Tranzacţia Romgaz - Exxonmobil pentru gazele din Marea Neagră, blocată temporar

S.B.
Miscellanea / 7 ianuarie 2022

Tranzacţia Romgaz - Exxonmobil pentru gazele din Marea Neagră, blocată temporar

Tranzacţia dintre compania cu capital de stat Romgaz şi Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licenţa de operare în Marea Neagră e deţinută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas şi nu în România, potrivit Economedia.

În acest moment, cele două părţi caută o soluţie pentru accelerarea tranzacţiei în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participaţiei americanilor de la ExxonMobil în proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

Tranzacţia în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acţionarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 şi piaţa se aştepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat şi contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziţie.

Un efect al acestei întârzieri este şi tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul aşteaptă încheierea tranzacţiei Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esenţială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorţiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participaţia Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mi se pare mie sau este aceeași situație juridică ca la Nord Stream 2. Aș fi curios si cu privire la cheltuielule reale făcute de ExxonMobil. Pare o vanzare speculativă. Nici eforturile OMV nu par mai breze. Este mai curand un tribut plătit unei Stăpaniri rămase in umbră. Ca si Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb