TradeVille: Softbinator raportează rezultate financiare mixte

F.A.
Piaţa de Capital / 6 septembrie 2023

TradeVille: Softbinator raportează rezultate financiare mixte

Softbinator a încheiat primul semestru raportând o creştere a cifrei de afaceri cu 57%, ca urmare a consolidării rezultatelor financiare ale companiilor achiziţionate în structura grupului. Compania estimează că va întâmpina dificultăţi în îndeplinirea obiectivelor din BVC, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Softbinator Technologies este o companie românească ce furnizează servicii de dezvoltare software utilizând tehnologii de ultima generaţie, cu accent pe Blockchain, DevOps şi Inteligenţă Artificală. Compania este specializată în designul, dezvoltarea şi lansarea pe piaţă a produselor inovative şi furnizează servicii pentru clienţi din diferite domenii precum: educaţie, lifestyle, plăti electronice, digital banking, IoT (Internet of Things) sau automotive.

TradeVille: Softbinator raportează rezultate financiare mixte

Compania a fost fondată în anul 2017, iar în prezent este condusă de către

Daniel Ilinca, cofondator şi CEO. În perioada mandatului de director general, Softbinator a debutat începând cu luna decembrie 2021 pe piaţa AeRO a BVB, iar în prezent înregistrează o capitalizare de piaţă de 60,7 milioane lei.

Principalul acţionar al companiei este Daniel Ilinca, cu 45,09% din capital, în timp ce 18,40% din capital este deţinut de compania românească de IT, Bittnet Systems, restul acţiunilor fiind deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

Informaţii despre sectorul de activitate

Potrivit raportului Digital Challengers on the Next Frontier, realizat de McKinsey&Company, economia digitală a României a fost de 14,8 miliarde euro în anul 2021, cu o pondere de 6% din PIB, şi ar putea creşte până la aproximativ 52 miliarde euro în 2030, reprezentând 9,8% din PIB. Principalii factori de creştere sunt investiţiile în IT&C, care au înregsitrat o apreciere anuală de 8% în perioada 2017-2021, ajungând la 3,5 miliarde euro.

La nivel internaţional, ciclul de modernizare tehnologică a debutat odată cu începutul pandemiei Covid, sectorul înregistrând creşteri substanţiale în special în rândul companiilor. În schimb, doar 30% dintre companiile internaţionale au făcut trecerea către Cloud, ceea ce oferă un potenţial de creştere pe viitor pentru acest segment. Multe dintre societăţi se află încă în faza incipientă de adoptare a sistemelor tehnologice.

În ciuda turbulenţelor care afectează economia globală, se estimează că, în 2023, cheltuielile în sectorul IT vor creşte cu 5,5%, până la 4.600 miliarde dolari. Potrivit raportului Gartner, segmentul de software va înregistra o creştere de două cifre în 2023, pe fondul încercării companiilor de a menţine un control eficient al cheltuielilor şi de a căpăta un avantaj tehnologic faţă de competitori.

Analiza situaţiei financiare în primul semestru al acestui an

Softbinator a încheiat primul semestru din 2023 raportând rezultate financiare în creştere la nivelul veniturilor, dar în scădere la nivelul profitabilităţii. Astfel, la nivel consolidat, compania şi-a crescut cifra de afaceri în primele şase luni din 2023 cu 57%, în principal datorită consolidarii în structura grupului a rezultatelor companiilor E-Spres-Oh şi Digital Tailors.

În privinţa cheltuielilor, acestea s-au majorat cu 98% faţă de S1 2022, cel mai mare impact fiind înregistrat la cheltuielile cu beneficiile şi salariile anagajaţilor, care s-au majorat cu 135%. Serviciile cu părţile terţe au avut cea de-a doua cea mai mare contribuţie la costuri, înregistrând o valoare de 7 milioane lei, o creştere cu 63% faţă de cea din prima jumătate a anului trecut, pe fondul costurilor crescute cu contractori, echipamente şi costuri de închiriere a birourilor.

Creşterea costurilor datorată consolidării, restructurării, dar şi costurilor suplimentare cu birourile şi beneficiile angajaţilor a avut ca rezultat scăderea profitului operaţional cu 99%, la 21.000 de lei.

Astfel, grupul a încheiat primul semestru din 2023 cu o pierdere netă de 556.793 lei, ca urmare a creşterii cheltuielilor operaţionale, cât şi a celor financiare, inclusiv procesul amplu de cosolidare a companiilor achiziţionate.

În privinţa evoluţiei preţului acţiunilor, comparativ cu principalii competitori din piaţă, Softbinator înregistrează scăderi atât la nivel anual, cât şi de la începutul anului până în prezent. Acţiunea CODE înregistrează o scădere de 11,3% YTD, uşor peste evoluţia Bittnet Systems (-13,7% YTD), dar sub cea a Bento (+52% YTD), Life is Hard (+4,7% YTD) sau Arctic Stream (+27% YTD).

Dividende

În privinţa politicii de dividend, compania îşi propune să recompenseze actionarii prin acordarea de dividende a unei părţi din profitul net. De asemenea, fiind o companie de creştere cu potenţial mare de dezvoltare, Softbinator urmăreşte să menţină un echilibru între recompensarea acţionarilor şi menţinerea accesului la capitalul necesar pentru dezvoltare.

Astfel, în luna august, compania a informat piaţa cu privire la convocarea AGA din data de 29 septembrie 2023. Printre cele mai importante puncte pe ordinea de zi se numără aprobarea modului de repartizare a profitului net nedistribuit aferent anului 2022, în valoare de 3,08 milioane lei, dintre care 1,05 milioane lei se vor acorda sub formă de acţiuni gratuite acţionarilor, prin operaţiunea majorării capitalului social.

TradeVille: Softbinator raportează rezultate financiare mixte

Perspective

Bugetul de venituri şi cheltuieli consolidat pentru anul 2023 al Softbinator Technologies a fost aprobat de acţionari în cadrul AGA din data de 19 aprilie 2023.

Având în vedere anul dificil în industria de tehnologie, precum şi incertitudinile fiscale din perioada următoare, compania preconizează că va întâmpina dificultăţi în atingerea indicatorilor financiari iniţiali. La acest moment, pe baza rezultatelor din primele şase luni şi a situaţiei actuale din industrie, Softbiantor estimează o cifră de afaceri la nivel consolidat cuprinsă între 30 şi 40 de milioane de lei şi un EBITDA negativ cuprins între 1 şi 6 milioane lei. Comparativ cu estimările anterioare, compania şi-a revizuit cifra de afaceri în scădere cu 10%, în timp ce EBITDA se menţine cuprins între aceleaşi valori, cu un uşor impact negativ suplimentar.

Oportunităţi şi Riscuri ale investiţiei în Softbinator

Oportunităţi

- Dezvoltare şi creştere accelerată: Softbinator îşi va continua dezvoltarea accelerată prin tranzacţii de tip M&A, extinderea echipelor şi specializarea acestora pentru a aduce valoare adăugată clienţilor grupului;

- Extinderea pe pieţele internaţionale: Continuarea extinderii pe piaţa din SUA, principala piaţă generatoare de clienţi pentru grup;

- Dividende: În ciuda faptului că este o companie în perioada de creştere accelerată, Softbinator îşi continuă programul de remunerare a acţionarilor prin acordarea de dividend.

Riscuri

- Contextul economic: Compania nu este imună la factori externi, precum contextul geopolitic, incertitudinile macroeconomice şi întârzierile din lanţul de aprovizionare, care pot afecta rezultatele financiare în perioada următoare.

- Menţinerea clienţilor: Obiectivul strategic al companiei este de a dezvolta în mod continuu relaţiile cu clienţii. Nu poate fi exclusă posibilitatea ca Softbinator să nu fie capabilă să extindă baza curentă de clienţi sau posibilitatea ca relaţiile cu clienţii existenţi să se deterioreze.

TradeVille: Softbinator raportează rezultate financiare mixte

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Gartner, Mckinsey.com, Raport companie, BVB.

...

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potenţialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb