci, au încetat oamenii să mănânce? Oamenii trebuie să înţeleagă că epoca modernă este una arogată riscului. Aşadar, până şi atunci când mâncăm ne supunem unui factor de risc. Mai important este să avem instituţii bine dotate şi laboratoare care pot identifica asemenea cazuri şi să dezvoltăm reţele naţionale de control".

Domnia sa încă nu poate prezice în ce mod exporturile agro-alimentare vor fi afectate de evenimentele recente, însă, dacă se titrează un mesaj corespunzător partenerilor ţării, atunci nu vor exista motive să gândim că vor cunoaşte modificări.

Carne de curcan, cu reziduuri de antibiotic în cantităţi nepermise

Germania a anunţat, ieri, că a decis retragerea de pe piaţă a produselor din carne de curcan care proveneau din ţara noastră, existând suspiciuni că loturile respective ar conţine reziduuri de antibiotic în cantităţi nepermise, fiind un pericol la adresa sănătăţii consumatorilor. Autorităţile germane au mai declarat că, din Germania, carnea românească urma să fie exportată şi în Austria şi Anglia pentru comercializare.

Imediat după primirea notificării prin Sistemul Rapid de Alertă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat că inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea suspectată pentru prelevarea probelor care vor fi trimise la laborator pentru analiză.

Domnia sa a mai menţionat că, actualmente, carnea de curcan aflată în vizorul inspectorilor a fost retrasă şi de pe piaţa autohtonă, autoritatea aşteptând rezultatul anchetei în decursul unei săptămâni din momentul recoltării probelor de laborator.

Cu toate acestea, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a transmis, printr-un comunicat de presă, că pune la îndoială exactitatea informaţiei pe care Germania a făcut-o publică. Domnia sa a spus: "Loturile de carne la care se face referire au fost exportate la jumătatea anului 2012, iar analiza trebuia făcută la momentul la care carnea a plecat din România şi a ajuns în Germania, nu la raft. Nu vii după şapte luni să o analizezi din raft şi să spui că e din România, după ce carnea respectivă a fost procesată în Germania. Problema este că cele 19.000 de kilograme care s-au găsit în Germania s-au dus la un procesator de acolo care le-a procesat, le-a pus pe raft, iar carnea analizată a fost luată din raft. De unde mai ştie el care e carnea din România, dacă s-au analizat mai multe eşantioane de la mai mulţi procesatori?"

La câteva ore după apariţia informaţiilor conform cărora şi carnea de curcan contaminată cu reziduuri de antibiotice ar proveni din ţara noastră, premierul Victor Ponta a declarat în şedinţa de guvern de ieri că a avut o discuţie cu ministrul Agriculturii şi cu preşe-dintele ANSVSA şi au stabilit măsurile de reorganizare a Agenţiei.

Premierul a menţionat că prin aceste măsuri se încearcă asigurarea unei comunicări mai bune şi eficiente, precum şi implementarea unor proceduri mai clare.

Victor Ponta a mai dezvăluit că ANSVSA va avea o nouă conducere, informaţia fiind confirmată şi de Ministrul Agriculturii, Daniel Con-stantin.

Astfel, Mihai Ţurcanu a anunţat ieri că va demisiona de la conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA). Mihai Ţurcanu era sprijinit de PNL.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Victor Ponta l-a informat despre schimbarea din funcţie a preşedintelui ANSVSA, iar PNL va face o nouă propunere pentru acest post.

Reprezentanţi ai agricultorilor şi industriei alimentare l-au criticat pe şeful ANSVSA pentru "lipsă de profesionalism", după scandalul laptelui infestat.

Noul şef al ANSVSA va fi Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, potrivit unor surse citate de Mediafax. Interimatul de la ANSVSA va fi asigurat de Vladimir Mănăstireanu.

Muntean, Galli Gallo: "Nu am vândut carne de curcan cu antibiotice"

Cătălin Muntean, proprietarul grupului de firme Galli Gallo, susţine că societăţile sale nu au probleme în ceea ce priveşte reziduurile de antibiotice descoperite în carnea de curcan vândută de o firmă din Germania. Domnia sa a spus: "De la noi a plecat un tir cu carne de curcan în Germania în 28 iunie. De aici carnea a fost vândută unei alte companii, care, la rândul ei, a vândut-o unui procesator, care a făcut carne panetată pe care a distribuit-o în Anglia şi mai nu ştiu pe unde. Acum, după nouă luni de zile, s-a descoperit că acea carne panetată a procesatorului res-pectiv avea reziduuri de antibiotic".

Patronul Galli Gallo a precizat că procesatorul respectiv prelucrează carne de curcan din mai multe ţări, cum ar fi Ungaria sau Polonia: "S-au luat probe dintr-un lot din care s-au făcut verificări şi la un laborator din Româ-nia şi a ieşit negativ. Din Germania au venit două rezultate din acelaşi lot şi acelaşi laborator - unul negativ, unul pozitiv. Testul făcut de laboratorul din Româ-nia a fost cel iniţial care a permis exportul cărnii de curcan".

ANSVSA a fost auditată în luna februarie 2013 de către Comisia Europeană şi i-au fost validate rezultatele din anul 2012, pe capitolul reziduuri, respectiv la peste 5.000 de probe analizate, menţionează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România. (O.V.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inca nu avem,in domeniul alimentar,laboratoare acreditate si proceduri care sa permita verificarea trasabilitatii produselor de la producator pana la vanzatorul in detaliu.

    Daca le-am fi avut,se puteau da,in 24 de ore de la invinuiri,toate dovezile ca invinuirile sunt nefondate.

    Iar domni din Ministerul agriculturii mai trebuie instruiti,ca dealtfel,toti functionarii numiti politic,acolo unde nu era locul lor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb