TONI TEAU, TRANSELECTRICA: "Nu am atins investiţiile asumate în planul de administrare în 2014"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 martie 2015

"Nu am atins investiţiile asumate în planul de administrare în 2014"

Domnia sa promite însă boom investiţional în perioada 2017-2018

Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica SA nu a atins, anul trecut, nivelul investiţiilor asumate în planul de administrare, a declarat, ieri, Toni Teau, directorul general al companiei, într-o întâlnire cu analiştii.

Domnia sa a explicat: "Aşa cum am spus şi anul trecut, implementarea proiectelor de investiţii a fost dificilă în principal din cauza achiziţiilor publice. Procedurile au fost greoaie şi am avut de-a face cu numeroase contestaţii care au întârziat mult implementarea proiectelor. Noi am depus şi vom depune în continuare eforturi susţinute pentru accelerarea investiţiilor. De aceea ne-am propus să lansăm în acest an mult mai multe proiecte astfel încât în perioada 2017-2018 să fie un boom investiţional".

Întrebat ce măsuri a luat pentru contracararea problemelor din achiziţiile publice şi urgentarea lucrărilor, directorul general al Transelectrica a răspuns că a înfiinţat o direcţie de achiziţii publice plus încă o structură care să se ocupe de proiectele majore pentru optimizarea timpilor de licitaţie. În acest sens, vor fi demarate şi recrutări noi de personal, a completat domnia sa, subliniind însă că societatea nu are control asupra contestaţiilor, multe fiind neîntemeiate.

Potrivit planului de administrare aprobat de acţionari în 2013, investiţiile în reţea (CAPEX) ar trebui să urce de la 330 milioane lei în 2013 la 622 milioane lei în 2017. În total se preconizează investiţii de 2,2 milioane lei în perioada 2014-2017. Valoarea investiţiilor puse în funcţiune ar trebui să crească de la 300 milioane lei în 2013 la 722 milioane lei în 2017. În total, în perioada 2014-2017, punerile în funcţiune însumează 1,84 miliarde lei.

Pentru 2014, administratorii Transelectrica şi-au asumat investiţii în reţea de 495 milioane lei şi lucrări de mentenanţă de 158 milioane lei. Toni Teau a spus că punerile în funcţiune de anul trecut au fost în valoare de 262 milioane de lei.

Printre investiţiile planificate de Transelectrica în următorii ani se numără două linii de interconexiune cu Serbia şi Ungaria, care ar permite României un export suplimentar de 600 MW în Serbia, respectiv 200 MW în Ungaria. Despre linia Reşiţa-Pancevo domnul Teau a spus că a trebuit să fie reluat procesul de autorizare pe partea de mediu din cauza unor schimbări legislative şi că există riscul pierderii finanţării europene dacă lucrările nu se încheie la finele acestui an. "Împreună cu constructorul desemnat anul trecut depunem toate eforturile necesare ca să finalizăm la timp lucrarea şi să reuşim să cheltuim banii europeni. Proiectul a început în 2008", a completat domnia sa.

Obiectivele de investiţii programate pentru acest an urmează să fie finanţate cu prioritate din emisiunea de obligaţiuni realizată la finele lui 2013 şi din fonduri proprii. Potrivit conducerii Transelectrica, din emisiunea de 200 milioane lei s-au cheltuit, până acum, în jur de 187 milioane lei.

"Durata medie de retehnologizare a unei staţii electrice este de 5 ani, iar noi mai avem 40 de staţii de retehnologizat", a mai spus sursa citată, subliniind că pentru următorii ani se iau în calcul finanţări atât din noi emisiuni de obligaţiuni, cât şi din credite bancare dacă va fi cazul.

Optimism că ANRE nu va tăia din venituri

Rezultatele foarte bune înregistrate de Transelectrica anul trecut şi realizarea investiţiilor sub pragul prognozat pentru 2014 a prilejuit o dezbatere în rândul analiştilor, unii aşteptându-se ca ANRE (reglementatorul pieţei) să diminueze în perioada următoare veniturile reglementate.

Ieri, conducerea Transelectrica s-a arătat optimistă că discuţiile cu ANRE nu vor conduce la astfel de "tăieri". Toni Teau şi Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de Supraveghere, au explicat: "Negocierile nu vor fi uşoare, însă suntem optimişti. Există o marjă de +/- 3% la tarifele reglementate. Ce este sub această marjă de +3% rămâne la dispoziţia companiei. Ce este peste, se rectifică anul următor. Normele spun că evaluarea şi ajustările se fac la finalul perioadei de reglementare, respectiv în 2019. Perioada de reglementare a început la jumătatea anului trecut. Însă ANRE face evaluări anuale ale veniturilor reglementate şi punerilor în funcţiune ale investiţiilor. În discuţiile cu ANRE vom încerca să «împingem» acest surplus spre finalul perioadei de reglementare astfel încât, per total, să respectăm obligaţiile asumate".

Transportatorul naţional de energie a raportat, pentru anul trecut, venituri totale de 2,8 miliarde de lei, cu 16% peste nivelul din 2013. Profitul net al societăţii a fost de 370 milioane lei, în creştere cu 85% faţă de 2013. Pentru acest an, compania şi-a propus venituri totale de 2,67 miliarde lei, în scădere cu circa 7% faţă de cele realizate în 2014, precum şi cheltuieli totale de 2,5 miliarde lei, cu 3% peste nivelul raportat anul trecut. Profitul brut estimat de Transelectrica este de 170,7 milioane de lei în 2015, iar cel net de circa 138 milioane lei.

Pentru acest an, conducerea Transelectrica intenţionează să cheltuiască 491,8 milioane lei pentru investiţii, faţă de nivelul de 395,5 milioane lei realizat anul trecut, conform datelor publicate pe site-ul companiei. În nota de fundamentare a planului de investiţii, compania precizează că plănuieşte să aloce 150,3 milioane lei pentru investiţii în continuare, 79,5 milioane lei pentru investiţii noi, 40,1 milioane lei pentru alte investiţii şi 12,5 milioane lei pentru investiţiile finanţate din taxa de racordare.

Consumul net a urcat cu 2%

Producţia de electricitate a României a crescut anul trecut cu 11,3% faţă de 2013, iar consumul net a urcat cu 2%, la 53,5 TWh, a mai declarat Toni Teau. Anul trecut, exportul de energie a fost 7,5 TWh, de 3,5 ori mai mare decât în 2013 şi cel mai ridicat din 2004 până acum. Pe de altă parte, importul de energie a fost în 2014 de 1,4 TWh.

Defalcat pe tipuri de producţie, ponderea cea mai mare a avut-o energia hidroelectrică, acoperind 30,7% din total, urmată de energia din cărbune, cu o pondere de 26,1%. Energia nucleară a acoperit 17,7% din producţie, cea pe gaz a reprezentat 11,9%, iar energia regenerabilă 13,6%.

Dividende record

Conducerea "Transelectrica"a propus acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,8033 lei pe titlu, mai mare decât cel oferit anul trecut. Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 205.490.697 lei. Anul trecut, transportatorul naţional de energie a oferit un dividend de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent.

Conducerea companiei a spus ieri că este cel mai mare dividend propus din istoria companiei şi a menţionat că, dacă în 2010 90% din profit a fost distribuit ca dividende, pentru 2014 acest procent a coborât la 75%. Transelectrica va definitiva, în acest an, împreună cu acţionarul majoritar, politica de dividend pentru următorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb