Ministerul Transporturilor va cheltui 30 milioane euro pentru dezvoltarea terminalelor intermodale care vizează conexiunea diferitelor mijloace de transport pentru marfă şi peste 350 milioane euro pentru sectorul naval, finanţarea urmând a fi asigurată prin fondurile europene în perioada 2007-2013.
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor (MT) au declarat că pentru dezvoltarea terminalelor intermodale şi pentru sectorul naval vor elaborate proiecte, astfel încât să poată fi obţinute fondurile necesare prin Programul Operaţional Sectorial pentru Transport (POS-T).
Astfel, din fondurile structurale se vor aloca 201,32 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii navale pe Dunăre, printre proiectele potenţiale numărându-se îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre şi lucrările la Canalul Sulina. De asemenea, prin Programul Operaţional Sectorial se vor aloca 157,93 milioane euro pentru modernizarea şi dezvoltarea porturilor maritime şi fluviale. Pe lista proiectelor potenţiale se află cele legate de accesul feroviar în Portul Constanţa, realizarea podului rutier Dunăre - Marea Neagră, extinderea Digului Sud şi modernizarea porturilor de pe Dunăre.
Pentru dezvoltarea terminalelor intermodale care vizează circulaţia mărfurilor prin folosirea mai multor tipuri de mijloace de transport, respectiv feroviar, aerian, maritim şi rutier se vor aloca 30 milioane euro din fondurile europene.
Din estimările MT, în 2007 se vor aloca numai 100 milioane euro, bani care vor fi folosiţi pentru anumite proiecte rutiere şi pentru pregătirea studiilor de fezabilitate, proiectelor de execuţie sau a licitaţiilor. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că aceste proiecte nu sunt definitive, lista putând fi modificată în cazul în care există alte obiective de infrastructură al căror grad de pregătire este corespunzător, mai exact au studiile de fezabilitate, proiectele de execuţie sau documentaţia de licitaţie pregătite.
În cadrul POS-ului Transporturi, beneficiarii banilor europeni vor fi Compania de Autostrăzi, CFR, CFR Călători, administraţiile aeroportuare şi cele ale sporturilor. Astfel, pentru transporturi se vor aloca aproximativ 5,7 miliarde euro din care 4,56 miliarde euro bani de la Uniunea Europeană, restul reprezentând contribuţia României. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 60% va fi folosită pentru axa prioritară 1, care vizează dezvoltarea unui sistem de transport legat de reţelele de drumuri şi autostrăzi ale Uniunii Europene. De asemenea, 34% din fonduri vor fi destinate modernizării şi dezvoltării infrastructurii naţionale, aici fiind incluse şi proiectele pentru modernizarea aeroporturilor.