Mulţi dintre noi consumă vinul pe post de medicament, unii chiar la sfatul medicului. Specialiştii spun că vinul consumat la mesele importante şi în cantitate moderată îmbunătăţeşte apetitul, creşte secreţiile digestive cu stimularea motilităţii gastrice şi, astfel, ajută la o digestie mai bună a principiilor alimentare ingerate. Pe lângă această acţiune, la nivel psihic, vinul, prin culoare, parfum, aromă şi savoare transmite reacţii pozitive, stimulând producerea de endorfine (substanţe benefice) la nivelul creierului. "Endorfinele secretate produc o scădere a tensiunii sistemului nervos central, cu instalarea stării de calm, linişte şi tendinţa spre veselie. Aceste reacţii ajută organismul să se lupte mai eficient în perioadele de suprasolicitare psihică şi fizică", susţin sursele citate. Toate aceste lucruri se întâmplă, însă, numai la consumul moderat de vin. Orice exagerare poate da mai multe efecte nocive, până la destabilizarea organismului.
În acelaşi timp, consumul vinului în doză moderată şi recomandată de medici are efecte benefice din punct de vedere fiziologic, nutriţional şi farmacologic. În urma numeroaselor studii realizate, s-a constatat că vinul are un efect uşor sedativ, anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic, stimulant pentru creşterea colesterolului bun (HDL), combaterea eliminării vitaminei C, sinteza şi menţinerea colagenului în pereţii arterelor şi venelor, menţinând elasticitatea, permeabilitatea, tonicitatea şi rezistenţa acestora. Cercetătorii americani din industria farmaceutică au reuşit să extragă anumite componente binefăcătoare din vin şi să le transpună în medicamente, principala componentă extrasă fiind resveratrolul.