Treichl, "Erste": Totul pentru evitarea listării BCR!

RAMONA UNGUREANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2011

Treichl, "Erste": Totul pentru evitarea listării BCR!

Obligativitatea listării celei mai mari bănci autohtone la Bursa de Valori Bucureşti, trecută în contractul de privatizare al BCR, agită spiritele acţionarilor, atât la Viena, cât şi la Bucureşti, cu doar câteva luni înainte ca acordul pentru amânarea cotării să expire.

Andreas Treichl, preşedintele executiv al Grupului Erste, care deţine 69,4% din BCR, a declarat, vineri, la Viena, că va face tot ce îi stă în putinţă ca să evite listarea BCR, motivând că o astfel de operaţiune nu este necesară.

Dacă, totuşi, listarea va avea loc, domnul Treichl a declarat că va fi foarte nervos.

"Pentru mine este o ches­tiune închisă. Este dorinţa mea clară să conving pe toată lumea care este implicată că listarea BCR nu este necesară. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR (... )Dacă se va întâmpla, voi fi foarte nervos ", a declarat oficialul austriac, citat de Mediafax.

Nervozitatea cu care "ameninţă" domnul Treichl este cel puţin surprinzătoare, având în vedere că ea ar fi provocată de îndeplinirea condiţiei de listare a băncii la bursă, prevăzută în contractul de privatizare al BCR, semnat în 2006.

Că respectarea unui contract ar putea să-l enerveze pe preşedintele executiv al unei bănci cu renume naşte suficiente semne de întrebare şi contrastează cu emoţiile afişate de oficialii "Erste" la finele competiţiei pentru cumpărarea BCR, când se declarau "absolut încântaţi că au intrat pe piaţa românească".

"Suntem absolut încântaţi că am intrat pe piaţa bancară din România. Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care ne-am asumat -o prin cumpărarea pachetului majoritar la BCR. Banca intră, astfel, în universul Erste Bank din Europa şi va duce, totodată, România în Europa", declara Manfred Vimmer, directorul pentru relaţii internaţionale şi dezvoltare la banca austriacă Erste", în decembrie 2005.

Andreas Treichl a precizat, vineri, la Viena, că, dacă va fi "forţată", atunci listarea BCR se va produce, dar nu va fi în beneficiul Grupului, "lucru care-l va face foarte nefericit".

"Noi nu avem o structură complicată a acţionariatului, iar calitatea grupului va fi afectată dacă BCR va fi listată", a afirmat Treichl, citat de Mediafax.

Domnia sa nu a precizat însă în ce fel ar putea listarea BCR să afecteze calitatea Grupului Erste, în condiţiile în care, în 2006, BCR părea să fie cea mai valoroasă participaţie din portofoliul Erste, dacă luăm în considerare suma de 3,75 miliarde de euro plătită de Erste pentru 61,88% din acţiunile BCR. Erste a dat 7,65 euro pentru o acţiune BCR, de mai mult de cinci ori valoarea contabilă a unei acţiuni, potrivit unui raport al casei de brokeraj "Prime Transaction", din 2005.

Pentru comparaţie, toate achiziţiile de până atunci operate de Erste în Europa de Est - în Cehia, Slovacia, Croaţia, Ungaria şi Serbia - se ridicau, la un loc, la 2,5 miliarde de euro.

Ca să poată să facă rost de toţi banii necesari ca să cumpere BCR, Erste a fost nevoită să facă apel, în 2006, la piaţa de capital, încercând să strîngă 2,4 miliarde euro printr-o emisiune de acţiuni, după ce agenţia de rating Moody"s i-a plasat sub observaţie ("cu perspective negative") puterea financiară, din cauza achiziţiei BCR.

SIF Moldova anunţă că urmează să convoace AGA

Declaraţiile şefului "Erste" vin la câteva zile după ce mai multe fonduri de investiţii au solicitat Adunări Generale la SIF-uri ca să împuternicească administratorii să ceară, la rândul lor, convocarea unei Adunări Generale la BCR, la care să se supună la vot listarea băncii. SIF-urile deţin, împreună, circa 30% din acţiunile BCR.

SIF "Moldova" (SIF2) a anunţat, vineri, prima, că va da curs solicitării acţionarilor, urmând să convoace o Adunare Generală în termenul legal de 30 de zile. Decizia SIF2 pune, implicit, presiune şi asupra celorlaltor SIF-uri să îi urmeze "exemplul".

Declaraţiile oficialului austriac au fost primite cu răceală la Bucureşti, deşi Treichl a încercat să îşi îndulcească oarecum poziţia, menţionând că negocierile "prieteneşti" cu SIF-urile continuă, dar că nu poate estima care va fi rezultatul.

"Este prematur să spunem că listarea BCR este un subiect închis, având în vedere că ne aflăm sub incidenţa unor prevederi contractuale", ne-a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2, în dezacord cu poziţia adoptată de Andreas Treichl.

"Declaraţiile vin într-un moment deloc prielnic pentru că nu mai este mult până la expirarea acordului de amânare a listării semnat în 2009 şi am luat act de solicitările acţionarilor de convocare a AGA pentru iniţierea demersurilor de listare ale băncii", a mai spus preşedintele SIF2.

Oficialii BCR au transmis mai multe semnale privind listarea BCR, în ultimele luni, însă niciunul atât de tranşant precum cel transmis, vineri, de şeful "Erste". Domnique Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, a declarat, în mai, anul acesta, că nu există un calendar pentru listarea băncii, după ce anterior, afirmase că lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti nu este suficient de lichidă pentru ca acţiunile BCR să fie evaluate la valoarea corectă.

"Iată că declaraţiile domnului Treichl confirmă ce a spus domnul Bruynseels privitor la inexistenţa calendarului de listare", a mai spus Costel Ceocea, adăugând: "Normal că n-am fi interesaţi să forţăm alternativa listării dacă nu ar fi benefică interesului nostru. Nu este problema noastră dacă listarea BCR nu o să se reflecte bine în contabilitatea EBS, considerăm că va avea un impact pozitiv asupra valorii activelor noastre".

Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, care administrează SIF "Muntenia" a precizat că între SIF-uri şi Erste există discuţii privind BCR, dar că este prea mult să catalogăm aceste discuţii drept "negocieri".

"Discuţii de principiu au mai fost, dar nu negocieri", a precizat Petre Pavel Szel. Domnia sa a adăugat că nu doreşte să facă alte declaraţii până când nu discută cu colegii săi.

SIF-urile şi Erste au încheiat, în toamna lui 2009, când era programată listarea BCR, un acord de amânare cu încă doi ani. Preşedinţii SIF-urilor au fost însă discreţi în privinţa clauzelor acestui acord, invocând caracterul confidenţial al oricărui contract încheiat între două părţi. Reticenţa SIF-urilor de a discuta despre prevederile acordului şi declaraţiile vehemente ale conducerii BCR şi Erste privind listarea BCR, precum inexistenţa unui calendar de cotare, i-au făcut pe unii acţionari ai SIF-urilor să se întrebe asupra conţinutului acestui acord.

Preşedintele SAI "Muntenia" consideră, însă, că aceste clauze ar trebui să rămână confidenţiale: "De ce trebuie să ştiţi ce scrie în acord, de vreme ce este confidenţial pentru că aşa au convenit părţile...Nu este nimic ilegal în acel acord. Noi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să rezolvăm problema BCR în cel mai bun mod pentru acţionari".

AIPC: Investitorii în SIF-uri vor fi prejudiciaţi dacă BCR nu va fi listată

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că investitorii care au cumpărat acţiuni la SIF-uri vor fi prejudiciaţi dacă BCR nu va fi listată chiar şi după doi ani de amânare.

"SIF-urile au spus de nenumarate ori că piaţa de capital din România trebuie susţinută pentru a se dezvolta, însă dacă nu vor insista pentru listarea BCR, considerăm că investitorii nu vor mai avea încredere în ele şi acest lucru se va vedea, dacă nu se vede deja, în preţurile de pe bursă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Reprezentanţii AIPC s-au declarat surprinşi de declaraţiile lui Andreas Treichl, CEO Erste Bank de vineri, cum că va face tot posibilul pentru evitarea listării BCR şi că imaginea Erste ar fi afectată prin listarea subsidiarelor".

AIPC susţine că domnul Treichl ar fi trebuit să fie îngrijorat de aceste lucruri atunci când Erste a semnat contractul de privatizare al BCR.

Conform articolului 13, litera h, a Contractului de Privatizare, listarea la BVB este "o stipulaţie în favoarea acţionarilor minoritari (stipulaţie pentru altul) şi va putea fi pusă în execuţie direct de oricare sau de toţi acţionarii minoritari ai băncii (inclusiv SIF-urile), împotriva cumpărătorului", reamintesc reprezentanţii AIPC. (Ş.C.)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. BCR a fost in exclusivitate a Romaniei. Asa ne trebuie daca am decizis sa vinem. Dar nici a merge la Bursa nu mi se pare ceva profitant. Asa ca il inteleg in final pe Treichl. Poate la alte vremuri si alta conducere!!!

    1. acum d-l Treichl o intoarce si ameninta ca se enerveaza..Cine se crede?Cand s-a facut contractul era numai lapte si miere si promitea ca va respecta termenii si conditiile..De cand un presedinte la un grup asa renumit isi permite asemenea afirmatii in presa?Ba sa se listeze sa-si cumpere cumpere romanii o parte inapoi la una dintre cele mai bune banci romanesti

    Petre Pavel Szel este cel putin ciudat cand spune "De ce trebuie să ştiţi ce scrie în acord, de vreme ce este confidenţial pentru că aşa au convenit părţile...".

    In curand va veni sa intrebe actionarii daca vor sa fie listata BCR. Actionarii vor vota pt listare si apoi vom afla ca trebuie ca Erste si sif-urile sa aleaga un consultant pt listare, ceea ce in starea de nervozitate/suparare a lui Treichl s-ar putea sa dureze cativa ani, sau cine stie ce alta conditie e prevazuta in acordul de amanare a listarii care nestiuta va crea sperante desarte si posibilitati pt initiati sa manipuleze piata.

    1.  

    Daca Imperialistii austrieci nu sunt de acord cu respectarea unui contract atunci sa ofere ei solutii pt ca actionarii minoritari sa nu ramana captivi.De exemplu ar fi normal sa se faca un schimb de actiuni BCR contra Erste intr-un raport de 1 EBS=6 BCR.Atata macar.

    1. Ai calculat si ce procent din Erste ar detine sif-urile dupa schimb? (Asta considerand ca Erste ar detine destule actiuni proprii pe care sa le dea la schimb)

      Tu porti de grija bag seama lui Erste.Daca cumva esti la curent cat de cat cu piata de capital ai fi stiut ca raportul de 1/6 a fost propus de austrieci cand s-a vandut BCR.mai informeaza-te un pic inainte sa te dai pretios.

      Nu le port grija dar trebuie sa fii naiv sa crezi ca austriecii vor accepta ca grupul sif-urilor sa fie al doilea mare actionar la Erste

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb