TRAIAN BĂSESCU: "Risc major de federalizare a Ucrainei, sub presiunile Rusiei"

V.B.
Internaţional / 13 mai 2014

"Risc major de federalizare a Ucrainei, sub presiunile Rusiei"

Update 20:05 Băsescu: "Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina"

România nu crede că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, care i-a cerut omologului rus, Vladimir Putin, să îşi respecte promisiunea de a retrage trupele de la graniţa de est a Ucrainei.

"Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina. Federaţia Rusă a început să-şi atingă şi cel de-al doilea obiectiv leg de Ucraina: federalizarea, dezmembrarea ţării. Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Toate informaţiile arată că preşedintele Putin nu a spus adevărul când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor Federaţiei Ruse de la front de est a Ucrainei", a explicat Băsescu.

Domnia sa a catalogat menţinerea celor 40 de mii de militari ruşi aproape de estul Ucrainei, plus a altor 25 de mii în Peninsula Crimeea, drept "un formidabil element de presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi un suport extraordinar de puternic care a încurajat separatiştii să organizeze referendumuri la Lugansk şi Doneţk".

În opinia lui Traian Băsescu, al doilea element care pune sub semnul întrebării corectitudinea lui Vladimir Putin este mesajul care descuraja organizarea de referendumuri în estul Ucrainei, pentru independenţă sau alipire la Rusia.

"În realitate, ieri (înainte de a se termina numărarea voturilor), ministrul de Externe Lavrov a salutat rezultatul referendumurilor, ceea ce îl pune pe preşedintele Putin într-o situaţie dificilă, de a se constata că una spune şi alta face", a spus Băsescu.

Liderul de la Bucureşti a opinat că soluţia corectă ar fi ca Ucraina să îşi reobţină garanţii pentru independenţă şi integritate teritorială.

"În momentul de faţă, sub ameninţarea armatei Federaţiei Ruse, este greu să consideri că o ţară atât de importantă, de asemenea dimensiuni, cum este Ucraina, este împinsă către o zonă în care nu mai este stăpână pe întregul său teritoriu. Este un rapt teritorial pe care România îl condamnă: şi anexarea Crimeei, şi ceea ce se pregăteşte în estul Ucrainei", a conchis Băsescu.

---

Update 19:45 Băsescu: "Rusia urmăreşte federalizarea Ucrainei şi împiedicarea prezidenţialelor din 25 mai"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că, în opinia României, Rusia are două priorităţi: federalizarea Ucrainei şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale de pe data de 25 mai.

Domnia sa a precizat că federalizarea a început deja, prin recunoaşterea, de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a referendumurilor separatiste din Lugansk şi Doneţk, în ceea ce Traian Băsescu a calificat drept "o gravă încălcare a Constituţiei Ucrainei".

"Este clar că Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei, pentru a o pune sub control, integral sau parţial. Considerăm că este esenţial pentru guvernul de la Kiev să ia toate măsurile şi să facă toate eforturile, pe cât posibil fără vărsare de sânge, astfel încât alegerile prezidenţiale din 25 mai să se desfăşoare în deplină siguranţă şi corect pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în regiunile Lugansk şi Doneţk", a opinat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că, dacă acest lucru nu se întâmplă, preşedintele ales nu va fi unul legitim pentru toţi cetăţenii Ucrainei, iar un preşedinte la alegerea căruia nu au participat două regiuni (Lugansk şi Doneţk) "aproape are semnificaţia pierderii teritoriale a celor două regiuni".

"Este imperios necesar ca alegerile din 25 mai să se desfăşoare corect şi în deplină siguranţă pe întreg teritoriul Ucrainei", a arătat Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a precizat că nu este punctul de vedere al României că ar trebui să recunoască autoproclamata independenţă a regiunilor Lugansk şi Doneţk, dacă ele nu ar organiza alegeri.

"Propaganda rusă va profita de blocarea alegerilor în două regiuni extrem de importante. România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nici referendumul din Lugansk, nici referendumul din Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai precizat că Ucrainei trebuie să i se facă o ofertă clară, prin semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb, "atât de repede cât se poate, şi să i se dea o perspectivă europeană".

---

Preşedintele Traian Băsescu a transmis astăzi poziţia oficială a ţării noastre, potrivit căreia în Ucraina există un risc major de federalizare, sub presiunile Rusiei, România cerând autorităţilor interimare de la Kiev să respecte drepturile culturale ale minorităţii româneşti din Ucraina.

"România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev şi reprezentanţii minorităţii ruse din estul şi sudul Ucrainei. Această soluţie a fost aplicată şi, urmare a discuţiilor între guvernul central şi reprezentanţii populaţiei de etnie rusă din Harkov, referendumul (de secesiune - n.r.) nu a mai avut loc", a amintit Băsescu.

Domnia sa a subliniat că autorităţile de la Kiev trebuie să continue discuţiile şi în zone ca Lugansk, unde a avut loc un referendum de separare nerecunoscut de comunitatea internaţională.

Potrivit lui Traian Băsescu, România propune ca, în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale privind Ucraina şi modul de stabilizare a ei, separatiştii să nu fie parte a negocierilor, care trebuie să se desfăşoare între Kiev şi propriii cetăţeni, "în responsabilitatea celor două părţi".

"Minoritatea rusă, oricum ar fi reprezentată, nu este reprezentativă pentru Ucraina şi, de aceea, nu trebuie să participe la negocierile internaţionale", a afirmat Băsescu, dând ca exemplu Transnistria, unde separatiştii au fost incluşi în formatul de negociere internaţională, drept care blochează procesul de stabilizare a regiunii.

Liderul de la Bucureşti a subliniat: "În eventualitatea în care, aşa cum s-a reuşit la Harkov, guvernul central (de la Kiev - n.r.) va stabili o anumită linie care să vizeze păstrarea dreptului de a utiliza limba, cultura, presa, menţinerea tradiţiilor, în cazul în care în negocierile cu minoritatea rusă se vor face astfel de angajamente (absolut democratice - şi România le-a făcut), cerem categoric ca de aceleaşi drepturi să se bucure şi minoritatea română din Ucraina".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb