Trei spitale, două diagnostice, o reţetă plătită de pomană

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 5 mai 2009

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, duminică, 3 mai, că ţara noastră este pregătită să facă faţă unei eventuale epidemii de gripă.

Oficialul a subliniat că gripa porcină este extrem de periculoasă şi a avertizat că nu există ţară care să fie la adăpost de noua gripă.

Autorităţile au recomandat cetăţenilor măsurile elementare de igienă şi să se prezinte, de urgenţă, la doctor în situaţia in care prezintă simptome de gripă.

Prezentăm în continuare cazul unui cetăţean suspect de gripă care a urmat sfatul autorităţilor.

Lucian se simţea rău: dureri de cap şi abdominale, febră şi stări de vomă. Prezenta toate simptomele gripei. Era duminică, 3 mai.

Alarmat de isteria gripei porcine, s-a dus la unul din spitale Capitalei.

În cursul orei 22.00, Lucian s-a urcat într-un autobuz până la urgenţe, la Spitalul Universitar.

A aşteptat două ore pe holurile spitalului: "Sala de aşteptare era plină. Oamenii tuşeau, aveau febră. Era seară, dar sala era . După ora 23.00 a venit şi rândul meu. Am intrat în cabinet. Nu cred că am stat mai mult de cinci minute. Doctorul mi-a spus că am o răceală uşoară şi o posibilă infecţie la plămâni. Diagnosticul mi s-a părut superficial. Am cerut o trimitere către un alt spital. Am primit o reţetă de medicamente şi o trimitere pentru spitalul Colentina".

Lucian ne-a povestit: "Mă simţeam rău. Am solicitat o ambulanţă, orice altceva, care ar putea să mă ducă la alt spital. Am fost refuzat politicos...".

A avut noroc şi a găsit un taxi.

În jurul orei 00.30, în miez de noapte, Lucian a ajuns la celălalt spital: "La Colentina am fost pur şi simplu şocat. Mi s-a spus că nu sunt doctori pentru secţia de Boli Infecţioase şi mi s-a recomandat să merg la Matei Balş".

Cu reţeta şi trimiterea primită de la Spitalul Universitar, Lucian s-a îndreptat către prima farmacie pe care a întâlnit-o: "Farmacista mi-a spus că este o tâmpenie să mi se elibereze o reţetă, atâta vreme cât am şi o trimitere pentru un alt control. În fine, am cumpărat medicamentele şi am plecat spre Matei Balş. Reţeta m-a costat aproape 80 de lei".

Bazac: "Am dispus blocarea distribuţiei de antivirale specifice în farmacii pentru a preîntâmpina automedicaţia preventivă. Doresc să subliniez faptul că antiviralele luate preventiv nu opresc instalarea bolii. Aceste medicamente pot fi eficiente numai în cazul îmbolnăvirii efective şi numai sub o administrare controlată de către medici".

Odată ajuns la cel de-al treilea spital, a aşteptat, din nou, aproximativ o oră, până ce a fost primit la consultaţii: "Aici am fost supus unui control amănunţit. Mi s-a pus diagnosticul de enterocolită acută (n.r. afecţiune a tractului digestiv determinată de infecţii diverse, cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziţi). Într-o singură noapte, am fost la trei spitale. M-am ales cu două diagnosticuri. Pe unul din ele am dat 80 de lei..."

China şi Mexicul au probleme diplomatice pentru că 30 de mexicani sunt ţinuţi în carantină într-un hotel chinezesc.

România are o populaţie de 60 de ori mai mică decât China. Oare noi de ce ne permitem să lăsăm un suspect de gripă să se plimbe prin mijloacele de transport în comun, între spitale. Suntem mai nepăsători cu viaţa populaţiei decât chinezii?

Lucian C. are 21 de ani şi este student, în Capitală, la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Bazac: "Am dispus blocarea distribuţiei de antivirale specifice în farmacii pentru a preîntâmpina automedicaţia preventivă. Doresc să subliniez faptul că antiviralele luate preventiv nu opresc instalarea bolii. Aceste medicamente pot fi eficiente numai în cazul îmbolnăvirii efective şi numai sub o administrare controlată de către medici".

Bazac: "Virusul se transmite de la om la om, prin picăturile de salivă sau secreţii nazale, răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Virusul se mai poate transmite şi prin atingerea unor obiecte sau suprafeţe contamintate cu aceste picături, după ce mâinile nespălate sunt duse la nas şi/sau la gură".

Bazac: "Când cineva tuşeşte sau strănută trebuie să-şi acopere gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă. După utilizare, aceasta trebuie aruncată la gunoi. Totodată, trebuie evitate contactul cu persoanele bolnave, aglomeraţiile şi mulţimile".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SUNT UN CETATEAN AL ACESTEI TARI, SUNT UN CETATEAN CARE PLATESC TAXE, SUNT UN CETATEAN CARE PLATESTE ASIGURAREA MEDICALA DECI SUNT UN CETATEAN CARE SUNT INDREPTATIT SA FIU TRATAT CU RESPECT SI CU GRIJA CUVENITA...DE FAPT CE SE INTAMPLA IN ROMANIA ? SUNTEM BATJOCORITI, JICNITI, FURATI PE FATA, TRATATI CU IGNORANTA PE BANII NOSTRII, PE BANII MUNCITI DE NOI DOMNII DOCTORI, ASISTENTE ISI IAU SALARIILE...FAPTUL CA ACESTEA SUNT MICI NU ESTE VINA CETATEANULUI A PACIENTULUI IN SPETA SI NIMENI NU ARE DREPTUL SA-SI BATA JOC DE ACESTA. DECI TREBUIE TRATAT CU RESPECT! NE-AM SATURAT DE MIZERIA DIN ACEASTA TARA DE EDUCATIA PROASTA SI LIPSA DE RESPECT. PLATESC LUNAR 300 RON PENTRU ASIGURARI MEDICALE SI ...CU CE MA ALEG? CU IGNORANTA MEDICILOR SI OBLIGATIA DE A PLATI SPAGA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb