O delegaţie a "Transgaz" (TGN) a efectuat o vizită în Grecia, acum două săptămâni, pentru a discuta pe tema dezvoltării coridorului vertical de gaze, coridor ce ar urma să lege sistemele de transport gaze naturale din ţara noastră, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia, informează compania, care precizează că discuţiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul acestui coridor.
Potrivit TGN, coridorul va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală.
Precizările TGN vin în contextul în care portalul ekathimerini.com a scris vineri, citând surse apropiate negocierilor, că operatorul din ţara noastră intenţionează să depună o ofertă pentru preluarea unui pachet majoritar de acţiuni la compania DESFA, controlată de statul elen şi care administrează reţeaua de conducte de gaze din Grecia.
"SNTGN Transgaz SA informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că, societatea analizează în permanenţă oportunitatea realizării de înţelegeri de colaborare, parteneriate, contracte sau tranzacţii, în vederea creşterii rolului strategic al sectorului energetic românesc pe piaţa europeană. Ca urmare a articolelor publicate în presa elenă referitoare la preluarea de către Transgaz a pachetului de 66% din acţiunile operatorului de transport gaze naturale din Grecia -DESFA, dorim să vă informăm faptul că, în situaţia în care acţionarul majoritar al companiei, precum şi ceilalţi acţionari, vor decide să analizeze şi să considere strategică participarea sa la procesul de achiziţie acţiuni DESFA, Transgaz va întreprinde toate diligenţele necesare asigurării unei informări transparente, în conformitate cu obligaţiile de raportare prevăzute de legislaţia pieţei de capital", se arată într-un raport al TGN, remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti.
Iniţial, statul elen, care controlează DESFA prin compania de stat DEPA (deţinută în proporţie de 65% de către stat şi 35% de Hellenic Petroleum), a purtat negocieri cu compania azeră Socar pentru vânzarea unei participaţii de 66%, însă acestea au eşuat săptămâna trecută, potrivit News.ro.
DESFA este o subsidiară deţinută în proporţie de 100% de către DEPA.
Potrivit ekathimerini.com, informaţia legată de interesul Transgaz pentru preluarea DESFA a devenit cunoscut la doar câteva ore după termenul limită în discuţiile dintre statul elen şi Socar, ce a pus capăt negocierilor.
În prezent, pe lângă Transgaz, şi compania belgiană Fluxys şi-a manifestat intenţia de a depune o ofertă pentru preluarea DESFA.
DESFA are un rol cheie în viitoarea infrastructură de gazoducte din Balcani pentru că deţine terninalul de gaze naturale lichefiate (LNG) Revythousa şi va lega gazoductele TAP (Trans Adriatic Pipeline), aflat în construcţie, de BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care urmează să fie construit.
"Sursele spun că săptămâna trecută reprezentanţi ai Transgaz au făcut o vizită la coproprietarul DESFA, Hellenic Petroleum, şi la ministrul Energiei, Giorgos Stathakis, şi şi-au manifestat interesul în a cumpăra o participaţie la operatorul reţelei elene de conducte de gaze. Reprezentanţii companiei româneşti au precizat părţii elene că intenţionează să ofere o sumă similară celei oferite de Socar (400 milioane euro), considerând-o rezonabilă şi fezabilă. Ei au adăugat că sunt deja în discuţii cu bănci europene pentru a finanţa investiţia românească în Grecia", a relatat ekathimerini.com.
Dacă tranzacţia va fi încheiată, statul român urnează să controleze unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor în Europa, menite să creeze alternative la gazele ruseşti oferite de Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale.
"Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de interconectare a statelor din centrul şi sud-estul Europei şi susţine implementare aşa-numitului "Coridor Vertical" care să lege sistemele din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia, permiţând transportul gazelor naturale din regiunea caspică şi din alte surse către Europa Centrală, inclusiv gazele lichefiate din terminalul Revythousa", punctează publicaţia elenă.
Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali.
Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din ţara noastră, controlat de Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni.