Traian Băsescu cere UE să nominalizeze corupţii din România

Iulia Niţescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 martie 2005

CSAT a decis, ieri, declasificarea dosarului "Dunărea"

Principalul subiect al primei şedinţe a Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT) prezidată de Traian Băsescu a fost lupta împotriva corupţiei. Şeful statului a declarat că, în perioada care s-a scurs de la instalarea noii puteri, au fost "decuplate de la sursele bugetare firmele clientelare".

Preşedintele Băsescu a spus că în prezent nu există nici un contract care să vizeze bani publici şi care să fi fost semnat pentru 2005 fără licitaţie sau pentru firme susţinute de anumiţi politicieni: "Deşi legea permite ca Guvernul să aloce în situaţii excepţionale contracte de mari dimensiuni fără licitaţii, decizia a fost ca nici un contract care vizează bani publici să nu mai fie alocat fără licitaţii". Traian Băsescu a menţionat, în acest context, şi măsura prin care au fost blocate conturile firmelor ce au datorii la bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale. Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că există peste 500 de firme care au conturile blocate, subliniind că acest proces va continua pînă cînd, "prin sechestru sau executare silită, bugetul de stat îşi va recupera banii".

Pe de altă parte, Traian Băses-cu a declarat că România nu mai acceptă etichetări generale de ţară coruptă.

Şeful statului a recomandat politicienilor europeni care fac afirmaţii referitoare la nivelul corupţiei din ţara noastră să dea şi numele corupţilor, precizări care ar ajuta autorităţile statului în lupta contra acestora: "România înseamnă 22 de milioane de români şi nu vom accepta ca cineva să spună că România e o ţară coruptă. Cerem responsabilitate din partea celor care fac astfel de acuzaţii şi, pentru a-şi proba responsabilitatea, să nominalizeze la cine se referă cînd vorbesc de corupţie în România.

Numai aşa putem stabili un raport corect între noi, ca autorităţi ale statului român, şi politicieni vest-europeni. România nu este coruptă, avem însă cazuri de corupţie la nivel înalt şi îi rugăm pe acei politicieni care în mod sincer vor să lupte împotriva corupţiei, să ne spună la ce se referă". Declaraţiile preşedintelui Băsescu vin la cîteva zile după ce cîţiva deputaţi conservatori din Parlamentul European au vorbit despre posibilitatea amînării integrării Româ-niei în UE, ca urmare a corup-ţiei generalizate din ţara nostră.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, tot ieri, că dosarul "Dunărea" va fi declasificat. Traian Băsescu a declarat că, la 30 de zile după demararea verificărilor la arhivele întreprinderii de comerţ exterior "Dunărea", autorităţile vor decide şi ce tronsoane din aceste arhive pot fi făcute publice.

Amintim că liderul PUR, Dan Voiculescu, a cerut, luna trecută, preşedintelui Traian Băsescu, desecretizarea dosarului "Dunărea" din arhiva Serviciului de Informaţii Externe. Dan Voiculescu a precizat că demersul său survine repetatelor atacuri apărute în presă, care îi afectează atît imaginea de parlamentar, cît şi cea de lider al unui partid politic.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb