Tomá¹ Spurný - noul preşedinte al BCR

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 ianuarie 2012

Tomá¹ Spurný - noul preşedinte al BCR

Consiliul de Supraveghere modifică structura Comitetului Executiv al BCR

Tomá¹ Spurný va prelua funcţia de preşedinte executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), de la 1 aprilie, urmând să îl înlocuiască pe Dominic Bruynseels, al cărui mandat expiră, potrivit unui comunicat al băncii.

Schimbarea la nivelul managementului a fost luată în şedinţa de vineri a Consiliului de Supraveghere al BCR, prezidată de Andreas Treichl, preşedintele Consiliului şi preşedintele executiv al Erste Group Bank (banca mamă a BCR).

Numirea noului şef la cea mai mare bancă după active din ţara noas­tră vine după ce, în ultima perioadă, au circulat zvonuri în presă pe acest subiect. Cotidianul "BURSA" a anunţat în premieră, încă din luna decembrie a anului trecut, că domnul Bruynseels urma să fie înlocuit.

Andreas Treichl i-a mulţumit lui Dominic Bruynseels pentru modul în care a condus banca, menţionând că i-a fost un partener important.

Domnia sa a declarat: "Aş dori să îi mulţumesc lui Dominic pentru că şi-a folosit talentul şi experienţa în cel mai bun mod posibil pentru consolidarea poziţiei BCR de lider al pieţei şi pentru calităţile sale de lider de care a dat dovadă conducând eficient banca printr-o perioadă dificilă. Mi-a fost un partener foarte important şi a contribuit semnificativ la implementarea standardelor internaţionale în cea mai importantă bancă din ţară".

Andreas Treichl a adăugat că, în ciuda mediului de afaceri în continuare dificil, România şi-a păstrat excelentul potenţial de creştere şi reprezintă una dintre principalele pieţe asupra cărora Erste Group se concentrează: "Deciziile de astăzi (n.r. vineri) ne pregătesc pentru a deveni parteneri şi mai buni ai cetăţenilor români şi ai economiei reale. Ne-am întărit echipa de conducere cu bancheri cu experienţă internaţională, dar având şi rădăcini în ECE (n.r. Europa Centrală şi de Est). Am convingerea că vor constitui o echipă care va conduce banca pe calea dezvoltării".

Investirea lui Tomá¹ Spurný în funcţia de preşedinte executiv al BCR nu este singura schimbare efectuată în board-ul instituţiei de credit. Bernd Mittermair a fost numit vicepreşedinte executiv financiar (CFO) în locul lui Helmuth Hintringer, care urmează să se retragă.

Martin ©kopek va reveni ca membru al Comitetului Executiv al BCR, res­ponsabil pentru activitatea de retail şi private banking (vicepreşedinte executiv Retail şi Private Banking).

De asemenea, Comitetul Executiv a fost lărgit de la cinci la şapte membri: Sergiu Manea a fost numit membru al Comitetului Executiv şi vicepreşedinte executiv Trezorerie, Pieţe de Capital şi Group Large Corporates, iar Christian Bruckner în calitate de vicepreşedinte executiv Operaţiuni (Chief Operating Officer).

Din noul Comitetul Executiv mai fac parte membrii din actualul Comitet, Frank-Michael Beitz, vicepreşedinte executiv Risc (Chief Risk Officer) şi Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedinte executiv Corporate Banking.

Toate numirile trebuie sa fie aprobate de Banca Naţională a României.

Andreas Treichl: "Erste Group Bank va continua să finanţeze creşterea în România"

Înainte de anunţul BCR privind schimbările la nivel de management, Andreas Treichl s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, unde a reafirmat anagajamentul "Erste Group Bank" pentru ţara noastră. Întrevederea a avut loc la cererea domniei sale.

Andreas Treichl a declarat, vineri: "România se află într-o situaţie bună, în acest moment. Cred că cel mai bun lucru este să ne încercăm şansele în România, adică să creăm creştere. Multe măsuri dure au fost luate şi cred că cel mai important lucru este ca România să fructifice toate şansele pe care le are acum, pentru a crea creştere economică. Dacă vă uitaţi la întreaga Europă şi comparaţi situaţia României cu cea a altor ţări, precum şi faptul că Guvernul a făcut câţiva paşi dureroşi pentru a îmbunătăţi deficitul bugetar, cred că acum România are o şansă foarte bună să devină un câştigător în Europa".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Când o să treacă criza, nu chiar acum. Am fost pe deplin de acord că am creat condiţiile ca România să devină un câştigător, dar atunci când criza o să treacă în întreaga Europă".

Preşedintele executiv al "Erste Group Bank" a precizat că ţara noas­tră este în situaţia în care poate să construiască infrastructură şi poate să primească multe fonduri de la Uniunea Europeană. Domnia sa a menţionat: "Suntem pe deplin angajaţi faţă de România. România este o piaţă foarte importantă pentru Erste Group. Suntem angajaţi pe deplin ca să continuăm să finanţăm creşterea în România".

Şeful statului a declarat, la rândul său, că aştepta acest mesaj din partea băncii austriece: "Acesta este mesajul pe care vroiam să îl aud. Aceleaşi aşteptări au fost, ieri (n.r. joia trecută), în discuţiile mele cu preşedintele Raiffeisen. Dacă Erste se uită la România ca la o piaţă unde decide să rămână şi să finanţeze dezvoltarea, este cel mai important mesaj pe care l-am primit astăzi".

Traian Băsescu i-a reamintit şefului Erste Group Bank de reacţia pe care a avut-o la anunţul Băncii Naţionale a Aus­triei: "Cunoaşteţi reacţia mea la anunţul autorităţii naţionale din Austria care a indicat măsuri, faţă de care am fost extrem de critic şi temător pentru interesul României. Acum văzând că două dintre cele mai mari bănci austriece sunt angajate faţă de România acesta reprezintă un mesaj excelent, aşa că de acum putem dis­cuta orice alt subiect".

Andreas Treichl a mai spus că banca pe care o reprezintă şi-a mărit substanţial investiţiile în România şi că este pregătită să mărească investiţiile, viitorul grupului fiind foarte strâns legat de viitorul României.

În contextul întâlnirii, au mai fost abordate şi teme legate de activităţile de economisire şi de perspectivele activităţii grupului Erste în Româ­nia, potrivit comunicatului Preşedinţiei, publicat pe site-ul instituţiei la sfârşitul întrevederii dintre cei doi oficiali.

BCR estimează o creştere cu 35% a provizioanelor pentru credite

BCR estimează, pentru acest an, o creştere cu 35% a provizioanelor pentru credite, cu 1,878 miliarde lei (433 milioane euro), astfel că la finalul anului valoarea totală ar urma să ajungă la 5,321 miliarde lei (1,226 miliarde euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al BCR, citat de Mediafax.

Suma la care sunt estimate să ajungă provizioanele reprezintă aproape 10% din totalul creditelor de 53,25 miliarde lei (12,2 miliarde euro). Banca a constituit, în primele nouă luni ale anului trecut, provizioane nete de 1,61 miliarde lei (382,5 milioane euro) pentru credite şi avansuri acordate clienţilor.

La nivelul grupului BCR, provizioanele ar urma să urce, anul acesta cu 2,009 miliarde lei (463 milioane euro), la un total de 6,274 miliarde lei (1,446 miliarde euro). Astfel, provizioanele vor reprezenta 11,4% din creditele acordate, de 55,034 miliarde lei (12,686 miliarde euro). Datele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS).

Potrivit documentul citat de Mediafax, instituţia de credit ar urma să obţină, anul acesta, un profit înainte de impozitare de 516 milioane lei (119 milioane euro). După plata unui impozit de 94 milioane lei (aproape 22 milioane euro), câştigul net ar fi de 422 milioane lei (peste 97 milioane euro).

La nivel de grup, profitul net estimat se plasează cu mult sub cel al băncii (288 milioane lei - 66,4 milioane euro), ca urmare a pierderilor înregistrate de unele firme din grup.

Veniturile operaţionale bugetate de bancă, pentru acest an, sunt estimate la nivelul de 4,354 miliarde lei (1 miliard de euro). Veniturile nete din dobânzi sunt prognozate la 3,186 miliarde lei (734,4 milioane euro), iar din comisioane şi speze banca ar urma să mai obţină 756 milioane lei (174,2 milioane euro). Veniturile din tranzacţionare sunt estimate la 412 milioane lei (95 milioane euro).

Cheltuielile administrative generale ar urma să cumuleze 1,803 miliarde lei (415,6 milioane euro), din care 790 milioane lei (182 milioane euro) reprezintă cheltuieli cu personalul.

La nivelul grupului BCR, venitul total operaţional bugetat este cu puţin peste încasările băncii şi ar urma să totalizeze 4,362 miliarde lei (1 miliard de euro). Cheltuielile estimate la nivel de grup sunt de 3,992 miliarde lei (920 milioane euro).

Activele totale al băncii ar urma să ajungă, în acest an, la 76,852 miliarde lei (17,716 miliarde euro), iar ale întregului grup la 79,589 miliarde lei (18,347 miliarde euro).

Potrivit documentului citat de Mediafax banca estimează că depozitele clienţilor vor ajunge la 41,11 miliarde lei (9,476 miliarde euro), iar la nivel de grup valoarea ar urma să fie de 42,103 miliarde lei (9,705 miliarde euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat, joia trecută, de BNR, de 4,3396 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare trimestriale de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu din perioada respectivă).

Tomá¹ Spurný este un bancher cu experienţă internaţională, care, în ultimii zece ani, a ocupat funcţia de director general al mai multor instituţii financiare şi bancare importante din Slovacia, Cehia şi Ungaria, contribuind la succesul acestora pe pieţele locale. În ultima perioadă, a fost directorul general al CIB Bank Ungaria, membră a grupului financiar italian Intesa Sanpaolo. Înainte să activeze în domeniul bancar, Tomá¹ Spurný a lucrat câţiva ani la firma de consultanţă pentru management "McKinsey and Company", oferind consiliere instituţiilor financiare pe diverse pieţe din Europa Centrala şi de Est (ECE).

Bernd Mittermair, în vârstă de 43 de ani, care va prelua funcţia de vicepreşedinte executiv Financiar (CFO) este, în prezent, şeful departamentului Managementul Performanţei Grupului din Erste Group Bank AG. Domnia sa îi succede în funcţie lui Helmuth Hintringer (61 de ani), care se va retrage după o carieră de peste patru decenii în domeniul bancar în Europa Centrala şi de Est. Bernd Mittermair a venit in Erste Group în 1992, dezvoltându-şi cariera, în diferite funcţii, în domeniul managementului activelor şi pasivelor, in controlling şi managementul performanţei. Este specialist în planificarea strategică şi operaţională şi în elaborarea bugetelor. A fost implicat în toate procesele majore de "due diligence" ale Erste Group începând din 1999.

Sergiu Manea (39 de ani), numit în funcţia nou-creată de vicepreşedinte Trezorerie, Pieţe de Capital si Group Large Corporates, va prelua o parte din atribuţiile actuale ale liniei de afaceri condusă de Wolfgang Schoiswohl. Sergiu Manea are peste 15 ani de experienţă pe pieţele financiare şi a lucrat în cadrul mai multor bănci internaţionale, precum Citibank, ING, ABN Amro şi Bank Austria Creditanstalt. În ultima perioadă, a activat ca partener asociat în cadrul "Ithuba Capital", o firmă austriacă independentă care oferă servicii de management al activelor şi consiliere financiară.

Martin Skopek, în prezent membru al conducerii Erste Group responsabil cu activitatea de retail, urmează să preia funcţia de vicepreşedinte executiv Retail şi Private Banking începând cu data de 1 aprilie. Martin Skopek a mai activat în aceasta funcţie între anii 2006 şi 2010, jucând un rol esenţial în dezvoltarea activităţii de retail a băncii. Martin Skopek va continua să coordoneze activităţile de retail la nivelul Erste Group şi va rămâne Preşedinte al Consiliului de Retail al grupului.

Christian Bruckner, care urmează să devină membru al Comitetului Executiv si vicepreşedinte executiv Operaţiuni (COO), a fost Chief Operating Officer în BCR din anul 2010 - şi consilier al Comitetului Executiv până în prezent.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. foarte multi romani in conducere!din cauza asta a crescut si profitul banci!

    Treichl: "Suntem angajati pe deplin ca sa continuam sa finantam cresterea in Romania."........

    Cum vor face aceasta, in conditiile in care autoritatile austriece, le va interzice creditarea ; le va reduce posibilitatea de "miscare" in limita economisirilor din piatan romaneasca ??. 

    puteti sa nu mai bateti campii ca ati anuntat din dec numirea? in piata circulau zvonuri cu cateva luni inainte de decembrie. sunteti penibili

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb