Tudor Ciurezu, SIF Oltenia: "Apreciez că este imposibil ca Electrica să îşi dubleze rezultatele pe viitor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2014

Tudor Ciurezu, SIF Oltenia: "Apreciez că este imposibil ca Electrica să îşi dubleze rezultatele pe viitor"

SIF Oltenia analizează, în prezent, oportunitatea să participe la oferta publică iniţială a "Electrica", programată să înceapă luni, potrivit preşedintelui companiei, Tudor Ciurezu.

Domnia sa este de părere că IPO-ul "Electrica" nu va influenţa lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti, pe termen mai lung.

Tudor Ciurezu ne-a spus: "Lichiditatea bursei nu este dată de tranzacţiile făcute de investitorii mari, ci în special de cele ale investitorilor de retail, cu ordine de vânzare şi cumpărare, înregistrate în piaţa regular, nu în piaţa deal.

Având în vedere că cea mai mare parte a acţiunilor Electrica vor fi achiziţionate de investitori instituţionali şi strategici, cred că lichiditatea BVB nu va creşte după IPO. La început, tranzacţiile vor fi impulsionate, dar după aceea efectul va dispărea din piaţă".

Întrebat dacă ar vedea posibilă impulsionarea dislocării din economiile populaţiei în favoarea pieţei de capital, Tudor Ciurezu spune că trebuie să avem în vedere structura economiilor. "Un număr mic de persoane deţine economii importante, în timp ce marea majoritate au economii mici", a spus preşedintele SIF5, adăugând: "Aceştia din urmă nu au o cultură în domeniul pieţei de capital şi percep riscul ca fiind foarte mare, din cauza volatilităţii. La asta se adaugă şi lipsa de încrede în piaţa de capital. Chiar dacă dobânzile sunt mici, la bancă, posesorii de economii îşi pot previziona banii, având şi protecţia Fondului de Garantare a Depozitelor".

În opinia domnului Ciurezu, există riscul ca, în condiţiile diversificării acţionariatului, tot statul să numească conducerea "Electrica": "Apoi, cine garantează că din banii de la IPO se vor face investiţiile necesare la preţurile corecte şi nu ne vom trezi cu supradimensionări, chiar dacă investiţiile sunt necesare".

Preşedintele SIF5 apreciază că este imposibil ca societatea să îşi dubleze rezultatele pe viitor, ca urmare a dublării capitalului social: "Atunci, eficienţa societăţii pe viitor va scădea".

Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acţiuni va începe la preţuri cuprinse între 11 lei/acţiune şi 13,5 lei/acţiune, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

Fără să fie luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nevoiasii care vor subscrie sub 1000 actiuni la acest IPO nu vor beneficia de discount. In schimb , cei care vor subscrie 20.000 de actiuni , vor cumpara mai ieftin. In concluzie , trebuie asezat la coada in week-end, pentru a prinde rand in fata luni dimineata.

    Cine va cumpara sub 1.000 de actiuni mai bine asteapta ziua de vineri, sa termine hamesitii cu 20.000 de actiuni cota de 10 milioane de actiuni garantate. In felul asta vor avea si nevoiasii discount, chiar daca vor lua un sfert din actiuni.

    draga domnule Ciurezu,

    daca este a ne lua dupa spusele domnului Roiss "there we make some money" si pe care apoi o compilam cu performanta din anul 2005 unde Petrom a avut o crestere de 520% (cinci sute douazeci la sute!!!) de ce nu ar putea si Electrica macar o sutica ..... 

    1. pe piata de astazi a energiei si cu impozitele si noile taxe plus "invetitiile" tarnita si cablu turcia-romania ...nici o sansa mai sa aiba acelasi profit...parerea mea

    niciunde in lumea normala o asemenea societate nu se vinde la fff.putin peste valoarea nominala mai ales ca bani atrasi ramin in societate si nu ii sterpeleste statul.

    1. Nu tizule, ii sterpeleste !!

      are dreptate Nu ii sterpeleste statul ci functionarii de stat : 'baietii" lu ponta

      actiunile sunt purtatoare de dividende?

      normal ca sunt purtatoare de dividende\

      electrica e obligata prin lege sa ofere minim 50% din profit dividende 

    care lege??

    1. "Conducerea va distribui dividende

      pe baza situatiilor financiare anuale ale Societatii, care incepand cu anul 2014 

      vor fi intocmite in conformitate cu IFRS-UE. Intentia Conducerii este ca 

      dividendele sa fie distribuite la un nivel reprezentand aproximativ 85% din

      profitul consolidat atribuibil actionarilor Electrica." Intrebarea care se pune este cat este valoarea efectica care este repartizata unei actiuni din capitalul social corespunzator normelor IFRS-EU. Cine stie sa raspunda poate candida la presedintia Romaniei :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb