• Analiştii spun că rezultatele, deşi slabe, erau aşteptate
Operatorul de transport al energiei electrice "Transelectrica" (simbol TEL) a raportat un profit net de numai 2,47 milioane de lei în ultimele trei luni, potrivit rezultatelor trimestriale publicate ieri.
Astfel, profitul cumulat pentru primele trei trimestre din acest an este de 11,45 milioane de lei, de 12 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut, când câştigul se ridica la 132,91 milioane lei.
În intervalul ianuarie - septembrie, cifra de afaceri a companiei a fost de 1,79 miliarde de lei, cu 11% mai mică decât cea din perioada similară din 2008, când afacerile se cifrau la 2,01 miliarde de lei.
Veniturile totale ale companiei au scăzut cu 10,71%, de la 2,05 miliarde de lei la 1,83 miliarde lei, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu numai 3,76%, la 1,81 miliarde lei, de la valoarea de 1,88 miliarde de lei consemnată în perioada similară a anului trecut.
Rezultatul net al companiei a fost afectat şi de adâncirea pierderilor financiare de două ori, la 16,21 milioane lei, faţă de pierderile aferente primelor nouă luni din 2008, de 8,8 milioane lei.
De asemenea, profitul operaţional (EBITDA) a coborât cu 36%, de la 356,6 milioane lei, la 226,9 milioane lei.
"Transelectrica a înregistrat o scădere foarte acută a profitului în ultimul trimestru din 2008, din cauza reevaluării datoriilor în valută, care au tras în jos rezultatul financiar, iar acest lucru s-a văzut şi anul acesta", ne-a spus Paul Brendea, şeful departamentului de tranzacţionare de la Prime Transaction, subliniind că efectele crizei economice s-au resimţit asupra companiei prin scăderea cantităţii de energie transportată, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.
"Transelectrica îşi va reevalua creditele în valută şi la finalul acestui an, aşa că este posibil să asistăm chiar şi la pierderi", a mai adăugat acesta.
Conform metodologiei ANRE, pentru a contracara pierderea operaţională din 2009, Agenţia ar trebui să majoreze tariful în 2010, tariful din acest an fiind construit pe un scenariu mult prea optimist, potrivit analiştilor, ANRE estimând o reducere de numai 1,55% a cantităţii de electricitate transportate în 2009, în timp ce aceştia văd o scădere de peste 5%.
Pentru anul 2010, reprezentanţii grupului austriac Erste, principalul acţionar al BCR, estimează o creştere cu 9,3% a cantităţii transportate, faţă de 2009, care, corelată cu o creştere a tarifului la electricitate, ar putea duce la rezultate bune pentru transportatorul de energie la finele anului viitor. De asemenea, potrivit acestora, profitul operaţional ar urma să crească în 2010 cu peste 30%.
Acţiunile "Transelectrica" sunt tranzacţionate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti de la data de 29 august 2006. Compania deţine un capital social de 773,03 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei.
Acţionarul principal al companiei este "Ministerul Economiei şi Finanţelor", care controlează 73,7% din societate, în timp ce "Fondul Proprietatea" deţine o pondere de 13,5% din capitalul social al emitentului.
Valoarea de piaţă a transportatorului de energie este de 864,87 milioane de lei, potrivit cotaţiei de 11,8 lei, stabilită în şedinţa de ieri.