Tragedia de la maternitate mişcă lucrurile în Sănătate

C.D.
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 19 august 2010

Tragedia de la maternitate mişcă lucrurile în Sănătate

A fost nevoie de o tragedie la Maternitatea Giuleşti ca lucrurile să se schimbe în sistemul sanitar

Toate spitalele din ţară vor fi verificate, datoriile lor vor fi achitate, iar angajările în sistem vor fi deblocate

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, nu demisionează, dar cere demisii

Medicilor le va fi interzis să mai lucreze, simultan, în sectorul public şi în cel privat

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila susţine că, în cadrul şedinţei de guvern de ieri, nu s-a discutat despre demisia sa.

Declaraţia sa vine după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora ministrul i-ar fi înaintat premierului Emil Boc demisia, dar primul-ministru i-ar fi refuzat-o.

Cu toate acestea, ministrul Cseke Attila a recunoscut că "a meditat" la posibilitatea să demisoneze în urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti, în care patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav într-un incendiu care a avut loc luni seara. În urma tragediei, politicienii şi nu numai, au cerut cu vehemenţă demisia oficialului.

Demisii nu, demiteri da

Ministrul Cseke Attila a anunţat, ieri, că i-a solicitat primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să destituie echipa managerială de la Maternitatea Giuleşti.

Cseke Attila a precizat că ministerul de resort nu poate să intervină pe linie administrativă în acest caz din cauză că unitatea nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci sub managementul Primăriei Mu­nicipiului Bucureşti.

Solicitarea ministrului vine în urma deficienţelor constatate în cadrul anchetei aflate în curs de des­făşurare la Maternitatea Giuleşti. Materinitatea rămâne închisă până la finalizarea anchetei. Familiile lovite de tragedie vor fi depăgubite de către Guvern.

De asemenea, echipe mixte formate din reprezentanţi ai ministerului Sănătăţii şi din cei ai Ministerului de Interne urmează să verifice toate unităţile sanitare publice din ţară ca să vadă modul în care acestea sunt pregătite pentru prevenirea in­cendiilor.

După tragedie, începe reforma

Din nefericire, a fost nevoie să se întâmple o tragedie pentru ca guvernanţii să conştietizeze situaţia din sis­temul nostru medical.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut, ieri, premierului Emil Boc deblocarea a mii de posturi în sectorul sanitar pentru a preîntâmpina riscul nerespectării procedurilor medicale din lipsă de personal.

Măsura ar putea să fie aprobată săptămâna viitoare, în condiţiile în care, de la începutul anului, mii de salariaţi din sistem au plecat peste hotare.

Ministrul a mai precizat că, la rectificarea bugetară, Sănătatea va primi, în plus, trei miliarde lei, sumă cu care vor fi acoperite toate datoriile spitalelor până la 30 iunie.

O altă măsură legislativă care urmează să fie implementată pentru rezolvarea crizei din sectorul public este cea prin care medicilor le va fi interzis să mai lucreze, simultan, în sistemul public şi sistemul privat.

Comisia de Administraţie din Senata avizat negativ descentralizarea în sistemul sănătăţii

Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat, ieri, aproape în unanimitate, aviz negativ Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 48/2010 referitoare la descentralizarea în domeniul sănătăţii, relatează Agerpres.

În favoarea proiectului de lege a fost un singur vot, cel al vicepreşedintelui comisiei, liberalul Constantin Cibu.

Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Senat, democrat liberalul Petru Filip, a subliniat că a dat un vot negativ şi din pricina faptului că nu poate să îşi asume aspectele prevăzute în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei 48/2010.

Acesta s-a declarat "dezamăgit" de modul în care a fost gândită descentralizarea în domeniul sănătăţii. (A.G.)

Comisia de Sănătate din Senatinterzice medicilor să mai fie membri în C.A. ale spitalelor

Comisia de sănătate a Senatului a adoptat, ieri, un amendament la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede descentralizarea spitalelor, prin care se interzice angajaţilor unităţilor spitaliceşti să mai facă parte din consiliile de administraţie ale acestora, relatează Mediafax.

Argumentul comisiei a fost că textul OUG putea da naştere la situaţii în care un medic angajat al spitalului făcea parte atât din corpul medical, cât şi din conducerea acestuia, putând, ca membru al CA, să participe la alcătuirea bugetului.

Membrii comisiei au votat şi un amendament prin care a fost devansat până la 1 ianuarie termenul de intrare în vigoare a coplăţii pentru administraţiile publice în cazul investiţiilor pentru spitale.

Comisia nu a întocmit raportul final asupra OUG 48, aşteptând până luni, în preziua şedinţei de plen, eventualele alte amendamente care ar putea fi formulate la actul emis de Guvern. (F.A.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb