Acţionarii Transelectrica (TEL) sunt convocaţi, în data de 19 august, să aprobe majorarea capitalului social cu o valoare maximă de 20,24 milioane de lei, de la 733,03 milioane de lei la maximum 753,27 milioane de lei, prin emisiunea unui număr maximum de 2,02 milioane de acţiuni oferite spre subscriere la valoarea nominală de 10 lei/titlu, fără primă de emisiune, potrivit unui raport al emitentului transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB),
Din cele 20,24 milioane de lei, suma de 11,88 milioane este reprezentată de valoarea celor 17 terenuri pentru care compania deţine certificate de atestare a dreptului de proprietate, iar restul va reprezenta aport în numerar.
Potrivit convocatorului, perioada în care se vor putea subscrie acţiunile în cadrul exercitării dreptului de preferinţă va fi de o lună de la data stabilită în prospectul ofertei, iar pentru fiecare acţiune deţinută la data de înregistrare un acţionar va putea subscrie 0,027623 acţiuni nou emise. Astfel, la fiecare 100 de acţiuni deţinute, un acţionar are dreptul să subscrie 2,762264 de acţiuni noi. După expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferinţă, toate acţiunile nesubscrise vor fi anulate.
În şedinţa AGEA Transelectrica din 21 decembrie 2018, acţionarii companiei au aprobat de principiu majorarea capitalului social.
În primele trei luni ale acestui an, operatorul sistemului naţional de trans-port al energiei electrice a înregistrat un profit net de 38 milioane de lei, cu 44% mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, la venituri totale de 648 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de perioada similară din 2018. Cheltuielile din exploatare s-au majorat uşor în perioada menţionată, la 605 milioane lei, faţă de 603 milioane lei în T1 din 2018.
În ceea ce priveşte rezultatele financiare ale Transelectrica, preşedintele directoratului TEL, Marius Dănuţ - Caraşol afirma în luna mai: "În condiţiile unor costuri ridicate de CPT (n.r. consum propriu tehnologic) am reuşit să obţinem un profit brut de aproape 40 milioane de lei, să ne îndeplinim programul de mentenanţă şi programul de investiţii în cote de 119%, res-pectiv 95% şi să debutăm coerent în anul 2019".
De la 1 iulie au intrat în vigoare noile tarife aprobate de ANRE pentru serviciile oferite de Transelectrica, care prevăd şi o reducere de 2,5% a tarifului mediu perceput pentru principala activitate, de transport a energiei electrice, la 17,68 lei/MWh, faţă de 18,13 lei/MWh tarif aplicabil la 1 martie.
Transportatorul naţional al energiei electrice are o valoare de piaţă la BVB de circa 1,539 miliarde de lei.