Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis astăzi să amâne pentru data de 28 aprilie decizia privind contopirea pedepselor date fostului premier Adrian Năstase în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", potrivit surselor din presă.
Anterior, pe 3 martie, aceeaşi instanţă amânase pentru 31 martie contopirea pedepselor, pentru că motivarea în dosarul "Zambaccian" nu era redactată.
Cererea lui Năstase va fi judecată atât prin prisma noilor acte normative, cât şi luând în considerare vechile coduri, astfel că există riscul ca fostul prim-ministru să primească un spor de pedeapsă.
Adrian Năstase ispăşeşte acum, la Penitenciarul Jilava, în regim semideschis, pedeapsa de patru ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul "Zambaccian". Totuşi, potrivit noului Cod penal, la contopire, nu va mai fi executată doar pedeapsa cea mai mare. Noul cod prevede, ca spor obligatoriu de pedeapsă, o treime din pedeapsa neexecutată. Astfel, fostul premier ar putea obţine un spor de 5 ani de închisoare.
Pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a condamnat, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia domniei sale, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu (fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii) la patru ani cu executare.
Adrian Năstase a fost acuzat că, în perioada 2002-2004, în calitate de prim-ministru, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630 mii euro, constând în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din Cornu şi din Bucureşti.
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". Fostul premier a fost încarcerat pe 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea de eliberare condiţionată.
Pe 13 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost exclus din Baroul Bucureşti.
În dosarul "Trofeul Calităţii", Adrian Năstase a fost acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că, în 2004, prim-ministru fiind, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania electorală a domniei sale, prin iniţierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calităţii în construcţii" a fost organizată de ISC, iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane euro) ar fi ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a fostului premier, au mai arătat procurorii DNA.