Compania americană Micron Technology a raportat, în al doilea trimestru al anului fiscal 2023, venituri în scădere şi o pierdere pe acţiune de 1,91 dolari, pe fondul unei încetiniri semnificative pe termen scurt a industriei semiconductoarelor, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Micron Technology activează în industria de hardware, fiind un lider global în furnizarea de soluţii de memorie şi stocare de date. Compania americană are aproape 44 de ani de activitate, fiind prezentă în 17 ţări. Compania operează facilităţi de producţie în America şi în Asia (inclusiv în Taiwan şi în China). Principalele venituri ale companiei provin din vânzarea produselor DRAM (memorie de date) şi NAND (stocare de date).
• Analiza ultimelor situaţii financiare
Compania a raportat venituri totale în scădere cu 10% faţă de trimestrul anterior şi cu 53% comparativ cu acelaşi trimestru din 2022. Cea mai importantă pondere în venituri au avut-o produsele DRAM (74%), în timp ce produsele NAND au contribuit cu 24%.
Marja brută consolidată pentru al doilea trimestru fiscal a fost negativă (-31.4%), fiind influenţată negativ de aproximativ 1,4 miliarde dolari din deprecierile de stocuri înregistrate în acest trimestru.
Compania a raportat o pierdere pe acţiune de 1,91 dolari de la o pierdere de 0,04 USD/acţiune în trimestrul anterior, rezultat ce a inclus pierderi de aproximativ 1,34 dolari din impactul reducerii valorii stocurilor.
Cheltuielile operaţionale s-au menţinut în linie cu cele din trimestrul anterior, însă compania îşi propune reducerea acestora cu peste 15% în trimestrul următor.
Pentru următorul trimestru al anului fiscal 2023, compania se aşteaptă la o creştere a veniturilor de 6% şi la o pierdere pe acţiune cuprinsă între 1,71 dolari şi 1,86 dolari.
• Consecinţele crizei semiconductorilor
În luna martie, guvernul olandez şi-a anunţat intenţia de a impune noi restricţii asupra exporturilor de tehnologie pentru semiconductori, alăturându-se astfel eforturilor SUA de a reduce exporturile către China. În prealabil, în luna octombrie 2022, SUA a introdus o serie de restricţii asupra livrărilor de echipamente americane pentru fabricarea cipurilor către China.
Pe de altă parte, SUA plănuiesc semnarea unui memorandum de înţelegere cu India privind semiconductorii. Potrivit secretarului american al comerţului, cele două naţiuni vor întocmi lanţul de aprovizionare cu semiconductori şi vor identifica oportunităţi pentru întreprinderi comune şi parteneriate tehnologice.
• Evenimente recente
La sfârşitul anului 2022, Micron a demarat producţia în masă a noilor cipuri DRAM de mare capacitate, cu un consum redus de energie la fabrică sa din Hiroshima, Japonia. Producţia celui mai avansat cip, care poate stoca cu o treime mai multe date decât cipurile vechi, are loc în contextul în care Japonia încearcă să îşi modernizeze industria semiconductorilor.
De asemenea, compania a beneficiat din partea guvernului japonez de o subvenţie în valoare de 332 milioane dolari, pentru a-şi spori capacitatea de producţie la fabrica din Hrioshima.
• Informaţii despre sectorul de activitate
Creşterea excesivă a industriei de semiconductori din timpul pandemiei a luat sfârşit o dată cu relaxarea măsurilor de siguranţă şi creşterea rampantă a inflaţiei şi a dobânzilor. În prezent, industria se află pe un trend descendent, care a început la jumătatea anului 2022. Actuala încetinire pe termen scurt este rezultatul unor multitudini de factori, inclusiv creşterea inflaţiei, tulburările geopolitice şi efectele negative ale pandemiei, care au condus la o scădere a cheltuielilor de consum cu impact direct asupra situaţiei semiconductorilor.
Pe de altă parte, pe termen lung, conform studiului realizat de SIA şi Boston Consulting Group, se preconizează că cererea globală pentru semiconductori va creşte cu 56% până în 2030. Pe măsură ce această tendinţă pe termen lung va continua în anii următori, companiile se vor concentra pe investiţii în activităţile de cercetare, proiectare şi producţie.
Astfel, pentru a se asigura că o mare parte din această producţie se va realiza în SUA, guvernul american a adoptat anul trecut CHIPS and Science Act, o lege care prevede stimulente substanţiale pentru producţia de cipuri şi investiţii în cercetare.
• Evoluţia preţului acţiunilor companiei
De la începutul anului până în prezent, cotaţia acţiunilor a înregistrat o creştere de 18,7%, peste performanţa indicelul S&P 500 care a crescut cu doar 3,5%. Pe o perioadă de un an, acţiunile companiei s-au depreciat cu peste 25%, performanţă cu mult sub piaţa americană, care a înregistrat o scădere de doar 13,1%. Evoluţia preţului acţiunilor a reflectat declinul din ciclul cipurilor de memorie.
Comparativ cu principalii competitori, acţiunile companiei nu sunt în cea mai bună poziţie, înregistrând în ultimul an cea mai severă depreciere după Intel (-43% Y/Y).
• Perspective în situaţie de criză
Micron a prognozat că veniturile din al treilea trimestru al anului fiscal 2023 vor scădea cu aproximativ 60% faţă de anul precedent, în linie cu aşteptările analiştilor de pe Wall Street. În ciuda dificultăţilor din prezent, directorii companiei se aşteaptă la un nou record în 2025 pentru acest sector, datorită integrării inteligenţei artificiale în mai multe industrii în condiţiile în care supraoferta continuă să pună presiune asupra preţurilor cipurilor, compania se aşteaptă la cea mai mare scădere a veniturilor din 2001 până în prezent. Totuşi, compania a declarat că va menţine investiţiile la aproximativ 7 miliarde dolari pentru anul fiscal 2023 şi va viza o reducere cu 15% a numărului de angajaţi în acest an, peste ţinta anteriora de 10%.
CEO-ul companiei s-a declarat optimist în ceea ce priveşte perspectivele pe termen lung ale companiei, datorită noilor fabrici din Idaho şi New York care sunt programate să înceapă construcţia în acest an şi respectiv anul viitor.
În ciuda rezultatelor negative, preţul acţiunii s-a apreciat cu peste 1% imediat după publicarea rezultatelor, pe fondul perspectivelor pentru 2025 şi optimizării costurilor din acest an.
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt Seeking, Alpha Reuters, SIA, Reuters, raport companie.
............................................
• Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.