Tribunalul Constanţa a decis, vineri, că Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.
"Tribunalul Constanţa a fost de acord cu poziţia Rompetrol Rafinare, conform căreia, în 30 septembrie 2010, s-a stins creanţa statului român rezultând din convenţia de emisiune încheiată la 5 decembrie 2003 între Rompetrol Rafinare şi statul român", au afirmat sursele.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat.
Statul a contestat anul trecut în instanţă decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate.
Totodată, la sfârşitul lunii iunie 2010, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat să fie utilizate pentru plata unei părţi a datoriei către stat. În urma operaţiunii au fost subscrise acţiuni de 329,49 milioane lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a contestat în instanţă decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut în instanţă de două ori, respectiv în lunile august şi noiembrie 2010.
"Cererea formulată de stat, privind anularea hotărârilor AGA prin care Rompetrol Rafinare a decis răs-cumpararea unei părţi a obligaţiunilor şi majorarea capitalului social al Rompetrol prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scadenţei, a fost respinsă", au precizat sursele.
Rompetrol este reprezentat în acest litigiu de casele de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii şi de Nes-tor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 1,47 miliarde de lei la Bursa de Valori Bucureşti.