Trădare, trădare, dar s-o ştim şi noi!

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 iulie 2019

Cristian Pîrvulescu

Încă o "istorie" de finanţare ocultă dinspre Rusia a unui partid de extremă dreapta a izbucnit în Europa. După scandalul Ibiza, care a dus la demisia vice-cancelarului austriac Heinz-Christian Strache, în 18 mai anul acesta, puţin înaintea scrutinului european, şi după informaţiile mai vechi privind finanţarea Frontului Naţional (actualul Partid al Reuniunii Naţionale) din Franţa, în alegerile din 2014, dintr-un împrumut rusesc, noul scandal vizează o posibilă finanţare, în orice caz o tentativă de finanţare a partidului de extremă-dreapta din Italia, Liga, condus de omul forte al Peninsulei, un adevărat urmaş al lui Mussolini, Matteo Salvini. Să fie vorba de trădare? Vorba lui Farfuridi, în "O scrisoare pierdută": "Dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie!" Iar Brânzovenescu îi răs-punde: "Dar cel puţin s-o ştim şi noi!". Pentru ca tenta de vodevil să se menţină, aflat vineri, 12 iulie, la o reuniune la Milano despre fake news, fostul prim ministru italian Matteo Renzi declara, referindu-se la posibila finanţare a Ligii lui Salvini cu 65 de milioane de dolari din Rusia, că, fie şi dacă nu s-ar fi finalizat tranzacţia, "problema este că membrii delegaţiei vice-prim-ministrului Salvini au cerut ruşilor aceşti bani. Dacă i-au luat este corupţie internaţională, dar şi dacă doar i-au cerut este trădare înaltă şi în legătură cu această înaltă trădare, Salvini şi colaboratorii săi trebuie să dea explicaţii". Ba a mai şi adăugat: "În spun lui Salvini acest lucru în limba rusă: Tovarăş Salvini, glasnost!".

Dar, în epoca post-adevărului şi a revitalizării teoriei conspiraţiei prin intermediul reţelelor sociale, este din ce în ce mai dificil ca cei atinşi de "virusul" complotismului să fie dispuşi să analizeze raţional faptele. Oricum, deşi post-adevărul şi teoria conspiraţiei nu sunt identice, şi una şi cealaltă traduc criza universalismului liberal şi pot fi utilizate în comunicare de una şi aceeaşi persoană. O fac cu succes Donald Trump sau Matteo Salvini. Dar, dacă prima scoate în evidenţă relaţia dintre elite - nu doar cele politice, ci elitele în general - şi o parte a populaţiei, a doua este mai degrabă orizontală, punând în evidenţă "imaginarul" popular. Iar pentru a le contracara nici recursul la aşa zisul bun simţ, nici accentul pe raţiune nu mai sunt suficiente. A dovedit-o, între altele, rezultatul Partidului Libertăţii a lui Heinz-Chris-tian Strache la alegerile europene: acesta nu a fost sancţionat de propriul electorat, care a văzut în difuzarea înregistrărilor o dovadă a "conspiraţiei" unui evreu, Tal Silberstein.

Să urmărim însă faptele din Italia: mai întâi, la sfârşitul lunii februarie, au apărut informaţii, apoi la mijlocul lunii iulie au fost publicate, în America, nişte înregistrări. Şi, deşi cele două nu sunt neapărat corelate, faptele se petrec cam în acelaşi timp, în octombrie 2018, la Moscova. Pe 21 februarie 2019, doi jurnalişti de investigaţie, Giovanni Tizian şi Stefano Vergine, de la săptămânalul italian L'Espresso, devenit de trei ani suplimentul de week-end al cotidianului La Repubblica, au publicat articolul "La trattativa segreta per finanziare con soldi russi la Lega di Matteo Salvini" (Negocierile secrete pentru finanţarea Ligii lui Matteo Salvini cu bani ruseşti) în care-l acuzau pe vice-prim-ministrul şi omul forte al guvernului italian al partidului că a negociat la Moscova o finanţare de milioane de euro pentru partidul său în vederea alegerilor europene din mai. Patru luni şi jumătate mai târziu, pe 10 iulie, site-ul de informaţii american BuzzFeed arăta, în articolul "The Explosive Secret Recording Reveals How Russia Tried To Funnel Millions To The «European Trump»" (Înregistrare secretă explozivă care dezvăluie modul în care Rusia a încercat să canalizeze milioane de euro spre "Trump-ul european") anunţă că deţine înregistrări audio care demonstrează existenţa unor negocieri între emisari ai Ligii, partidul lui Matteo Salvini, şi ruşi la Moscova în octombrie 2018. Potrivit BuzzFeed, înregistrarea din 18 octombrie 2018 demonstrează că un apropiat al lui Matteo Salvini, Gianluca Savoini, şi alţi cinci bărbaţi negociau un acord privind modul în care zeci de milioane de dolari rezultaţi dintr-o afacere cu petrol provenit din Rusia să fie deviate spre Ligă. Dacă nu poate fi stabilită o legătură directă între revelaţiile presei italiene din luna februarie şi cele de la BuzzFeed din iulie, nu poate să nu fie observată concordanţa datelor.

Cele două evenimente se petrec în octombrie 2018, la Moscova. Iar în aceeaşi lună, Matteo Salvini s-ar fi întâlnit în persoană cu un reprezentat al Kremlinului, nimeni altul decât vice-prim-ministrul Dimitri Kozak. Dimitri Kozak a devenit binecunos-cut publicului românesc avizat încă din 2003, când era emisar special al lui Vladimir Putin şi propunea federalizarea Republicii Moldova, dar acum o lună a revenit din nou în atenţie în contextul crizei politice din Moldova şi unei afaceri de finanţare de partide. Căci publicarea de către postul tv Publika al lui Vladimir Plahotniuc a unei înregistrări secrete, făcută la începutul lunii iunie 2019 şi avându-i ca protagonişti pe Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, sugerează că preşedintele moldovean a admis că a primit între 700.000 şi un milion de dolari pe lună de la Moscova pentru cheltuielile de funcţionare ale Partidului Socialist din Republica Moldova. Iar Igor Dodon pare să spună în această înregistrare film că pe 6 iunie 2019 i-ar fi cerut aceluiaşi Dimitri Kozak să-l ajute în continuare cu privire la finanţarea PSRM.

Totul indică faptul că Rusia face un efort financiar important pentru a influenţa şi controla cât mai multe partide anti-europene, din şi din afara Uniunii, pe care le susţine pentru a ajunge la guvernare şi a schimba politica UE. Dar, ceea ce este mai grav este că există partide care nu doar că nu se dau în lături, ci fac tot ce le stă în putinţă, să intre în graţiile Rusei putiniste. Şi asta începem să o ştim şi noi!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb