Transgaz a accesat un grant în valoare de 179 de milioane de euro, parte a Mecanismului Conectarea Europei, destinat lucrărilor de pe teritoriul României la gazoductul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), informează Ministerul Energiei.
Proiectul BRUA presupune construirea unui nou coridor de transport gazifer care va tranzita teritoriul României şi va atrage pe piaţa românească şi europeană noi resurse de gaze. Realizarea acestui proiect pe teritoriul Româ-niei va dinamiza sectorul construcţiei de infrastructuri energetice, va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare, arată un comunicat al Ministerului Energiei. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră.
Ministrul energiei Victor Grigorescu, a participat vineri, la Budapesta, la reuniunea Grupului pentru conectarea reţelelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC) şi a participat şi la semnarea documentelor grantului. În cadrul evenimentului, au fost analizate progresele realizate în implementarea şi altor proiecte europene prioritare şi s-au stabilit paşii de urmat pentru atingerea obiectivelor regionale ale Uniunii Energetice.
Ministrul a reconfirmat, alături de omologii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, susţinerea pentru constituirea Coridorului Vertical de gaze naturale, o iniţiativă ce vizează conectarea proiectelor din regiune în vederea creării unui coridor integrat de transport gaze naturale pe direcţia Nord-Sud. SNTGN Transgaz a agreat cu operatorii de transport din Ucraina, Bulgaria şi Grecia aprofundarea cooperării pentru asigurarea unui flux bidirecţional şi neîntrerupt de gaze naturale prin conducta Trans-Balcanică şi a semnat împreună cu operatorii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria o declaraţie privind dezvoltarea viitoare a Coridorului Vertical, arată ministerul.