România riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE, a afirmat preşedintele Traian Băsescu în şedinţa de Guvern.
El a vorbit despre corupţia de la nivelul judeţelor, unde a preşedinţii CJ "stăpânesc" judeţul în "familii transpartinice", şi a adăugat că în zilele următoare va apărea un raport care va arăta ceea ce s-a întâmplat în judeţe cu proiectele aprobate din bani europeni. "Cea mai puternică probă o avem în raportul pe care o să-l avem în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe dintre judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii", a spus Băsescu. Preşedintele a pledat astfel pentru reorganizarea administrativă a ţării, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.
• Miniştrii cu puţine investiţii şi fonduri UE atrase trebuie să se gândească dacă rămân în Guvern
Preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor să se gândească dacă mai pot face parte din Guvern după 30 iunie, în cazul în care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează.
El a arătat că modul în care sunt realizate investiţiile finanţate inclusiv din fonduri UE ar trebui să reprezinte principalul reper pentru miniştri în a considera dacă mai pot face parte dintr-un guvern.
"Avem bani de la UE şi de la buget, niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumelor alocate. Nu aveţi nicio justificare, că < nu am putut cheltui banii >, dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavoastră şi care trebuie să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe primul semestru, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet", le-a spus Băsescu miniştrilor.
Şeful statului a adăugat că speră să nu se ajungă la această situaţie, deşi datele actuale privind execuţia investiţiilor "nu este bună".
• Dacă credeţi că administrarea privată a regiilor e simplă declaraţie, vă înşelaţi
Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe miniştri, în şedinţa de Guvern, că vrea să discute cu ei inclusiv problema administării private a companiilor de stat, atenţionându-i că se înşală în cazul în care consideră că afirmaţiile sale anterioare pe această temă au fost simple declaraţii politice. "Vreau să analizăm în ce stadiu este problema managementului privat la regii. Dacă este cineva care îşi face iluzii că până acum au fost simple declaraţii politice, se înşală", le-a spus Băsescu miniştrilor. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat, în luna mai, că un număr de 30-40 de companii cu capital de stat, cele mai mari, vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului.
Preşedintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni, potrivit Mediafax, că îmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că, în cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Ministerul Finanţelor.