Acţiunile companiei "Transilvania Construcţii" Cluj (simbol bursier COTR) au ajuns în topul creşterilor la o lună, fiind alimentate de tranzacţiile speculative. În perioada 16 iunie - 16 iulie, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, cu toate că volumele tranzacţionate au fost extrem de reduse, titlurile apreciindu-se cu 13%, până la preţul de 44,4 lei/unitate.
Cu toate astea, cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au înregis-trat o pierdere de 4,95%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 6,18%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a coborât cu 5,79%, ajungând la 442 de puncte.
Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "FON - Fondul Oportunităţi Naţionale", administrat de cei de la Tradeville, au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 1,56% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).
Mai puţin mulţumite au fost persoanele care au preferat să constituie depozite în euro la "Marfin Bank" şi "ATE Bank", "Carpatica" sau "MKB Romextera Bank". Acestea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, câştigând 0,27% din suma investită iniţial.
În schimb, tradiţionaliştii care au fost suficient de inspiraţi să-şi deschidă depozite în lei au înregistrat randamente negative. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, vineri, o pierdere de 0,22% din suma depusă, dacă au fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei la Unicredit Ţiriac Bank.
Moneda naţională a înregistrat în ultima lună deprecieri, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,88%. Moneda euro a atins maxime lunare, trazacţionându-se în prezent la cursul de 4,27 lei/euro.
Metalul galben a continuat să se ieftinească, în condiţiile în care cererea a stagnat, preţul aurului depăşind uşor 126 de lei/gram, potrivit datelor afişate, ieri, de BNR.
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.