Trump ameninţă că va "devasta economic" Turcia

P.E.
Internaţional / 14 ianuarie 2019

Donald Trump (Sursa foto: Twitter)

Donald Trump (Sursa foto: Twitter)

Actualizare : Turcia îi transmite lui Trump că nu poate avea ca aliaţi "terorişti"

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a răspuns pe Twitter preşedintelui american Donald Trump care ameninţase Turcia cu o "devastare economică" dacă va ataca militarii kurzi. Kalin a afirmat că SUA nu poate avea ca aliaţi "terorişti" şi că Turcia se aşteaptă ca SUA să îşi onoreze parteneriatele strategice.

Adresându-se lui Trump, Kalin a scris: "Este o greşeală fatală să echivalezi kurzii sirieni cu PKK-ul, care se află pe lista Statelor Unite de grupări teroriste precum şi cu ramura sa siriană, YPG. Turcia luptă împotriva teroriştilor, nu a kurzilor. Vom proteja kurzii şi sirienii de toate ameninţările teroriste".

Turcia consideră YPG ca făcând parte din Partidul Poporului din Kurdistan (PKK), care s-a luptat pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei în ultimii 30 de ani şi care este văzută de Ankara ca fiind o grupare teroristă.

Erdogan doreşte să îi oprească pe kurzi din a-şi consolida controlul în teritoriul sirian pentru a evita astfel formarea unei regiuni autonome la graniţă.

Kalin a continuat: "Domnule Trump, teroriştii nu vă pot fi parteneri şi aliaţi. Turcia se aşteaptă ca Staele Unite să onoreze parteneriatul nostru strategic şi nu doreşte ca acesta să fie umbrit de propaganda teroristă. Nu există nicio diferenţă între DAESH (ISIS), PKK, PYD şi YPG. Vom continua să luptăm împotriva tuturor acestor grupări".

-----

Preşedintele american Donald Trump a avertizat că va "devasta economic Turcia" dacă armata turcă va ataca militarii kurzi aliaţi ai SUA, scrie Politico.

"Începem retragerea din Siria care trebuia să aibă loc demult în timp ce atacăm puternic şi din mai multe direcţii teritoriul califatului ISIS care a mai rămas", a scris Trump pe Twitter.

"Vom ataca din nou dintr-o bază care există deja dacă se va reforma. Vom devasta economic Turcia dacă vor ataca kurzii. Vom crea o zonă de siguranţă de 20 de mile...", a adăugat preşedintele american.

Trump a precizat: "De asemenea, nu vreau ca militanţii kurzi să provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii de termen lung a SUA de a distruge ISIS în Siria - inamici naturali. Şi noi am beneficiat însă este timpul să ne aducem soldaţii acasă. Opriţi războaiele fără sfârşit!".

Retragerea trupelor americane a provocat incertitudine la nivel internaţional pe fondul unor declaraţii contradictorii ale unor oficiali ai administraţiei Trump din ultimele zile care au avut ca scop liniştirea puterilor regionale.

Turcia a susţinut eforturile americane împotriva ISIS. Însă turcii îi consideră pe kurzi, care se luptă de asemenea cu ISIS, ca fiind o grupare teroristă şi au existat îngrijorări că ar putea profita de retragerea trupelor americane pentru a organiza un atac împotriva lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb