Trei atentate teroriste pe trei continente

Marius Constantin
Internaţional / 27 iunie 2015

Trei atentate teroriste pe trei continente

Actualizare 12:48 Zi de doliu în Kuweit după atentatul sinucigaş

Funeralii naţionale vor fi organizate sâmbătă în Kuweit, pentru cele 26 de persoane ucise vineri într-un atentat sinucigaş îndreptat împotriva unei moschei şiite, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), informează AFP.

Ministerul de Interne kuweitian a precizat, într-un comunicat, că 26 de persoane au fost ucise şi 227 au fost rănite în atac, unul dintre cele mai sângeroase care au avut vreodată loc în acest emirat petrolier şi primul care a vizat o moschee. Bilanţul precedent anunţa 27 de morţi, însă luând în considerare atacatorul.

Teroristul kamikaze a luat drept ţintă moscheea Al-Imam Al-Sadeq din capitala Kuweit, în timpul rugăciunii săptămânale care avea loc acolo, în a doua vineri din luna sacră a Ramadanului.

Guvernul kuweitian a declarat ziua de sâmbătă zi de doliu naţional şi a plasat forţele de securitate în stare de alertă.

Autoritatea moscheilor din Kuweit a anunţat, într-un comunicat, că "martirii" vor fi înhumaţi în cimitirul şiit din vestul capitalei, în jurul orei locale 16.00 (13.00 GMT). Ea a adăugat că populaţia va putea să prezinte condoleanţe timp de trei zile, începând de sâmbătă, în Marea Moschee, cel mai mare loc de cult sunit din această ţară, gest de solidaritate cu comunitatea şiită care reprezintă o treime din populaţia Kuweitului.

---

Actualizare 12:37 ONU condamnă atentatele teroriste din Franţa, Kuweit şi Tunisia

Secretarul general şi Consiliul de Securitate al ONU au condamnat cu fermitate vineri atacurile comise în aceeaşi zi în Franţa, Tunisia şi Kuweit şi au cerut ca autorii acestora să fie deferiţi justiţiei, scrie AFP.

Ban Ki-moon a condamnat "în termenii cei mai fermi atacurile teroriste din Tunisia, Kuweit şi Franţa", potrivit unui comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt.

"Cei vinovaţi de aceste îngrozitoare acte de violenţă trebuie să fie aduşi rapid în faţa justiţiei", a adăugat el.

Ban Ki-moon a promis că aceste "atacuri înfiorătoare" nu vor reuşi să slăbească hotărârea comunităţii internaţionale de a combate violenţa, ci vor întări angajamentul de a-i învinge "pe cei implicaţi în crime, distrugeri şi anihilarea culturii şi dezvoltării umane".

De asemenea, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au condamnat în unanimitate atacurile, comise în a doua vineri a lunii ramadanului, sfântă pentru musulmani.

Ei au subliniat într-o declaraţie "necesitatea de a-i prezenta în faţa justiţiei pe autorii acestor acte reprobabile de terorism".

---

Actualizare 12:09 Organizaţia extremistă Stat Islamic a revendicat atentatele din staţiunea tunisiană Sousse

Organizaţia extremistă sunnită Stat Islamic a revendicat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă atacurile teroriste comise vineri la două hoteluri de pe litoralul tunisian şi soldate cu 39 de morţi, relatează Reuters, în pagina electronică.

Organizaţia extremistă Stat Islamic a revendicat atacurile pe Twitter, anunţând că autorul, Abou Yihya Al-Kairouni, "şi-a atins ţinta, Hotelul Imperial, în pofida măsurilor de securitate".

---

Trei atentate teroriste au avut loc, ieri, la o diferenţă de trei ore, în Franţa, Kuweit şi Tunisia, provocând moartea a zeci de persoane.

Primul atentat a avut loc în Lyon, Franţa, la ora locală 10:00, într-o uzină. Presupusul autor al atentatului a intrat în uzină cu un drapel islamist în mână şi a detonat mai multe recipiente cu gaz. Poliţiştii au găsit un corp decapitat în apropiere de locul atentatului.

Capul victimei a fost găsit agăţat de gardul uzinei ce aparţine grupului american Air Products, alături de două drapele islamiste.

Yassin Sali, un şofer de 35 de ani de la o firmă de distribuţie din apropiere de Saint-Priest, a fost identificat drept suspect.

Al doilea atac a avut loc la o moschee şiită din capitala Kuweitului, la aproximativ o oră după incidentul din Franţa. În urma atentatului cu bombă au murit 25 de persoane, iar alte 202 au fost rănite. La scurt timp, atentatul antişiit a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Explozia a avut loc în timpul rugăciunii de la Moscheea Sadiq Imam din Al-Sawaber, iar, potrivit unor martori, în clădire se aflau 2.000 de persoane în timpul exploziei.

Al treilea atac a avut loc în apropiere de Hotelul Imperial Marhaba şi de Hotelul Bellevue Park, la nord de oraşul Sousse, din Tunia.

La circa ora locală 12, cel puţin un bărbat înarmat a tras în turiştii aflaţi pe plajă, provocând moartea a 28 de persoane. Printre cei ucişi se numără cetăţeni britanici, germani, tunisieni şi belgieni. De asemenea, 36 de persoane au fost rănite.

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, consideră că aceste atacuri trebuie să conducă la întărirea eforturilor pentru prevenirea şi eliminarea terorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb