TOMASZ IGNACZAK, KRUK: "În 2014, am putea vedea primele vânzări de credite ipotecare"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 aprilie 2014

Până în acest moment, băncile nu au început să vândă pe scară largă împrumuturi ipotecare, arată Tomasz Ignaczak.

Până în acest moment, băncile nu au început să vândă pe scară largă împrumuturi ipotecare, arată Tomasz Ignaczak.

Anul acesta este posibil ca băncile să nu mai aibă reticenţe când vine vorba despre vânzarea de portofolii de credite ipotecare şi să îşi relaxeze condiţiile pentru derularea unor astfel de tranzacţii, estimează Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK România.

Până în acest moment, instituţiile de credit nu au început să vândă pe scară largă împrumuturi ipotecare, chiar dacă au existat discuţii referitor la această posibilitate, potrivit domniei sale.

"Însă, s-ar putea ca în 2014 băncile să nu mai aibă reticenţe în a-şi vinde creditele ipotecare şi am putea vedea încheiate primele asemenea tranzacţii, odată ce băncile îşi vor fi relaxat condiţiile", ne-a declarat Tomasz Ignaczak.

Unul dintre cele mai importante segmente de credite neperformante pe care care KRUK oferă servicii de colectare este cel al împrumuturilor de consum, care, în majoritatea lor, sunt negarantate, ne-a explicat directorul subsidiarei locale a grupului polonez de administrare a creanţelor.

Băncile sunt unii dintre cei mai importanţi clienţi ai companiei, acestea fie vânzând portofolii de credite, fie mandatând KRUK să le ofere serviciile de colectare a creanţelor, precizează domnia sa.

Dacă, în privinţa numărului de debitori aflaţi în dificultate de plată, este posibil să fi avut loc o scădere, valoarea creditelor neperformante a crescut, pe măsură ce debitorii acumulează credite restante, susţine Tomasz Ignaczak.

Piaţa colectării de creanţe s-a dezvoltat în ultimii câţiva ani ca urmare a tendinţei tot mai accentuate de externalizare a operaţiunilor de colectare a creanţelor, precum şi de vânzare de astfel de portofolii, conform reprezentantului KRUK, care precizează că, în rândul celor mai mari clienţi ai firmei pe care o conduce se numără, pe lângă bănci şi instituţii financiare nebancare, companii de asigurări şi furnizori de servicii de telecomunicaţii, de Internet şi operatorii de cablu.

Reuters relata, săptămâna trecută, că ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) au început să exercite o presiune tot mai mare asupra băncilor, pentru curăţarea portofoliilor de credite cu probleme, ceea ce creează noi oportunităţi pentru firmele care investesc în împrumuturi neperformante şi care înregistrează profituri tot mai scăzute în cazul plasamentelor din Europa de Est.

În cazul unor ţări din regiune, este pentru prima dată când portofolii mari au fost scoase la vânzare, ceea ce ridică o serie de probleme de ordin juridic pentru potenţialii cumpărători, precum respectarea secretului bancar şi a drepturilor consumatori, notează publicaţia.

Cu toate acestea, investitorii sunt dispuşi să depună eforturi suplimentare, mânaţi de perspectiva unor randamente care pot să ajungă şi la 25% pe an, mai arată sursa citată. Acest lucru presupune obţinerea unor reduceri "substanţiale", având în vedere că sumele obţinute de recuperatori reprezintă, în medie, mai puţin de 10% din valoarea împrumuturilor, susţin analiştilor consultaţi de Reuters.

Cei mai interesaţi de achiziţii de credite neperformante în ECE sunt fondurile de hedging şi cele de investiţii private (private equity), dar şi companii locale sau regionale de colectare a creanţelor, potrivit acestora.

Tomasz Ignaczak nu se arată a fi îngrijorat de perspectiva intrării de noi competitori pe piaţa de recuperări a datoriilor din ţara noastră. "Prezenţa pe piaţa locală a unor importante companii de colectare a creanţelor este un alt motiv să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi competitivi şi a prezenta cele mai bune soluţii atât pentru clienţii noştri corporativi, cât şi pentru debitori, persoane fizice", ne-a declarat domnia sa.

Industria managementului de creanţe reprezintă răspunsul mediului economic la criza financiară care s-a manifestat începând cu anul 2008, ne-a precizat directorul general al KRUK România, adăugând: "Este ceva normal, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice, ca atunci când au nevoie de resurse suplimentare pentru dezvoltare să apeleze la împrumuturi pentru a-şi asigura fondurile necesare. Industria noastră furnizează soluţii profesionale pentru o colectare eficientă a creanţelor ale căror sume restante nu au putut fi achitate la timp".

Grupul KRUK, care este prezent în patru ţări, toate din Europa Centrală şi de Est, respectiv Polonia, România, Cehia şi Slovacia, are în vedere intrarea şi pe alte pieţe din regiune, potrivit lui Tomasz Ignaczak.

Valoarea recuperărilor realizate de companie, la nivelul ECE, a fost de 538 milioane zloţi (128,81 milioane euro), anul trecut, cu 19% mai mult, comparativ cu anul anterior, potrivit datelor anunţate oficial.

Profitul net al grupului a fost de 97,8 milioane zloţi, mai mare cu 20% faţă de 2012, conform aceleiaşi surse.

În România, KRUK a cumpărat, anul trecut, portofolii de creanţe de 141,88 milioane lei, în creştere cu 128%, relativ la 2012, anunţau, luna trecută, reprezentanţii subsidiarei locale a administratorului de creanţe.

În ţara noastră există două organizaţii profesionale ale recuperatorilor de creanţe: Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale, care numără 14 membri, şi Patronatul Societăţilor de Recuperări Creanţe din România, cu 15 membri.

Companiile de profil fie cumpără portofolii de creanţe, fie acţionează ca agenţi ai creditorului sau prestatorului de servicii, obţinând, în schimb, un comision.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb