Tribunalul Bucureşti a acceptat aplicabilitatea pe toate contractele, în procesul ANPC - OTP Bank

E.D.
Bănci-Asigurări / 21 mai 2015

Tribunalul Bucureşti, care judecă procesul colectiv dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi OTP Bank, a acceptat şi subliniat caracterul "ergo omnes", respectiv cu aplicabilitate pentru toate contractele de credit ale băncii respective, potrivit unuia dintre liderii asociaţiilor de clienţi bancari, George Ştirbulescu.

ANPC a cerut instanţei, pe 1 octombrie 2013, să elimine din contracte clauza de dobândă şi să oblige OTP Bank să le restituie clienţilor sumele încasate abuziv. Acţiunea a pornit de la cinci reclamaţii ale consumatorilor către ANPC, pe baza cărora instituţia a întocmit un procesul-verbal şi a dat în judecată OTP Bank.

Potrivit paginadebanci.ro, care îl citează pe Ştirbulescu, dintre cele 4 puncte principale ale cererii de chemare în judecată a ANPC, au fost admise în principiu primele 3 capete de cerere, cele referitoare la dobânda creditului. Cel de al patrulea capăt de cerere, referitor la returnarea sumelor, a fost respins de instanţă.

De asemenea, a fost acceptată în principiu cererea de intervenţie accesorie a Asociaţiei Parakletos şi a fost acceptată în parte cererea de intervenţie accesorie depusă de Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România (ACCBAR), în sensul că au fost respinse referirile privitoare la comisionul de acordare, marja creditului şi indicele LIBOR, precum şi returnarea sumelor către clienţi.

Asociaţia Parakletos şi ACCBAR au anunţat, la începutul lunii aprolie, că au depus cereri de intervenţie în procesul colectiv (class action) privind clauze abuzive dintre ANPC şi OTP Bank.

Celelalte cereri de intervenţie au fost respinse sau retrase de iniţiatori.

Judecarea pe fond a fost amânată pentru 17 iunie 2015, pentru a permite părţilor să se apere în ceea ce priveşte punctele admise şi respinse din cererile de intervenţie.

OTP Bank a refuzat, până acum, să poarte orice fel de discuţii cu reprezentanţii clienţilor, în ciuda apelurilor repetate la dialog. "Prin această atitudine, OTP Bank dovedeşte dispreţ nu doar faţă de consumatori, ci şi faţă de recomandările autorităţilor care reglementează şi supraveghează sistemul bancar. Însă noi nu renunţăm nici în această fază, avem pregătit si pasul următor, pe care îl vom demara săptămâna viitoare", se arăta într-un comunicat al AURSF.

Clienţii acuză OTP Bank că a vândut unor vehicule financiare din Ungaria şi Olanda creditele lor, inclusiv cele aflate cu plăţile la zi, operaţiune considerată ilegală atât de avocaţi, cât şi de reprezentanţii BNR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si daca e considerata ilegala de BNR, BNR ce a pazit? ce a facut? ce a zis?

    NIMIC 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb